fbpx

Citigroup: Προετοιμαστείτε για πτώση των μετοχών

0 86

Όλο και πιο προφανές γίνεται σύμφωνα με την Citigroup το γεγονός ότι μια σκληρή προσγείωση ίσως είναι αναγκαία για την μείωση του πληθωρισμού. Εξηγεί βέβαια πως αυτό το σενάριο, δεν είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα πολιτικής.

«Δεν είναι μόνο τα σταθερά αυξημένα επίπεδα του πληθωρισμού. Πιστεύουμε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο πληθωρισμός θα παρουσιάσει πτωτικές τάσεις είναι επειδή τείνει να υπάρξει μια δυσάρεστη ύφεση, που συνοδεύει (προκαλεί;) την κορύφωση του πληθωρισμού», εξηγούν οι αναλυτές της Citigroup.

«Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολη διέξοδος από αυτό. Η Fed δεν έχει άλλωστε ιστορικό στο να σχεδιάζει και να επιτυγχάνει ‘ήπιες προσγειώσεις’, ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα προέρχεται από την πλευρά της προσφοράς. Έτσι, θα χρειαστούν υψηλότερα πραγματικά επιτόκια προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Αυτό σημαίνει χαμηλότερες τιμές στις μετοχές και ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο κατά τους επόμενους 3-6 μήνες», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δείκτες για το ασφάλιστρο κινδύνου των μετοχών υποδηλώνουν ότι οι μετοχές εξακολουθούν να είναι πολύ «πλούσιες» σε αποτιμήσεις, για την ακρίβεια, κοντά στα υψηλά όλων των εποχών. Για να μειωθούν οι αποτιμήσεις, είτε οι πολλαπλασιαστές πρέπει να συρρικνωθούν περαιτέρω είτε τα ομόλογα πρέπει να σημειώσουν ράλι -και το πρώτο φαίνεται πιθανότερο από το δεύτερο αυτή τη στιγμή.

Το πρόβλημα για τις μετοχές είναι ότι η αυστηρότητα (hawkishness) της Fed και η πιθανή συνεχιζόμενη αναπροσαρμογή του επιτοκίου πολιτικής της Fed θα περιορίσει τα κέρδη στις αγορές μετοχών. Στη συνέχεια, τα κέρδη ανά μετοχή θα μειωθούν, καθώς η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, αναγκάζοντας ενδεχομένως την αγορά να κινηθεί χαμηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά. Αυτό μπορεί να συμβεί το πρώτο τρίμηνο του 2023, όπως προκύπτει από τον δείκτη εύρους αναθεωρήσεων των κερδών της Citigroup.

«Προς το παρόν, εισερχόμαστε σε θέση πώλησης του S&P 500, καθώς η υψηλότερη τιμολόγηση της Fed και οι υψηλότερες πραγματικές αποδόσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε ασθενέστερες αγορές μετοχών. Δεδομένης της ισχυρής σχέσης στους πολλαπλασιαστές κερδών και στις πραγματικές αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων, αν το πραγματικό δεκαετές αυξηθεί σε 1,2% (επί του παρόντος στο 1%), ο S&P 500 θα μπορούσε να διαπραγματευτεί προς τις 3.500 μονάδες (διατηρώντας τις προσδοκίες για τα κέρδη ανά μετοχή αμετάβλητα). Ωστόσο, για να διαπραγματευτεί ο S&P 500 στις 3.300 μονάδες, θα χρειαζόμασταν οι αποδόσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα TIPS (σ.σ. ομόλογα για την προστασία από τον πληθωρισμό) να διαπραγματεύονται πάνω από το 1,5%.

Το ράλι του δολαρίου συνεχίζεται και οι επιπτώσεις της περαιτέρω πιθανής κορύφωσης της τιμολόγησης της Fed είναι ότι το δολάριο πιθανότατα θα πραγματοποιήσει ράλι. «Ομολογουμένως, σε προηγούμενους κύκλους της Fed, καθώς η μέγιστη τιμολόγηση της Fed αυξανόταν, αυτό δεν ήταν απαραίτητα ο βασικός μοχλός για το δολάριο.

Όμως, σε όλη τη διάρκεια αυτού του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, καθώς έχουν τιμολογηθεί περισσότερες αυξήσεις από τη Fed, το δολάριο σημειώνει ράλι. Πιστεύουμε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε έναν κόσμο όπου οι κεντρικές τράπεζες είναι επιθετικές και αυξάνουν τα επιτόκια (κακό για τα ομόλογα) προκειμένου να περιορίσουν τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες (κακό για τις μετοχές), τότε το μόνο μέρος για να ‘κρυφτεί κανείς’ είναι τα μετρητά σε δολάριο και αυτό το καθιστά ως νόμισμα υψηλής μεταφοράς, υψηλής ποιότητας, το οποίο λειτουργεί ως αντιστάθμιση του κινδύνου των περιουσιακών στοιχείων που συρρικνώνονται», εξηγεί η Citi. Όσο η Fed διατηρεί αυστηρή την πολιτική της ή οι παγκόσμιες προσδοκίες για την ανάπτυξη δεν πιάνουν το χαμηλό τους, τότε η αρνητική συσχέτιση μεταξύ του δολαρίου και των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου θα παραμείνει.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More