fbpx

CVC Capital – ΔΕΗ: Πως να μην κυριαρχήσει με άξια στελέχη!

0 328

Η περιρέουσα φημολογία τη θέλει ως το επόμενο «αφεντικό» της ΔΕΗ, δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο μετά το δημόσιο μέσω της επικείμενης ΑΜΚ. Ο λόγος, φυσικά, για τη CVC Capital Partners, το αμερικανικό fund που τα τελευταία πέντε χρόνια βρίσκεται πίσω από όλα τα μεγάλα deals που γίνονται στη χώρα και σε χρόνο dt έχει καταφέρει να υπερκεράσει κολοσσούς που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, με επενδυτικό κεφάλαιο που αγγίζει το ένα δις ευρώ!

Η πορεία άρχισε από το χώρο της Υγείας, μέσα στο 2016, όταν ο αμερικανός διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα το Λουξεμβούργο πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα: Η αρχή έγινε με το Metropolitan, ακολούθησε το ΙΑΣΩ και το 2019 ο Όμιλος Υγεία, απορροφώντας παράλληλα και μικρότερες ιδιωτικές κλινικές και κέντρα ιατρικής φροντίδας. Η επέκταση αφορούσε στη δραστηριοποίηση της στις ελληνικές μαρίνες, στο ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και στην εξαγορά της Vivartia την μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων της χώρας από τη MIG. Και εσχάτως έγινε το μεγάλο «μπαμ» με την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Θα θυμούνται οι αναγνώστες ότι το σήριαλ Εθνική Ασφαλιστική ήθελε στην αρχή, το 2017,  το επενδυτικό σχήμα Calamos – Exin Partners να προσφέρει το 1 δισ. ευρώ, too good to be true όπως αποδείχθηκε, και στη συνέχεια αναμίχθηκαν οι Κινέζοι της Fosun με μια πρόταση κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, το ποσό αποτίμησης της ασφαλιστικής βάσει των εισηγήσεων των αναλυτών που είχε προσλάβει η Εθνική. Η εμπλοκή της Fosun αναδείχθηκε σε δύσκολη υπόθεση, την ώρα που άρχιζε να γίνεται ζωηρό το ενδιαφέρον της CVC, που τελικά κέρδισε.

Για το τίμημα της πώλησης, κάπου κοντά στα 300 εκατ. ευρώ, συν 120 με τη μορφή μπόνους αν πιαστούν μακροπρόθεσμοι στόχοι, εκφράστηκαν ενστάσεις και κάποιοι, ανάμεσα τους και ο σύλλογος εργαζομένων της εταιρείας, είπαν για «πώληση κοψοχρονιά». Όπως και να ‘χει, η κυβερνητική βούληση σε συνδυασμό με την επιθυμία του fund υπερπήδησαν τις δυσκολίες και παραμέρισαν τις αντιδράσεις και το deal έκλεισε.

Υπάρχει, όμως, τίποτα στη ζωή που προχωρά απρόσκοπτα, ανέφελα, βάσει σχεδιασμού και χωρίς εμπόδια; Η απάντηση είναι όχι. Στην περίπτωση μας το παραμυθένιο επενδυτικό story της CVC προσπαθεί να χαλάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία προσέφυγαν κάποιες ασφαλιστικές εταιρείες κατηγορώντας την CVC για αθέμιτο ανταγωνισμό αφού μετά την είσοδο της στην Εθνική Ασφαλιστική, έχει γίνει ο μεγαλύτερος πελάτης αλλά και ο μεγαλύτερος προμηθευτής υπηρεσιών υγείας ταυτόχρονα! «Πώς είναι δυνατόν, ο ανταγωνιστής μου να έχει πρόσβαση στα στοιχεία των πελατών μου και των συνεργαζόμενων γιατρών μου;» ήταν και η απορία που είχε εκφράσει ο πρόεδρος του Ιατρικού Αθηνών Γιώργος Αποστολόπουλος. Έλα ντε.

Μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και ΔΕΗ, η… Σοφία

Οι απορίες που εξέφρασαν οι… διάφοροι δεν απασχόλησαν το κυβερνητικό σχήμα, που ήθελε να γράψει μια ακόμα επιτυχία στην πορεία για την επενδυτική κοσμογονία… Τον Απρίλιο του 2021,μέσω διθυράμβων προερχομένων από κυβερνητική πλευρά, η συμφωνία ολοκληρώθηκε -κι ας έχει τώρα… ουρά στην Ευρώπη-,  και τον Οκτώβριο του 2021 γίνεται η συζήτηση για το επόμενο χτύπημα της CVC σε εταιρεία με δημόσιο χαρακτήρα, όπως είναι η ΔΕΗ.

Τι μεσολάβησε στο εξάμηνο; Άλλη μια επιτυχημένη κίνηση του αμερικανικού κολοσσού, να εντάξει στο στελεχιακό δυναμικό της στον τομέα ανεύρεσης στρατηγικών επενδυτών (investor relations) την κόρη του πρωθυπουργού, Σοφία Μητσοτάκη, με… μεταγραφή από την Goldman Sachs. Η αποκάλυψη της συνεργασίας του hedge fund, που έγινε από τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής, δεν πτόησε καθόλου κανέναν από τους εμπλεκόμενους στο να συνεχιστεί η επέλαση της εταιρείας στη χώρα, με τις φήμες να τη θέλουν «μεγάλο παίχτη» στην ΑΜΚ της ΔΕΗ, μια απόφαση της διοίκησης που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εν μέσω ενεργειακής κρίσης και κύματος ακρίβειας.

Οταν το ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners ξεκινούσε συζητήσεις για πιθανές επενδύσεις του στην Ελλάδα, το 2016, λίγοι θα φαντάζονταν ότι λιγότερο από πέντε χρόνια μετά το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο του στην Ελλάδα θα ξεπερνούσε το μισό δισ. ευρώ και ενδεχομένως να ξεπεράσει σύντομα και το 1 δισ.

Με οπλοστάσιο δεκάδων δισεκατομμυρίων κεφαλαίων υπό διαχείριση που αναζητούσαν και εξακολουθούν να αναζητούν ευκαιρίες αποδόσεων ανά την υφήλιο, ο κατακερματισμένος τότε κλάδος της υγείας στην Ελλάδα προσείλκυσε το ενδιαφέρον των διαχειριστών της. Σήμερα μετά την απόκτηση, σε συνεργασία και με ελληνικά συμφέροντα, των περισσότερων από τα μεγάλα ιδιωτικά ελληνικά νοσοκομεία αλλά και συναφών δραστηριοτήτων (Metropolitan, Υγεία, Μητέρα, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, AlfaLab, Y-Logimed, Business Care) συζητεί την εξαγορά και της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα και πλέον και της ελληνικής εταιρείας τροφίμων Vivartia από τη Marfin Investment Group (MIG). Παράλληλα, έχει αποκτήσει συμμετοχές σε μαρίνες μέσω της εξαγοράς τουρκικής εταιρείας αλλά και το 49% της εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου Skroutz.gr.

Εφόσον οι δύο υπό συζήτηση νέες επενδύσεις, Εθνική Ασφαλιστική και Vivartia, υλοποιηθούν, η εδρεύουσα στο Λουξεμβούργο CVC, η οποία έλκει τις ρίζες της από την επενδυτική οικογένεια της αμερικανικής Citicorp, θα καταστεί ένα από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στη χώρα μαζί με ομίλους όπως οι καναδικές PSP Investments και Eldoarado Gold, η γερμανική Fraport ή η κινεζική Cosco.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More