fbpx

Cisco – Ν. Κεραμέως: Ήρθε η ώρα του λογαριασμού

0 116

Ο λόγος για την απόφαση – κόλαφος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως και το «δώρο» της προς την αμερικανική εταιρεία Cisco να αναλάβει την τηλεκπαίδευση των μαθητών την περίοδο 2020-21.

Ένα έργο που παρουσιάστηκε ως δωρεά της αμερικανικής εταιρείας προς το ελληνικό κράτος, σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι τον περασμένο Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκαν οι συμβάσεις του υπουργείου με την εταιρεία για υποχρέωση αγορας αδειών χρήσης Cisco Webex for Education ύψους σχεδόν δυο εκατ. ευρώ, οι μεθοδεύσεις για να αντικατασταθεί η προηγούμενη εταιρεία (Huawei) από την «δωρήτρια» Cisco και η παράδοση 1,5 εκατ. προσωπικών δεδομένων φυσικών προσώπων (καθηγητών, γονέων, μαθητών) προς εκμετάλλευση στην… γαλαντόμο εταιρεία.

Η Αρχή αφού μελέτησε τις συμβάσεις διαπίστωσε πέντε παραβάσεις από την πλευρά του υπουργείου προς όφελος της εταιρείας και σε βάρος των πολιτών. Σύμφωνα με την απόφαση της τα προσωπικά δεδομένα αφού παρανόμως συλλέχθηκαν, διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ, αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, παραβιάζοντας έτσι η χώρα μας απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που από το καλοκαίρι του 2020 ακύρωσε τη σύμβαση ΕΕ-ΗΠΑ για τις διαβιβάσεις προσωπικών δεδομένων και τη συνεργασία με εταιρείες που έχουν έδρα στις ΗΠΑ.

Για κάποια δεδομένα έπρεπε να ζητείται συγκατάθεση από τα φυσικά πρόσωπα (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) ενώ κάποια άλλα δεν έπρεπε να τύχουν καθόλου επεξεργασίας. Επίσης σύμφωνα με την απόφαση οι εμπλεκόμενοι δεν ενημερώθηκαν επαρκώς καθώς «οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι λιγότερες από όσες επιβάλλει ο ΓΚΠΔ, ότι οι πληροφορίες δεν είναι σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή και δεν χρησιμοποιείται σαφής και απλή διατύπωση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη και ότι πρόκειται για πληροφορία που απευθύνεται και σε παιδιά», δεν προστατεύθηκαν από τον διαχειριστή των δεδομένων τους, δεν ρωτήθηκαν αν συναινούν στην παράδοση των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Αντιθέτως εκχωρήθηκαν σε μια εξωχώρια εταιρεία, τη λειτουργία της οποίας διέπουν οι αμερικανικοί νόμοι και «δεν εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων» βάσει ελληνικού Δικαίου, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής.

Η απόφαση 50/2021 της Αρχής Προσωπικών Δεδομένων έρχεται να δικαιώσει τον αγώνα των συνδικαλιστών της ΟΙΕΛΕ και της ΔΟΕ, των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων που από την πρώτη στιγμή αντιτάχθηκαν και αντέδρασαν στη σκανδαλώδη παραχώρηση προσωπικών δεδομένων και χρημάτων. Παράλληλα είναι ολοκληρωτική ήττα για την υπουργό Παιδείας και το σύστημα Μαξίμου που την κάλυψε, καθώς αποδείχθηκε ότι ψευδώς διαβεβαίωνε εκπαιδευτικούς και γονείς ότι δεν κινδυνεύουν τα προσωπικά δεδομένα τους αλλά και τη βουλή ότι «πήραμε τζάμπα τηλεκπαίδευση», την ώρα που έκρυβε τη σύμβαση με την Cisco.

Σε ένα κράτος που επικρατούν οι νόμοi και που σέβεται το έργο των ανεξάρτητων αρχών, η εμπλεκόμενη υπουργός θα είχε παραιτηθεί.Όχι όμως στο ελληνικό….

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More