fbpx

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Πληρώνουν ακριβά τα φάρμακά τους

Σοβαρή καταγγελία χαμηλοσυνταξιούχων. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων καταγγείλει ότι παραβιάζεται ο νόμος που ψηφίστηκε το 2020 και προβλέπει ότι οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή για τα φάρμακά τους.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η κυβέρνηση δεν έχει εφαρμόσει τον νόμο, με αποτέλεσμα χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να συνεχίζουν να επιβαρύνονται με συμμετοχή για τα φάρμακά τους.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς οι συνταξιούχοι αυτοί αντιμετωπίζουν ήδη οικονομικές δυσκολίες λόγω των χαμηλών συντάξεών τους, και η επιπλέον συμμετοχή στα φάρμακα τους προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση.

Η αποκάλυψη αυτή έρχεται στο φως της δημοσιότητας όταν σε πρόσφατη  συνέντευξη συνταξιούχων στη Μαγνησία οι ηλικιωμένοι έθεταν το δίλημμα μεταξύ των αναγκαίων εξόδων για την υγεία τους (φάρμακα) και της ανάγκης για προστασία από το κρύο (θέρμανση) αναδεικνύοντας για μία ακόμη φορά τις ελλείψεις ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου στήριξης των ηλικιωμένων.

 

Συγκεκριμένα το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων με ανακοίνωση του καταγγέλλει πως «η πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη, στους χιλιάδες πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, δεν εφαρμόζεται!  Πρόκειται για τεράστιο εμπαιγμό, που διαρκώς πληρώνουν, όσοι έχουν (έτσι και αλλιώς) πολύ χαμηλές συντάξεις και αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα διαβίωσης. Όσοι ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ πληρώνουν φαρμακευτική δαπάνη από 1-1-2020 έως και σήμερα!»

Παρά τις εκκλήσεις τους, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στα αιτήματα των συνταξιούχων. Το Δίκτυο έχει στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για να αναδείξει το πρόβλημα, παραθέτοντας το παράδειγμα ενός μέλους του, το οποίο καλείται να καταβάλει συμμετοχή για τα φάρμακά του, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για χαμηλοσυνταξιούχο, πρώην δικαιούχο του ΕΚΑΣ.  Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δικτύου ο ασφαλισμένος πρώην ΕΚΑΣ πληρώνει το αντίτιμο της φαρμακευτικής του δαπάνης που ανέρχεται στο ποσό των 44,71€ όταν η καθαρή σύνταξή του είναι 418,67€! «Δυστυχώς, ένα μήνα μετά, δεν λάβαμε καμία απάντηση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό αλλά δεν έγινε και καμία παρέμβαση για το θέμα. Απόλυτη αδιαφορία για ένα πρόβλημα υπαρκτό, όσο και κραυγαλέο.Ως Δίκτυο στεκόμαστε στο πλάι των συνταξιούχων της χώρας και τους στηρίζουμε έμπρακτα με διάφορους τρόπους, προσπαθούμε να διορθώσουμε αδικίες ετών και να συνδράμουμε στη δίκαιη αύξηση του εισοδήματός τους. Καιρός είναι και η Κυβέρνηση της χώρας να πράξει το ανάλογο και όχι να κάνει πως δεν βλέπει το πρόβλημα» επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.

 «Ζητάμε από τον κ. Μητσοτάκη την άμεση εφαρμογή του νόμου 5045/2020, σύμφωνα με τον οποίο, από την 1η Ιανουαρίου 2020, οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται πλήρως από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη ως αντισταθμιστικό μέτρο. Είναι επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η εν λόγω νομοθεσία και να επιστραφούν τα χρήματα που παρακρατήθηκαν από τους χαμηλόμισθους συνταξιούχους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Επιπλέον, καλούμε τα παιδιά και τα εγγόνια των συνταξιούχων που ήταν δικαιούχοι του ΕΚΑΣ να επικοινωνήσουν μαζί μας, ώστε να εντοπίσουμε αν και εκείνοι έχουν κληθεί να καταβάλλουν συμμετοχή στα φάρμακα που λαμβάνουν, ενώ δεν θα έπρεπε βάσει του νόμου» δηλώνει στην εφημερίδα One Voice ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος.

Το ΕΚΑΣ καταργήθηκε τον Αύγουστο του 2016. Η διαδικασία κατάργησής του ήταν σταδιακή και ολοκληρώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Υπήρξαν δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι που με το συγκεκριμένο μέτρο έχασαν ένα σημαντικό μέρος (230€ τον μήνα) από το μηνιαίο εισόδημά τους από συντάξεις.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 εφαρμόστηκε  ως αντισταθμιστικό  μέτρο (ν.5045) η πλήρης απαλλαγή των δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

Το ΕΝΔΙΣΥ εκτιμά ότι το συγκεκριμένο λάθος, ενδεχομένως να επηρεάζει και 120.000 συνταξιούχους, που έχουν πολύ χαμηλό μηνιαίο εισόδημα. Επίσης μιλάει για γενοκτονία των χαμηλοσυνταξιούχων και ζητά να εφαρμοστεί ο Νόμος και να  επιστραφούν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που κρατήθηκαν για φαρμακευτική δαπάνη στους δικαιούχους από 1/1/2020.  Παράλληλα ζητά να υπάρξει πλήρης επαναφορά του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους καθώς θεωρούν ότι «με τον τρόπο αυτό θα αυξηθεί  το εισόδημά τους και θα δοθεί η απαραίτητη στήριξη, σε μια περίοδο σκληρής και αδυσώπητης ακρίβειας, σε βασικά ειδή, που πάλι η Κυβέρνηση αδυνατεί να ελέγξει».

Πηγή: Καθημεινή One VOICE

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

where to buy viagra buy generic 100mg viagra online
buy amoxicillin online can you buy amoxicillin over the counter
buy ivermectin online buy ivermectin for humans
viagra before and after photos how long does viagra last
buy viagra online where can i buy viagra