Χρηματιστήριο: Βαθειά ανάσα
Άλμα για τον Γενικό Δείκτη προς το τέλος της συνεδρίασης. Διαμορφώθηκε στις 1437,88 μονάδες (1,37%) με τραπεζική ενίσχυση. Η εβδομαδιαία μεταβολή ανέρχεται σε -2,1% για τον Γενικό Δείκτη. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 284 εκατ. Ευρώ λόγω placement ΕΤΕ. Σύνθημα ανόδου στα χρηματιστήρια από τις ΗΠΑ. Έντονη η ευρωπαϊκή άνοδος.
Ευχάριστες χρηματιστηριακές εκπλήξεις επεφύλασσε το τέλος της εβδομάδας στις ξένες αγορές αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η εμφάνιση θετικών μακροοικονομικών δεδομένων (Απασχόληση) στις ΗΠΑ σε συνδυασμό με εταιρικά νέα και την επικείμενη μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη, οδήγησαν σε άνοδο των ξένων αγορών σε Αμερική και Ευρώπη. Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξάνονταν κατά 0,4%, ο S&P 500 κατά 0,36%, ο Nasdaq κατά 0,52%. Το μήνυμα της ανόδου από τις ΗΠΑ πέρασε και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με αποτέλεσμα η άνοδος να διοχετευτεί στην πλειονότητα των αγορών. Ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,64%, ο γαλλικός CAC κατά 0,99%, ο ιταλικός MIB κατά 1,34% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,69%.
Ελληνικό χρηματιστήριο : Το φαινόμενο του ‘ελατηρίου’ για τον Γενικό Δείκτη. Άνοδος της μετοχής της ΕΤΕ στα 7,7 ευρώ με τον μισό τζίρο του αγοράς (83 εκατ. Ευρώ από τα 165 εκατ.)
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κάτω από τις 1.420 μονάδες, λειτούργησε ως ‘πιεσμένο ελατήριο’ για την εγχώρια αγορά. Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γεν. Δείκτης ξεπέρασε τις 1.420 μονάδες και είχε κατεύθυνση προς τις 1.430 μονάδες.
Σταδιακά και μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, η άνοδος στο ελληνικό χρηματιστήριο κορυφώθηκε με αποτέλεσμα στο τέλος της συνεδρίασης να διαμορφωθεί κοντά στο υψηλό ημέρας στις 1437,88 μονάδες με άνοδο 1,37%. Η αξία συναλλαγών ήταν και πάλι πολύ αυξημένη στα 165 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 68 ήταν ανοδικές και οι 42 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,55%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο 0,61%. Ο τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε μετά την εβδομαδιαία ‘περιπέτειά του’ λόγω του placement της ΕΤΕ και κατέγραψε αύξηση 1,7% με όλες τις μετοχές των συστημικών τραπεζών να κινούνται ανοδικά. Ο τίτλος της ΕΤΕ είχε άνοδο 2,17% στα 7,7 ευρώ με το 50% του συνολικού τζίρου της αγοράς (περίπου 85 εκατ. Ευρώ). Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η μετοχή της Attica Bank υποχώρησε κατά -23% εν αναμονή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα περισσότερα μη τραπεζικά blue chips. Ενδεικτικά σημαντική άνοδο είχαν οι μετοχές της Jumbo, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ, της Motor Oil, της Cenergy, του Τιτάνα, των ΕΛΠΕ, της Lamda Development, της Ιντρακατ. Από την μεσαία κεφαλαιοποίηση, η μετοχή της Κρι-Κρι συνέχισε το ράλι της, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψε η Q&R.
Το μαρτύριο του Σισύφου για το ελληνικό χρηματιστήριο
Η τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη επέστρεψε στον Ιούνιο καταγράφοντας μια συσσώρευση τιμών σε ένα πολύ συγκεκριμένο εύρος τιμών που διαρκεί παραπάνω από τέσσερις μήνες. Ότι κέρδισε ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Σεπτεμβρίου χάθηκε την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και πέντε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ανακόπηκαν από μια συνεδρίαση εκτόνωσης της πίεσης την Παρασκευή χωρίς να αλλάξει η μεγάλη εικόνα