fbpx

Citigroup: Πιθανή η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75-100 μoνάδες βάσεις

0 80

Ο ορατός κίνδυνος ύφεσης στην ευρωζώνη λόγω της επιδείνωσης της ενεργειακής κρίσης, μαζί με την εκρηκτική πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, αναμένεται να οδηγήσουν σε μία ακόμα πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής βραχυπροθέσμα.

Τρία είναι τα βασικά σημεία ενδιαφέροντος, σύμφωνα με την Citigroup, στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα:

1) Η άμεση απόφαση: η υλοποίηση της “δέσμευσης” για αύξηση των επιτοκίων μόλις 25 μονάδων βάσης φαίνεται πιο πιθανή,

2) Το “σήμα” για τον Σεπτέμβριο: η σηματοδότηση μίας πιο επιθετικής αύξησης κατά 75 μ.β (ίσως και 100 μ.β) είναι πολύ λογική,

3) Η πιθανή αποκάλυψη του νέου εργαλείου TPM (Transmission Protection Mechanism): μια επικοινωνιακή πρόκληση που θα έχει ως στόχο να ικανοποιήσει την αγορά προς το παρόν, αλλά όχι να αποτρέψει την ομαλή διεύρυνση των spreads σε δικαιότερες αποτιμήσεις με την πάροδο του χρόνου, ειδικά με την έξαρση του ιταλικού πολιτικού κινδύνου.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, η αγορά, αντί να στραφεί από τον πληθωρισμό στο story της ύφεσης, επικεντρώνεται ολοένα περισσότερο και στα δύο, προκαλώντας απότομη ισοπέδωση στις καμπύλες αποδόσεων της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της καμπύλης του ευρώ. Η ουσία είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες διεθνώς ανησυχούν πολύ περισσότερο αυτή τη στιγμή για τον πληθωρισμό και είναι πρόθυμες να αποδεχθούν τον κίνδυνο ύφεσης.

Πράγματι, τονίζει η Citi, αυτή η ευρύτερη αφήγηση ταιριάζει πολύ καλά με την τεράστια βραχυπρόθεσμη πρόκληση που αντιμετωπίζει η ΕΚΤ. Ειδικότερα, την… σύμπτωση της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 21 Ιουλίου με την εκ νέου έναρξη της λειτουργίας (ή όχι) του Nord Stream 1 στις 22 Ιουλίου. Εάν το φυσικό αέριο σταματήσει να ρέει, θα επικρατήσει υψηλότερος πληθωρισμός και υψηλότερος κίνδυνος ύφεσης, δημιουργώντας μια δύσκολη επιλογή για το αν η απάντηση της πολιτικής θα πρέπει να είναι επιθετική ή όχι.

Η επιλογή για την ΕΚΤ δεν είναι εύκολη. Ο κίνδυνος ύφεσης είναι σαν μια κινητή γέφυρα στον δρόμο προς τα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής. Η ΕΚΤ μπορεί να το παίξει με ασφάλεια και να πλησιάσει αργά την κινητή γέφυρα (με βήματα των 25 μ.β σε ότι αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων). Εναλλακτικά, μπορεί να κινηθεί πιο αποφασιστικά, προχωρώντας τον Σεπτέμβριο σε αύξηση κατά 75 μ.β ή ακόμα και 100 μ.β.

Ενόψει ενός ακόμη σοκ προσφοράς, και με τους φόβους για τον πληθωρισμό να υπερισχύουν όλων των άλλων, η Citi εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πατήσει το γκάζι και θα πηδήξει τη γέφυρα, αλλά αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι θα παραμείνει στην αύξηση κατά 25 μ.β τον Ιούλιο. Αν και έχουν υπάρξει ορισμένες εκκλήσεις από μερικά μέλη του Δ.Σ για αύξηση κατά 50 μ.β στην προσεχή συνεδρίαση, δεν φαίνεται να έχει δημιουργηθεί επαρκή δυναμική, με την πλειονότητα να εξακολουθεί να ανησυχεί για απώλεια αξιοπιστίας σχετικά με το guidance της ΕΚΤ.

Παράλληλα, αυτό το σκηνικό συνεπάγεται πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο αύξησης κατά 75 μ.β (ή ακόμα και 100 μ.β) τον Σεπτέμβριο (έναντι τιμολόγησης της αγοράς για 62 μ.β), σύμφωνα με τη Citi. To τρέχον guidance της ΕΚΤ υποδηλώνει μεγαλύτερες αυξήσεις εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν. Η αγορά είχε διαφορετική άποψη για τον πληθωρισμό από την ΕΚΤ τον Ιούνιο, αλλά οι αλλαγές τιμών από τότε προσφέρουν έναν καλό οδηγό για το πώς μπορεί να τον δει η ΕΚΤ, σημειώνει η Citi.

Η πορεία του πληθωρισμού που τιμολογεί η αγορά έχει μετατοπιστεί αρκετά χαμηλότερα από τα μέσα του 2023, αλλά είναι σημαντικά υψηλότερη στο διάστημα που προηγείται. Αυτό καθιστά την αύξηση των επιτοκίων κατά τουλάχιστον 50 μ.β τον Σεπτέμβριο πολύ πιθανή, αλλά η ΕΚΤ μπορεί να χρειαστεί να δώσει ένα πολύ ισχυρό μήνυμα την επόμενη εβδομάδα ότι μια αύξηση μεγαλύτερη από 50 μ.β είναι στο τραπέζι τον Σεπτέμβριο.

Η ΕΚΤ δεν θα γνωρίζει πόση ποσότητα φυσικού αερίου θα ρέει μετά τις 22 Ιουλίου, αλλά η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη (TTF) είναι κοντά στα ιστορικά υψηλά και ήδη επηρεάζει τη διαμόρφωση των τιμών.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More