Χρηματιστήριο: Άγγιξε τις 1.100 μονάδες
Προσεγγίζει τις 1.100 μονάδες ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Ενισχύθηκαν και μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίηση
Στο ελληνικό χρηματιστήριο , είχαμε την προσέγγιση των 1100 μονάδων από την αρχή της συνεδρίασης με αυξημένους όγκους συναλλαγών στα πρώτα λεπτά, αλλά σταδιακά επικράτησε καθίζηση του Γεν. Δείκτη και των συναλλαγών. Η ανακοίνωση του αμερικανικού πληθωρισμού επανέφερε το επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως. Σ το τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1095,91 μονάδες με άνοδο 0,29%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 103,6 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 64 έκλεισαν ανοδικά και οι 46 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,25%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,46%. Η μεταβολή δείχνει ότι σήμερα εμφανίστηκε και ζήτηση για μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (4,12%) λόγω Jumbo, οι κατασκευές (1,5%) λόγω ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, οι Πρώτες Ύλες (1,12%), οι Τράπεζες (0,72%), Ταξίδια (0,63%), Τεχνολογία (0,55%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πετρελαικών (-2,74%), Τρόφιμα-Ποτά (-0,86%), Υγεία (-0,83%), Tηλεπικοινωνίες (-0,71%).
Κατά την σημερινή χρηματιστηριακή κίνηση ήταν εμφανέστατη αφ’ ενός η δυναμική που δίνουν τα θετικά αποτελέσματα χρήσης 2022 στις μετοχές , ελλείψει άλλων καταλυτών και η στροφή προς κάποιες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η υπέρβαση των 1.100 μονάδων θα είναι το ζητούμενο της αυριανής συνεδρίασης.
Διεθνείς αγορές : Στον ρυθμό του αμερικανικού πληθωρισμού
Ο αμερικανικός πληθωρισμός Μαρτίου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο (5%) των τελευταίων 2 ετών και αυτό από μόνο του αποτελεί μία ένδειξη ότι μπορεί η FED να μην αυξήσει άλλο τα επιτόκια, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Η εκτίμηση αυτή οδήγησε σε άνοδο τις χρηματιστηριακές αγορές και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Οι 3 μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κινούνται λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος ενώ οι ευρωπαικοί δείκτες διατηρούν το ανοδικό momentum. Ο Dow Jones αυξάνεται κατά 0,38%, ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,39% και ο τεχνολογικός Nasdaq πέρασε θετικός (0,18%).
Στην Ευρώπη (Ευρωζώνη και Βρετανία) οι χρηματιστηριακοί δείκτες κρατούν τις θετικές μεταβολές τους και ενίοτε ενισχύονται μετά την ανακοίνωση του πληθωρισμού. Ο γερμανικός DAX (μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) αυξάνονταν κατά 0,3%, ο γαλλικός CAC κατά 0,28% , ο ιταλικός MIB κατά 0,81% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 0,16%. Το γεγονός ότι η άνοδος τους δεν είναι ισχυρή αποδεικνύει ότι υπάρχει σχετική δυσπιστία για την παγκόσμια ανάπτυξη και για τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.