Χρηματιστήριο: Πορεία προς τις 1.500 μονάδες
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση μέσα στο 2025 στο ελληνικό χρηματιστήριο. Πορεία προς τις 1.500 μονάδες ο Γεν. Δείκτη
Διόρθωση στην Ευρώπη λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στην Ουκρανία
«Δύο στα δύο» οι ανοδικές συνεδριάσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο και ο Γενικός Δείκτης επιστρέφει στην τροχιά προς τις 1.500 μονάδες όπου ήταν το υψηλό έτους 2024 (και πολυετίας πριν απ’ αυτό). Και σήμερα οι συναλλαγές ήταν –αναμενόμενα λόγω εορταστικών ημερών- χαμηλές.
Την ίδια ώρα οι αμερικανικές αγορές ξεκίνησαν ανοδικά , αλλά βέβαια ουδείς μπορεί να πει που θα διαμορφωθούν στη λήξη, ενώ οι ευρωπαικές αγορές συνέχισαν την διορθωτική κίνηση. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των ευρωπαικών αγορών οφείλεται κυρίως στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ουκρανία και στο γεγονός ότι η Ευρώπη παραμένει εκτεθειμένη στον ενεργειακό τομέα. Εάν προστεθούν και οι απειλές Τραμπ για τους δασμούς, τότε οι ευρωπαικές αγορές βρίσκονται μπροστά στον κίνδυνο μεγαλύτερης διόρθωσης.
Στις ΗΠΑ , ο Dow Jones έχει ξεκινήσει με άνοδο 0,24%, ο S&P 500 με άνοδο 0,45% και ο Nasdaq με άνοδο 0,83%. Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX υποχωρούσε (στις 17.00 ώρα Ελλάδος) κατά -0,55%, ο γαλλικός CAC κατά -1,46%, ο ιταλικός MIB κατά -0,72% και ο Eurostoxx 50 κατά -0,95%.
Ελληνικό χρηματιστήριο : Προσέγγιση των 1.490 μονάδων αλλά με χαμηλές συναλλαγές
Μία πανομοιότυπη συνεδρίαση με την πρώτη του 2025 , είχαμε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Τα περισσότερα blue chips κατέγραψαν άνοδο αλλά με χαμηλούς όγκους ενώ είχαμε και αυξημένες τοποθετήσεις στη μικρο-μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γ.Δ ισορρόπησε κοντά στις 1.476 μονάδες και μετά τα μισά ξεκίνησε μία ανοδική κίνηση πάνω από τις 1.480 μονάδες. Στο τέλος της συνεδρίασης διαμορφώθηκε στις 1486,83 μονάδες με άνοδο 0,4%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 84 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 62 έκλεισαν ανοδικά και οι 43 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE large Cap αυξήθηκε κατά 0,49%, o δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap 0,71%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι τράπεζες ήταν αυτές που έκαναν την διαφορά καθώς αυξήθηκαν κατά 1,56% με άνοδος σε όλες τις μετοχές πλην Κύπρου που έκλεισε σταθερή.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ξεχώρισαν ανοδικά η Lamda Development, η Cenergy, η Viohalco, η Aegean , η Τερνα Ενεργειακή, ο ΑΔΜΗΕ. Από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση η Ελβαλ Χαλκορ (ΕΛΧΑ) συνέχισε ανοδικά, η AVAX , η AS Company
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Πειραιώς, Eurobank, Αlpha Bank, ΕΤΕ, Μυτιληναίος και Motor Oil.