Χάνει ξανά τις 30.000 δολάρια το Bitcoin – “Βουτιά” 5% το Ethereum
Επιστροφή στο αρνητικό πρόσημο για τα κρυπτονομίσματα που τη Δευτέρα σβήνουν τα κέρδη του Σαββατοκύριακου, αφού Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επανέλαβαν τις προειδοποιήσεις τους για τους κινδύνους που εγκυμονούν τα crypto.
Ειδικότερα, το Bitcoin διολισθαίνει κατά 5% στα 29.700 δολάρια. Από την έναρξη του μήνα το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα έχει χάσει περίπου το ένα πέμπτο της αξίας του, καθώς η δραματική κατάρρευση του TerraUSD έχει δημιουργήσει κλυδωνισμούς στην αγορά κρυπτονομισμάτων.
Το TerraUSD, το οποίο έσπασε τη σύνδεση 1:1 με το δολάριο την περασμένη εβδομάδα και επί του παρόντος διαπραγματεύεται κοντά στα 14 σεντς, σύμφωνα με τον ιστότοπο coingecko, έχει τραβήξει την προσοχή των επενδυτών στα stablecoins και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Το βλέμμα τους στα stablecoins έχουν στρέψει πλέον και αρκετές χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau δήλωσε σε συνέδριο τη Δευτέρα ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εάν δεν υπαχθούν σε ρυθμιστικούς κανόνες. Χαρακτήρισε μάλιστα “λανθασμένη” την ονομασία των stablecoins και τα υπέδειξε ως πηγή κινδύνων.
Το Tether, το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, έχασε προσωρινά το peg 1:1 στις 12 Μαΐου, πριν ανακάμψει. Σε αντίθεση με το TerraUSD, το Tether υποστηρίζεται από αποθέματα σε παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία. Την ίδια ημέρα, το Βitcoin υποχώρησε έως τα 25.400 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020, αλλά ανέκαμψε στα 31.400 δολάρια την Κυριακή.
To Ethereum, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο, χάνει 5,6% με την τιμή του να διαμορφώνεται περίπου στα 2.000 δολάρια.
Η κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα stablecoins είναι ευάλωτα σε επιδρομές επενδυτών επειδή υποστηρίζονται από περιουσιακά στοιχεία που θα μπορούσαν να χάσουν την αξία τους ή να γίνουν μη ρευστοποιήσιμα σε περιόδους πίεσης στην αγορά.