O 43χρονος Χάρης Δούκας έκανε τη μεγάλη ανατροπή και κατέλαβε τον δημαρχιακό θώκο με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και ακολούθως του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, λαμβάνοντας στον σημερινό β’ γύρο 56% έναντι 44% του αντιπάλου του. Θυμίζουμε ότι στον πρώτο γύρο ο κ. Δούκας είχε λάβει μόλις 14,9% και ο μέχρι σήμερα δήμαρχος 41,35%.
Ποιος είναι λοιπόν ο νέος πρώτος πολίτης της πρωτεύουσας; Έχει γεννηθεί στην Αθήνα το 1980 στην Αθήνα, επαγγέλλεται μηχανολόγος – μηχανικός και είναι καθηγητής Ενεργειακής Πολιτικής και Διοίκησης στη Σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το πεδίο ειδίκευσής του σχετίζεται με την ανάπτυξη συστημάτων υποστήριξης αποφάσεων για την ενεργειακή και κλιματική πολιτική, θέτοντας τον ανθρώπινο παράγοντα στον πυρήνα των διαδικασιών.
Έχει συνεργαστεί με πολλούς δήμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αναπτύσσοντας σχέδια δράσης και παρεμβάσεις για την ενέργεια και το κλίμα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και την ενσωμάτωση τεχνολογιών πληροφορικής, επικοινωνιών και διαδικτύου.
Στο Πολυτεχνείο διδάσκει μια σειρά από μαθήματα σε προπτυχιακούς φοιτητές όπως τα «Συστήματα Αποφάσεων», τα «Συστήματα Χρηματοοικονομικής Διοίκησης», η «Διαχείριση Ενέργειας και Περιβαλλοντική Πολιτική» και η «Πολυκριτήρια Ανάλυση Αποφάσεων». Παράλληλα από το 2018 διδάσκει και το μάθημα «4η βιομηχανική Επανάσταση και Έξυπνες Πόλεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο διαδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων σε παγκόσμιο επίπεδο, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard.
Όσον αφορά την πολιτική του διαδρομή έχει διατελέσει Γραμματέας του Τομέα Ενέργειας του κόμματος, πάνω στο αντικείμενό του δηλαδή και διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη. Στην διακήρυξη που έδινε ιδιαίτερη έμφαση στο να γίνει η Αθήνα μια πράσινη πόλη.
«Με πολύ περισσότερο πράσινο, παντού καθώς χρειάζεται να γεμίσει με χιλιάδες νέα δέντρα, τόσο σε δημοτικές και ιδιωτικές εκτάσεις, όσο και σε ανενεργούς κοινούς χώρους, αντί για ακριβά, ανεπαρκή υποκατάστατα» όπως τόνιζε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Αθήνα Τώρα».
Με βιώσιμη αρχιτεκτονική, πράσινες διαδρομές σε γειτονιές, αξιοποίηση κλειστών χώρων (όπως σχολεία τα απογεύματα και τους καλοκαιρινούς μήνες), σωστή πεζοδρόμηση, χρήση ανοιχτών χρωμάτων στις επιφάνειες, αξιοποίηση του υγρού στοιχείου, προκειμένου να καταστήσουν την πόλη μας περισσότερο ανθεκτική στην κλιματική κρίση που θα εντείνεται, με καθαρότερο αέρα για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της.