Δ. Καφαντάρης: Κόκκινη γραμμή η διαχείριση του νερού
«Στο ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, θέσαμε τις κόκκινες γραμμές όσον αφορά το δικαίωμά μας να έχουμε ρόλο και λόγο σε αυτό το κρίσιμο θέμα, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση ο χαρακτηρισμός του νερού ως δημόσιο αγαθό», αναφέρει σε συνέντευξή του στην One Voice ο Γ.Γ της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης.
Τα αδιέξοδα που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία των Δήμων η συστηματική υπο-χρηματοδότησή τους από το Κεντρικό Κράτος, ο Κώδικα της Αυτοδιοίκησης, που θα ξεκαθαρίσει επιτέλους το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης των ευθυνών κι αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους ήταν μερικά από τα κρίσιμα θέματα που τέθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ, για τα οποία κάνει αναφορά ο Δ. Καφαντάρης στη συνέντευξή του.
1. Κύριε Καφαντάρη, το επιτυχημένο ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέδειξε μια σειρά από σοβαρές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και επανεκκίνηση της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού. Πιστεύετε ότι αυτές οι προτάσεις θα ενισχύσουν την αυτονομία και την αποτελεσματικότητα των Δήμων, όπως υπογραμμίζει το σχετικό ψήφισμα; Θα υιοθετηθούν από την κεντρική Διοίκηση;
-Με τις τοποθετήσεις, τις υπεύθυνες θέσεις που διατυπώσαμε κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών και με το σχεδόν ομόφωνο ψήφισμα που εκδώσαμε με τη λήξη του, καταστήσαμε σαφείς τις προτεραιότητες και την αποφασιστικότητά μας να διεκδικήσουμε ενωμένοι άμεσες λύσεις, στα μεγάλα και πραγματικά ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους.
Αναγνωρίσαμε πως τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά σημαντικά βήματα μπροστά σε μια σειρά από ζητήματα, όπως η ενίσχυση της κυβερνησιμότητας με την κατάργηση της απλής αναλογικής, η διάθεση πόρων για έργα από προγράμματα όπως το Α. Τρίτσης, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, η αύξηση των ΚΑΠ και το νέο σύστημα κατανομής τους, προς όφελος των μικρών και περιφερειακών δήμων.
Αναδείξαμε τα αδιέξοδα που δημιουργεί στην ομαλή λειτουργία των Δήμων η συστηματική υπο-χρηματοδότηση μας από το Κεντρικό Κράτος τα προηγούμενα χρόνια, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του Συντάγματος για δήμους λειτουργικά και οικονομικά αυτόνομους. Ζητήσαμε να μας αποδοθούν επιτέλους οι οικονομικοί πόροι που μας οφείλονται και προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, για να μπορούμε να ασκήσουμε τις αρμοδιότητες που μας έχουν δοθεί και να αντιμετωπίσουμε τα αυξημένα λειτουργικά μας κόστη, για τα οποία δεν ευθυνόμαστε, όπως είναι το ενεργειακό και μισθολογικό κόστος.
Θέσαμε επιτακτικά την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα η σύνταξη του νέου Κώδικα της Αυτοδιοίκησης ,που θα ξεκαθαρίσει επιτέλους το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης των ευθυνών κι αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους. Αλληλοεπικάλυψη που ευθύνεται για μια σειρά από προβλήματα , που καθιστούν δύσκολη τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών των τοπικών μας κοινωνιών.
Ξεκαθαρίσαμε πως δεν μπορούν να λειτουργούν οι Δήμοι μας χωρίς να διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό. Ενώ επισημάναμε πως δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε το άδικο κι αντισυνταγματικό τέλος ταφής , επειδή το κεντρικό κράτος δεν μπορεί όλα αυτά τα χρόνια να εφαρμόσει την ανακύκλωση. Όσον αφορά το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων, θέσαμε τις κόκκινες γραμμές όσον αφορά το δικαίωμά μας να έχουμε ρόλο και λόγο σε αυτό το κρίσιμο θέμα, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση ο χαρακτηρισμός του νερού ως δημόσιο αγαθό.
Τονίσαμε πως δεν φοβόμαστε να αναλάβουμε ευθύνες και να λογοδοτούμε στους πολίτες για τις πράξεις μας. Αλλά αρνούμαστε να λογοδοτούμε για ευθύνες και λάθη άλλων.
Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες, είναι θέσεις που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον των τοπικών μας κοινωνιών, δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη χωρίς τοπική ανάπτυξη. Ελπίζουμε πραγματικά, πως η σημερινή Κυβέρνηση θα τολμήσει και θα αναγνωρίσει έμπρακτα στην αυτοδιοίκηση το ρόλο που τις αξίζει.
2. Μετά την πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για την άμεση εκλογή δημάρχων και περιφερειαρχών σε έναν γύρο, υπήρξαν ποικίλες αντιδράσεις. Ποια είναι η θέση της ΚΕΔΕ απέναντι στις προτεινόμενες αλλαγές;
-Οι αντιδράσεις ως έναν βαθμό ήταν δικαιολογημένες, γιατί η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου δεν υπήρχε στο τραπέζι του διαλόγου ως σήμερα. Όμως ξεκαθαρίσαμε από την αρχή ως ΚΕΔΕ , πως από τη στιγμή που είναι απλά προτάσεις κι όχι τελικές διατάξεις που λαμβάνονται ερήμην μας, μπορούμε να συζητήσουμε. Πάντως , αρχική θέση μας είναι ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα για τους Δήμους μια ακόμη αλλαγή του εκλογικού νόμου. Οι επόμενες εκλογές είναι το 2028, ενώ τα άλυτα προβλήματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των Δήμων και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας , μας αφορούν από την επόμενη μέρα.
3. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την ανοιχτή διαβούλευση που ανακοίνωσε ο υπουργός για τη διαμόρφωση του νέου Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και το μέτρο της άμεσης εκλογής δημάρχων και περιφερειαρχών; Ποιοι είναι οι τομείς στους οποίους θεωρείτε ότι πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις ή διευκρινίσεις;
Πιστεύουμε πως η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να γίνει πράξη μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης, προς όφελος της χώρας και των τοπικών μας κοινωνιών. Με απόλυτη ειλικρίνεια μέσα από το ψήφισμα του Συνεδρίου μας δηλώσαμε την πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο δημόσιο διάλογο του Υπουργείου Εσωτερικών, για να διαμορφώσουμε μαζί και σε σύντομο χρόνο, το περιεχόμενο του νέου κώδικα της αυτοδιοίκησης. Ξεκαθαρίσαμε ότι τα συζητάμε όλα, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά για μας προτεραιότητα αποτελούν τρία ζητήματα. Οι αρμοδιότητες, το προσωπικό και τα οικονομικά.
4. Πιστεύετε ότι υπήρξαν εκ μέρους της κυβέρνησης οι αναγκαίες δεσμεύσεις για την ενίσχυση των οικονομικών των δήμων στο άμεσο μέλλον; Ποιες ήταν οι προσδοκίες της ΚΕΔΕ στον τομέα αυτό;
Έχουν γίνει κάποια σημαντικά βήματα όσον αφορά την ενίσχυση των οικονομικών των Δήμων, όμως τα βήματα αυτά απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες μας. Γνωρίζουμε καλά ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα. Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα για να τα σπαταλήσουμε, αλλά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε . Ζητάμε όσα προβλέπει η νομοθεσία που η ίδια η κεντρική εξουσία έχει νομοθετήσει και το Σύνταγμα προβλέπει, τίποτε παραπάνω. Δεν μπορεί να ακούμε διαρκώς ότι τα έσοδα του κράτους σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και οι Δήμοι να μην παίρνουν τα χρήματα που απαιτούνται, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες κι αρμοδιότητες που τους έχουν ανατεθεί. Περιμένουμε λοιπόν λιγότερα λόγια και περισσότερες πράξεις.
5. Κλείνοντας, κύριε Καφαντάρη, ως έμπειρος αυτοδιοικητικός, θα ήθελα να μας πείτε πώς βλέπετε το μέλλον των δήμων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα γενικότερα. Τι θα έπρεπε να αλλάξει ή να βελτιωθεί ώστε να ενισχυθεί η αυτονομία των δήμων και ο ρόλος τους προκειμένου να ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών;
Τα όσα πρέπει να αλλάξουν περιγράφονται αναλυτικά στο κείμενο του ψηφίσματος της ΚΕΔΕ. Εγώ προσωπικά , παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε διαχρονικά ως θεσμός, δηλώνω αισιόδοξος για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης. Γιατί βλέπω για πρώτη φορά πως υπάρχει από όλες τις πλευρές και η διάθεση, αλλά και οι υπεύθυνες θέσεις για να γίνει μια ουσιαστική επανεκκίνηση τόσο στους δήμους, όσο και στο κράτος.
Πηγή: Καθημερινή εφημερίδα ONE VOICE