fbpx

Credit Suisse: Δεν βλέπει άμεσα ανάκαμψη στην Ελλάδα

0 21

Ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία, όπως τονίζει η Credit Suisse σε ανάλυσή της με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου.

Ακόμη ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεση ανάκαμψη για την ελληνική οικονομία, όπως τονίζει η Credit Suisse σε ανάλυσή της με ημερομηνία 26 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, παρά την άνοδο που παρατηρήθηκε στην ανάπτυξη των εξαγωγών, οι ακραίες δημοσιονομικές περικοπές έχουν τις επιδράσεις τους στην εγχώρια ζήτηση.

Οι σημαντικές περικοπές στους μισθούς, οι υψηλότεροι φόροι και οι περικοπές επιδομάτων μειώνουν την αγοραστική ισχύ των νοικοκυριών. Οι εξαγωγές συντηρούν την οικονομία σε κάποιο βαθμό, αλλά δεδομένου του περιορισμένου μεγέθους των κλάδων με εξαγωγικό προσανατολισμό, η επίδρασή τους δεν είναι αρκετή ώστε να αντισταθμίσει την αρνητική επίδραση στην εγχώρια ζήτηση.

Οι εισαγωγές ωστόσο υποχωρούν κατακόρυφα, συνεισφέροντας περισσότερο από τις εξαγωγές στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Για το 2011 οι υποχρεώσεις της Ελλάδας ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες σε περίπου 55 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης θα προέλθει από το μηχανισμό της ΕΕ και του ΔΝΤ, και τα υπόλοιπα μέσω της έκδοσης βραχυπρόθεσμου χρέους και εσόδων ιδιωτικοποίησης.

Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν υψηλές και τα επόμενα χρόνια, με το ακριβές προφίλ των υποχρεώσεων να εξαρτάται από την απόφαση που πιθανότατα θα ληφθεί στο τέλος του α΄ τριμήνου, για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής της βοήθειας.

Σε ό,τι αφορά στα στοιχεία για το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2010, αναμένεται να ανταποκριθούν στο στόχο για το 9,4%, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Επίσης, το ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφωθεί στο 140% στο τέλος του 2010 και στο 150% το 2011. Μια προοδευτική μείωση του ποσοστού αναμένεται μόνο από το 2013.

Το 150% και πάνω είναι ένα πολύ υψηλό ποσοστό, αν και υπενθυμίζει ότι και το Βέλγιο είχε αντίστοιχα επίπεδα το 1980 και κατόρθωσε να μειώσει το χρέος κατά περίπου 50 μονάδες βάσης σε διάστημα 20 ετών.

«Η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενές πλεόνασμα στα επόμενα έτη και να το διατηρήσει στο προσεχές μέλλον. Οι ιδιωτικοποιήσεις και οι πωλήσεις assets λογικά θα συνεισφέρουν στη μείωση του χρέους».

Ωστόσο, τα ρίσκα παραμένουν, όπως τονίζει ο οίκος. Σε ό,τι αφορά στην οικονομική δραστηριότητα, υπάρχουν λίγες ενδείξεις δυναμικής της οικονομίας μέχρι τώρα, καθώς ακόμη είναι «σοκαρισμένη» από τον αριθμό και το μέγεθος των μέτρων που επιβλήθηκαν στη χώρα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν η ανάκαμψη δεν έλθει τον επόμενο χρόνο περίπου, η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Οι εξελίξεις στις τιμές των ομολόγων αναμένεται να επηρεαστούν επίσης και από άλλους παράγοντες, όπως οι συζητήσεις στην ΕΕ για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και τις πιθανές αλλαγές στους όρους της βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι συνομιλίες φαίνεται να περιλαμβάνουν την πιθανότητα διεύρυνσης της αποπληρωμής του δανείου, μειώνοντας το επιτόκιο, καθώς επίσης και την πιθανότητα για το EFSF να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More