Citibank: Αποκάλυψε τα ένοχα μυστικά των ελληνικών τραπεζών
Μπορεί όλοι (σχεδόν) της αγοράς να στάθηκαν στις νέες υψηλότερες τιμές στόχους που έδωσε ο οίκος για τις μετοχές τους. Και στα θετικά σημεία της έκθεσης. Όμως, σε αυτήν παρουσιάζονται εμπεριστατωμένα οι αδυναμίες των ελληνικών τραπεζών.
Έβγαλε στην σέντρα τα ένοχα μυστικά των ισολογισμών τους τα οποία φροντίζουν όλοι οι παράγοντες της αγοράς (και της πολιτικής σκηνής φυσικά) να τα αποκρύπτουν ή να τα ωραιοποιούν. Ένοχα μυστικά που καθιστούν κατά την Citibank τις τραπεζικές μετοχές «επένδυση υψηλού ρίσκου». Για αυτό διατηρεί ο διεθνής κολοσσός την «ουδέτερη» σύσταση της για αυτές. Πάμε να τα δούμε λίγο.
Πρώτο και κύριο αρνητικό συμπέρασμα. Η μείωση των «κόκκινων δανείων» δεν προέρχεται από «οργανικές λύσεις». Με άλλα λόγια η μείωση τους κατά 1,8 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους δεν βασίστηκε στην υπαρκτή ανάκαμψη της οικονομίας. Ούτε στην αποπληρωμή των δανείων από τους δανειολήπτες. Τα μισά από αυτά προήλθαν από διαγραφές δανείων και άλλα 800 εκατομμύρια από το (ξε)πούλημα τους σε διεθνή funds. Από τα δανεικά μόνο 100 εκατ. επιστράφηκαν στις τράπεζες.
Αλλά, το πρόβλημα δεν περιορίζεται σε αυτά. Π.χ. στην Πειραιώς στην μεγαλύτερη σε μέγεθος ελληνική τράπεζα. Οι αναλυτές της Citibank εντοπίζουν την «μεγάλη εξάρτηση της από τις απαιτήσεις αναβαλλόμενου φόρου από το κράτος».
Σημειώνουν ακόμα ότι η κερδοφορία της παραμένει ισχνή. Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα στην συνέχεια. Ο οίκος αποκαλύπτει ότι η Πειραιώς βαρύνεται με τα περισσότερα NPEs και τον χαμηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των συστημικών τραπεζών.