fbpx

Δ. Σαρηγιάννης: Μπορεί να δούμε και 40.000 κρούσματα!

0 69

Προβλέπει υπερδιπλασιασμό της σημερινής διασποράς μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Εκτίναξη των διασωληνωμένων στους 800 στις 20 του μηνός και επαναφορά των ημερήσιων θανάτων σε τριψήφιο νούμερο.

Η εκτίναξη του αριθμού των κρουσμάτων στις 21.657 την Τρίτη ήταν για τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη μια εξέλιξη που δεν θα έπρεπε να προκαλέσει έκπληξη, με δεδομένη την υπερμεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και τη διεθνή εμπειρία στις χώρες όπου έχει κυριαρχήσει.

Με τον δείκτη αναπαραγωγής (Rt) να φτάνει στο 1,6 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, έναντι 0,87 πριν από μόλις 8 ημέρες, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων αναμένεται να φτάσει σε νέα δυσθεώρητα ύψη μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ο ίδιος προβλέπει, μιλώντας στο iatronet, υπερδιπλασιασμό της σημερινής διασποράς στην κοινότητα έως τις 15 Ιανουαρίου, με τον αριθμό των ημερήσιων νέων μολύνσεων να ξεπερνά τις 18.000, έναντι 8.700 σήμερα, σε επίπεδο κυλιόμενου εβδομαδιαίου μέσου όρου. «Αυτό σημαίνει πως θα βλέπουμε για καιρό τα 20άρια και παραπάνω. Κάποιες μέρες μπορεί να δούμε και 35.000 και 38.000, ίσως και 40.000 κρούσματα», εκτιμά.

Μετά τις 15 Ιανουαρίου, προβλέπει πως θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια μείωση της ταχύτητας αύξησης, υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί. «Ρυθμός αναπαραγωγής στο 1,6 σε εβδομαδιαίο μέσο όρο σημαίνει διπλασιασμός κάθε 3 μέρες. Αυτό που έχουν παρατηρήσει οι Άγγλοι. Σε λίγο θα πηγαίνουμε για εκθετική αύξηση. Αυτές είναι οι συνθήκες που χτυπάνε καμπανάκια», επισημαίνει.

800 ΜΕΘ και 100 θάνατοι στις 20 Ιανουαρίου

Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του καθηγητή και σε ό,τι αφορά τους «σκληρούς» δείκτες της πανδημίας, παρά τις ισχυρές ενδείξεις πως η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση.

«Με τόσο μεγάλη διασπορά, θα έχουμε αύξηση και στις νοσηλείες και στις ΜΕΘ», εκτιμά, και προβλέπει αύξηση των διασωληνωμένων με Covid-19 στους 800 έως τις 20 Ιανουαρίου και επαναφορά των ημερήσιων απωλειών στους 100 αμέσως μετά. Οι συνθήκες στο σύστημα υγείας θα πιεστούν περαιτέρω, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα που εισέρχεται στο πέμπτο κύμα με ήδη γεμάτα τα νοσοκομεία και το προσωπικό εξαντλημένο. Η εξέλιξη μετά τα τέλη Ιανουαρίου στους σκληρούς δείκτες θα εξαρτηθεί από το πόσο αυστηρά θα εφαρμόσουμε τα μέτρα.

Ο ίδιος διευκρινίζει πως δεν έχει αναπροσαρμόσει τα μέτρα που έχει προτείνει στον πρωθυπουργό, στον υπουργό Υγείας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων πριν από τα Χριστούγεννα. «Δεν είμαι τρελός να βγαίνω και να μιλάω για lockdown. Ο λόγος που μίλησα για σκληρά μέτρα ήταν για να αποφύγουμε αυτή την εξέλιξη, η οποία μέχρι ενός σημείου είναι μαθηματικά δεδομένη. Ξέρουμε ότι και lockdown να κάνεις αύριο, δεν θα έχεις αποτέλεσμα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, καθώς χρειάζεσαι τουλάχιστον 12 μέρες για να λειτουργήσει», τονίζει για να προσθέσει:

«Από τώρα μέχρι τις 10 Ιανουαρίου, με το Rt στο 1,6, είναι απλός υπολογισμός για να δεις ότι τα κρούσματα θα φτάσουν εκεί. Τα μέτρα που προτείνουμε, είναι για να αποφύγουμε τις 800 κλίνες ΜΕΘ. Κάποιος που δεν διαβάζει την ανάλυση και δεν το βλέπει συνολικά, αλλά απλώς ακούει το νούμερο, μπορεί να λέει δεν γίνεται, τι είναι αυτά που λέει ο Σαρηγιάννης, δεν είναι σύμβουλος κ.λπ.».

Ρεβεγιόν στο σπίτι, κλειστή διασκέδαση

Σήμερα το πρωί, ενόψει των συσκέψεων που θα γίνουν για τη χρονική επίσπευση των μέτρων και την ενδεχόμενη λήψη νέων, ο επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας HERACLES αναμένεται να στείλει τις εκτιμήσεις του για την ποσοτική εκτίμηση της επίπτωσης των μέτρων που έχουν ληφθεί ήδη. Όπως επισημαίνει, η εφαρμογή μέτρων όπως η τηλεργασία στις 30 Δεκεμβρίου αντί για τις 3 Ιανουαρίου, είναι προφανές ότι δεν θα δημιουργήσουν καμία διαφορά.

Για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όπου βρίσκεται η ουσία της επίσπευσης, ο ίδιος θεωρεί πως η διασκέδαση πρέπει αναγκαστικά να κλείσει, ενώ προτείνει ρεβεγιόν στο σπίτι, σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο αυτοπροστασίας.

«Θα ήταν καλό να κάνουμε την κοινωνική μας φούσκα, τα περίφημα 9 άτομα που λέγαμε και πέρυσι, τα ίδια που είχαμε και τα Χριστούγεννα και να τα διατηρήσουμε για όλες τις γιορτές. Το βλέπω ότι δεν είναι εύκολο, όλοι θέλουν να βρεθούν, αλλά για εμένα είναι το ασφαλέστερο», υποστηρίζει και προσθέτει: «Από εκεί και πέρα, χωρίς να πάμε σε λογικές lockdown, υπάρχει τρόπος να το αντιμετωπίσουμε με μια σειρά άμεσων μέτρων, τα οποία έχουμε προτείνει εγκαίρως».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More