fbpx

Citigroup: “Αρκούδα” για τα ελληνικά ομόλογα το 2023

0 94

Οι επερχόμενες εκλογές και συνολικότερα ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής των διεθνών επενδυτικών οίκων το τελευταίο διάστημα και αποτελεί πλέον έναν από τους βασικούς παράγοντες που καθορίζει την επενδυτική πολιτική τουλάχιστον για το πρώτο μισό του έτους.

Ο φόβος δεν είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει κάποια λαϊκίστικη ή αντι-ευρωπαϊκή κυβέρνηση, κάτι που απασχολούσε έντονα τις αγορές στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ότι η όλη διαδικασία με τις (πιο πιθανές) διπλές κάλπες θα καθυστερήσει την ορατότητα των επενδυτών για τη χώρα καθώς και τις αναβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους.

Οι ελληνικές μετοχές καθώς και τα ελληνικά ομόλογα έχουν δεχθεί πλήθος θετικών εκθέσεων το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές του 2023 και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να σχηματιστεί τελικά κυβέρνηση στη χώρα, τονίζεται ακόμα και από τους πιο bullish για την Ελλάδα αναλυτές. Το είδαμε στις πρόσφατες εκθέσεις της Morgan Stanley για τις ελληνικές μετοχές, της Wood και της Axia Research για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και της JP Morgan για τα ελληνικά ομόλογα. Η Citigroup και ο οίκος αξιολόγησης Moody’s επισημαίνουν και αυτοί το ίδιο ακριβώς ζήτημα, με την Citi μάλιστα να δηλώνει αρνητική για τα ελληνικά assets το 2023 λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι προσεχείς εκλογές.

Ειδικότερα, η Citi σε νέα της έκθεση για τις προοπτικές της αγοράς ομολόγων γενικότερα αναμένει διεύρυνση των ευρωπαϊκών spreads το 2023 καθώς η ΕΚΤ ξεκινά το QT, το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης επιβαρύνει τα ελλείμματα και η καθαρή προσφορά θα σημειώσει επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, όπως προσθέτει, το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών σε χώρες όπως η Φιλανδία, η Ισπανία και η Ελλάδα αναμένεται να παίξει ρόλο στην αγορά των εγχώριων κρατικών τίτλων. Αν και για τους ισπανικούς τίτλους εκτιμά ότι οι εκλογές είναι θετικός παράγοντας και για του φινλαδικούς ουδέτερος, για την Ελλάδα τονίζει πως οι εκλογές είναι αρνητικός παράγοντας για τα ελληνικά ομόλογα.

Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε μια ισχνή πλειοψηφία στις τελευταίες εκλογές χάρη στο μπόνους των 50 εδρών. Καθώς ο εκλογικός νόμος ωστόσο έχει αλλάξει και δεν είναι διαθέσιμο το μπόνους, και παρά το γεγονός ότι η Ν.Δ. μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο κόμμα, συνολικά οι εκλογές μπορεί να οδηγήσουν σε κατακερματισμένο κοινοβούλιο. Αυτό θα μπορούσε να επιβραδύνει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων θέτοντας σε κίνδυνο την αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα και ασκώντας έτσι πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα.

Μάλιστα, η Citi τονίζει ότι σε ότι αφορά την περιφέρεια της ευρωζώνης, είναι το περισσότερο bearish απέναντι στην Ελλάδα. Και ένας από τους λόγους είναι οι εκλογές οι οποίες, όπως προαναφέρθηκε, ενδέχεται να καθυστερήσουν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, κάτι που αναμένεται να λειτουργήσει υπέρ των ιταλικών ομολόγων τα οποία δεν ενέχουν πολιτικό ρίσκο πλέον, όπως τουλάχιστον δείχνει η πορεία της νέας κυβέρνησης.

Εκτός από τις εκλογές ωστόσο, η Citi βλέπει και τρεις άλλους λόγους για την αρνητική της στάση απέναντι στην Ελλάδα, τους εξής:

– Ο κίνδυνος αύξησης του premium ρευστότητας καθώς οι επενδυτές γίνονται πιο επιλεκτικοί εν μέσω του τέλους του φθηνού χρήματος παγκοσμίως.

-Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποστεί μία από τις μεγαλύτερες επιβραδύνσεις της ανάπτυξης το 2023 έναντι του 2022 με βάση τις προβλέψεις της Κομισιόν, και

-Οι εκδότες με υψηλό χρέος/ΑΕΠ ενδέχεται να αντιμετωπίσουν δυσανάλογα μεγαλύτερη διεύρυνση.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, αυτοί οι καθοδικοί κίνδυνοι ενδέχεται να αντισταθμιστούν εν μέρει από τη μεγαλύτερη μείωση του λόγου χρέους/ΑΕΠ εντός ευρωζώνης που θα σημειώσει η Ελλάδα καθώς και από το γεγονός ότι η χώρα θα σημειώσει την μικρότερη αύξηση ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης στις καθαρές ανάγκες ρευστότητας ως ποσοστό του ΑΕΠ.

 

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More