Citigroup: Ευκαιρία για την ελληνική οικονομία οι εκλογές
Ως μία εν δυνάμει ευκαιρία για την ελληνική οικονομία χαρακτηρίζει η Citigroup τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στη χώρα μας, αναφέροντας ότι αυτές αναμένεται να διεξαχθούν το αργότερο στις 19 Σεπτεμβρίου του 2019, ωστόσο υπάρχουν σενάρια ότι η κυβέρνηση μπορεί να τις επισπεύσει την άνοιξη.
Σύμφωνα με την Citigroup, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, έχουν αυξηθεί λόγω της βελτίωσης της οικονομίας, και φτάνουν το 25%, ωστόσο υπολείπονται του 37% που συγκεντρώνει η αξιωματική αντιπολίτευση. Ενδεχόμενη συντηρητική κυβέρνηση θα είναι πιο φιλική προς τις αγορές, σημειώνει, ωστόσο εκτιμά πως είναι δύσκολο να επιτευχθεί αυτοδυναμία.
Προειδοποιεί, επιπλέον, ότι οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και έχει υπάρξει μεγάλη εσωτερική υποτίμηση.
Για παράδειγμα, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών βελτιώθηκε λιγότερο από ό, τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ οι αποταμιεύσεις δεν δύνανται να στηρίξουν τις επενδυτικές ανάγκες της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν περίπου 65% από το 2007.
Στην νέα έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές η Citi εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,2% φέτος και θα κατεβάσει ταχύτητα στο 1,8% το 2019. Η επιβράδυνση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% το 2020 και το 2021, 1,4% το 2022 και 1,3% την αμέσως επόμενη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση του Οκτωβρίου προέβλεπε ρυθμούς ανάπτυξης 2,1% για φέτος, 1,6% για το 2019, μόλις 1,3% για το 2020 και το 2021 και 1,4% το 2022.
Αναφορικά με τις αποδόσεις των ομολόγων οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας αναμένουν βελτίωση, αλλά όχι εντυπωσιακή. Το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού εκτιμάται ότι θα έχει περιοριστεί κατά 50 μονάδες βάσης σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα έως το πρώτο τρίμηνο του 2020. Συγκεκριμένα από 401 μονάδες σήμερα υπολογίζεται ότι θα είναι στις 390 μονάδες τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο τρίμηνο του 2019 για να υποχωρήσει στη συνέχεια στις 350 μονάδες και να μείνει σε αυτά τα επίπεδα έως και τις αρχές του επόμενου έτους.
Σχολιάζοντας το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η Citigroup εκτιμά πως μπορεί να βοηθήσει στην αποδέσμευση ορισμένων πιστώσεων προς την οικονομία την διετία 2019-2020.
Σημειώνει, όμως, ότι οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, οι οποίοι εξακολουθούν να είναι οι βασικότεροι χρηματοδότες της οικονομίας.
Αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, σημειώνει ότι αυτή εξαρτάται κυρίως από την πολιτική. «Η βούληση των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα, επιτρέποντας ενδεχομένως και έναν λιγότερο φιλόδοξο, αλλά πιο βιώσιμο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη δυνατότητα της Ελλάδας να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της στο μέλλον» τονίζει.