Capital Economics: Αγώνας ταχύτητας για μετοχές και ομόλογα το 2021
Η Capital Economics αναφέρει ότι τα εμβόλια της πανδημίας αν και θα συμβάλουν στην ενίσχυση της οικονομικής ανάκαμψης στις αρχές του επόμενου έτους, ωστόσο θεωρεί ότι οι κεντρικές τράπεζες θα διατηρήσουν τις αποδόσεις των ομολόγων γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα ή και χαμηλότερα.
Από τις περίπου 120 μονάδες βάσης στις οποίες διαμορφώνεται το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, και που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης χρέους πριν περίπου 10 χρόνια, η Capital Economics εκτιμά ότι θα κλείσει το 2020 στις 100 μ.β περίπου.
Το 2021 αναμένεται να κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα και στις 70 μ.β όπου θα διατηρηθεί και το 2022. Ενδεικτικά, για την Ιταλία η Capital Economics εκτιμά ότι το spread θα κινηθεί σε ανάλογα επίπεδα με αυτό της Ελλάδας τόσο φέτος όσο και έως το 2022, ενώ το ισπανικό και το πορτογαλικό spread (έναντι της Γερμανίας) θα διαμορφωθούν γύρω στις 40 με 50 μ.β το ίδιο διάστημα.
Η Ελλάδα η οποία δεν κατέχει επενδυτική βαθμίδα και βρίσκεται αρκετά μακριά σε όρους αξιολόγησης από τους οίκους, από όλες τις παραπάνω χώρες, θα “ισοφαρίσει” την Ιταλία και θα κινείται πολύ κοντά και στις μόλις 20-30 μ.β μακριά από την Πορτογαλία και την Ισπανία σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ρίσκο. Άλλωστε ήδη απέχει κοντά στις 60 μ.β. Αυτό είναι το αποτέλεσμα κυρίως της πολιτικής της ΕΚΤ η οποία μέσω του PEPP στηρίζει τις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων, αλλά και της “έξυπνης” διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων και της εκδοτικής δραστηριότητας της χώρας από τον ΟΔΔΗΧ και το οικονομικό επιτελείο. Αυτό “ανταμείβεται” από τις αγορές, μέσω της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι επενδυτές στα ελληνικά assets.