fbpx

Δαδιά: Η καταστροφή της ξεγυμνώνει το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

0 131

Την ώρα που οι φλόγες καταβροχθίζουν για έκτη ημέρα το μοναδικής αξίας Εθνικό Πάρκο Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου, προκαλώντας ανυπολόγιστης έκτασης καταστροφή σε ένα από τα σπανιότερα ευρωπαϊκά οικοσυστήματα και μια προστατευόμενη περιοχή Natura, ερωτήματα και «γκρίζα» σημεία προκύπτουν στο νομοσχέδιο για το περιβάλλον που φέρνει με διαδικασίες fast track προς ψήφιση το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος.

Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού της πυροσβεστικής και της δασικής υπηρεσίας του νομού Έβρου, των δασοκομάντος, των υλοτόμων και των στρατιωτών, παρά την επιτόπια παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής τον ίδιον τον Χ. Στυλιανίδη για τον θεωρητικά καλύτερο συντονισμό του έργου της πυρόσβεσης, 35.000 στρέμματα πυκνού δάσους «κατοικία» για εκατοντάδες είδη πουλιών και ζώων έχουν γίνει στάχτη και η καταστροφή συνεχίζεται…

Η φωτιά στη Δαδιά φέρνει με το «καλημέρα» ενώπιον των ευθυνών τους αυτούς που βρίσκονται πίσω από το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο και το οποίο άμεσα προς ψήφιση με πρωτοβουλία του υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα και εμπνευστή τον υφυπουργό Γ. Αμυρά, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις όλης της αντιπολίτευσης και κυρίως όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον από ένα νομοθετικό πλαίσιο που αφήνει «ανοιχτά παράθυρα» σε εκτεταμένη οικονομική ανάπτυξη ακόμα και περιοχές προστατευόμενες από τη Natura 2000.

Τα βασικα σημεία της κριτικής που ασκήθηκε και ασκείται αφορούν στην επιπλέον χαλάρωση της προστασίας δασών, ποταμών, λιμνών, ορεινών όγκων από την άγρια εκμετάλλευση, από τη δόμηση, από την υλοτομία και από την εξόρυξη. Με λίγα λόγια, αυτό που καταλογίζουν στην κυβέρνηση σύσσωμοι οι οικολογικοί φορείς είναι ότι αφήνουν τον φυσικό πλούτο της χώρας έρμαιο στα χέρια «επενδυτών» για να στήσουν αιολικά πάρκα ή άλλες μονάδες παραγωγής ενέργειας, να χτίσουν ξενοδοχειακές μονάδες «φιλικές και συνδεδεμένες» με το πλησίον περιβάλλον μέχρι και να μπορούν να εξορύξουν σε περιοχές που η παραμικρή παρέμβαση αλλοιώνει την εικόνα τους.

Στην Κουμουνδούρου είναι αποφασισμένοι να προβάλλουν ισχυρή αντίσταση γνωστοποιώντας το ζήτημα και δεσμεύονται ότι ο «περιβαλλοντοκτόνος» νόμος θα είναι από τους πρώτους που θα καταργήσουν ως προοδευτική κυβέρνηση. «Εξόφθαλμα ξεπουλούν τις περιοχές Natura. Αυτά είναι τα προεκλογικά γραμμάτια της κυβέρνησης για να εξασφαλίσει την υποστήριξη μεγαλοπαραγόντων στις επικείμενες εκλογές», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε πλήρη σύμπνοια με τα όσα δημοσίως ανέφερε ο αρμόδιος τομεάρχης Σωκράτης Φάμελλος. «Αν ο κ. Σκρέκας φαίνεται ότι αποφάσισε να μπει στο πάνθεο της μαύρης σελίδας για το περιβάλλον της Ελλάδας μαζί με τον κ. Χατζηδάκη, εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτό το περιβαλλοντοκτόνο νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα πρώτα που θα καταργήσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας» σημείωσε επισημαίνοντας πως το νομοσχέδιο επιτρέπει ασύμβατες χρήσεις ακόμα και σε περιοχές απολύτου προστασίας, νομιμοποιεί αυθαίρετες κατασκευές μέσα στο δάσος ή πάνω σε «απάτητα βουνα» και παραγράφει βεβαιωμένες παραβάσεις και την επιβολή προστίμων.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More