ΔΕΔ (ΑΑΔΕ): Δεκτή προσφυγή δικηγόρου για τα τεκμήρια
Σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία καθιστούν αδύνατη την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας από φορολογούμενο αυτοαπασχολούμενο αποτελούν αιτία για την εξαίρεσή του από την εφαρμογή των τεκμηρίων φορολόγησης των άρθρων 28Α έως 28Δ του ν. 4172/2013, αρκεί να καταφέρει να προσκομίσει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία είτε στην αρμόδια φορολογική υπηρεσία είτε στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.
Η εξαίρεση των αυτοαπασχολουμένων από τα τεκμήρια φορολόγησης λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας προβλέπεται κατ’ αρχήν από την παράγραφο 3 του άρθρου 28Α του ν. 4172/2013 και από την περίπτωση θ της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της υπ’ αριθμόν Α1055/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή περί αντικειμενικών λόγων αμφισβήτησης του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος που προκύπτει βάσει των τεκμηρίων των άρθρων 28Α-28Δ του ιδίου νόμου.
Σύμφωνα ειδικότερα με τις παραπάνω διατάξεις, στους αντικειμενικους λόγους που δύναται να επικαλεσθεί ο φορολογούμενος για να αμφισβητήσει το τεκμαρτό ποσό εισοδήματος που του καταλόγισε η ΑΑΔΕ με βάση τις διατάξεις για τα τεκμήρια φορολόγησης περιλαμβάνονται και «άλλοι λόγοι ανωτέρας βίας, ήτοι ανυπαίτια γεγονότα εντελώς εξαιρετικής φύσης, τα οποία δεν αναμένονταν, ούτε ήταν δυνατό να προληφθούν ή να αποτραπούν από τον φορολογούμενο, ούτε με μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης και τα οποία εμπόδισαν την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα». Αναφέρεται δε ενδεικτικά ως «τέτοιο γεγονός» ένα «σοβαρό πρόβλημα υγείας του φορολογούμενου ή τέκνου του, λόγω ασθένειας ή ατυχήματος, για το οποίο δεν απαιτείται νοσηλεία, αλλά αποδεικνύεται με βάση ιατρική γνωμάτευση από νοσοκομείο ή κλινική ότι εμποδίζει για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί, την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του φορολογούμενου».
Επικαλούμενος ουσιαστικά τις προαναφερθείσες διατάξεις, φορολογούμενος δικηγόρος με σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας υπέβαλε ενδικοφανή προσφυγή στην Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (Δ.Ε.Δ.) της Α.Α.Δ.Ε. ζητώντας να περιοριστεί σημαντικά το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ύψους 14.534,52 ευρώ, που του προσδιόρισε η Α.Α.Δ.Ε. κατά την εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υπέβαλε το 2024 για τη χρήση του 2023 βάσει των διατάξεων για τα τεκμήρια φορολόγησης. Ουσιαστικά, ο εν λόγω φορολογούμενος ζήτησε να απαλλαγεί από τα υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος ύψους 2.635,59 ευρώ, προκαταβολής φόρου ύψους 596,09 ευρώ και τέλους επιτηδεύματος ύψους 325,00 ευρώ, που του καταλογίστηκαν βάσει το τεκμαρτού εισοδήματος των 14.354,52 ευρώ. Σημειωτέον δε ότι ο ίδιος, στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2023, είχε δηλώσει ζημία 3.867,98 ευρώ.
Με την ενδικοφανή προσφυγή του, ο εν λόγω φορολογούμενος συνυπέβαλε πλήθος δικαιολογητικών, όπως ιατρικές βεβαιώσεις, αντίγραφα ιατρικών εξετάσεων από το 1999 έως και το 2015, γνωματεύσεις Υγειονομικής Επιτροπής, βεβαιώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου, ιατρικές συνταγές χορήγησης φαρμάκων κ.λπ., για να αποδείξει την αλήθεια των ισχυρισμών του σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.
Η Δ.Ε.Δ. ανέπεμψε την εξέταση της υπόθεσης στην αρμόδια υπηρεσία, στο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.) Αττικής, μαζί με τα προσκομισθέντα δικαιολογητικά και έλαβε απάντηση αποδοχής του αιτήματος του φορολογούμενου, οπότε εξέδωσε απόφαση με την οποία έκανε εν μέρει αποδεκτή την προσφυγή του, περιορίζοντας σημαντικά το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος και των συνολικών επιβαρύνσεών του.
Ειδικότερα, το αρμόδιο ΚΕΦΟΔΕ Αττικής, αξιολογώντας τα ως άνω προσκομισθέντα στοιχεία έκρινε ότι το αίτημα του προσφεύγοντος περί μείωσης του ελάχιστου ετήσιου τεκμαρτού εισοδήματος του αρθρου 28Α του ν. 4172/2013, γίνεται δεκτό λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, ήτοι ότι συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι οι οποίοι εμποδίζουν την άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας κατά το κρινόμενο φορολογικό έτος 2023, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα της παρ. 3 του αρθ. 28Α του ν. 4172/2013, σε συνδυασμό με το άρθρο 2 της υπ’ αριθμόν Α.1055/2024 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ.
Ακολούθως, η Δ.Ε.Δ. δικαίωσε μερικώς την προσφυγή του φορολογούμενου δικηγόρου.
Ωστόσο, άλλος φορολογούμενος δικηγόρος ο οποίος επικαλέστηκε επίσης λόγους ανωτέρας βίας και συγκεκριμένα χρόνιο σοβαρό πρόβλημα υγείας για να αμφισβητήσει το ποσό του ελαχίστου τεκμαρτού εισοδήματος που του προσδιόρισε η Α.Α.Δ.Ε. με βάση τα τεκμήρια φορολόγησης των άρθρων 28Α-28Δ του ν. 4172/2013 και να γλιτώσει από τα υπέρογκα ποσά φόρου εισοδήματος, προκαταβολής φόρου και τέλους επιτηδεύματος που του καταλογίστηκαν, δεν τα κατάφερε. Ο εν λόγω φορολογούμενος υπέβαλε ηλεκτρονικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023 και από την εκκαθάρισή της, προέκυψε σε βάρος του χρεωστικό ποσό φόρου εισοδήματος και τέλους επιτηδεύματος ύψους 2.850,33 ευρώ.
Ο εν λόγω φορολογούμενος προσέφυγε στη Δ.Ε.Δ. ζητώντας ακύρωση του καταλογισθέντος ποσού επικαλούμενος «λόγους ανωτέρους βίας που άγουν αντικειμενικά σε μείωση της επαγγελματικής δραστηριότητας για ολόκληρο το φορολογικό έτος και συγκεκριμένα χρόνια σοβαρή ασθένεια ψυχοτροπικής φύσεως (διπολική συναισθηματική διαταραχή)». Ισχυρίστηκε δηλαδή ότι η εν λόγω ασθένεια εμπόδισε την επαγγελματική του δραστηριότητα και δεν του επέτρεψε να αποκτήσει εισόδημα ύψους τουλάχιστον ίσου με το τεκμαρτό που του προσδιόρισε το σύστημα των τεκμηρίων φορολόγησης. Συνυπέβαλε δε και ορισμένα έγγραφα για την απόδειξη του ισχυρισμού του. Όμως η Δ.Ε.Δ. έκρινε ότι «τα έγγραφα που προσκόμισε δεν ήταν πλήρη και επαρκή και «δεν απέδειξαν σαφώς ότι η σοβαρή ασθένεια ψυχιατρικής – ψυχολογικής φύσεως που είχε, εμπόδισε την επαγγελματική του δραστηριότητα σε βαθμό που να αιτιολογεί τη μείωση του τεκμαρτού εισοδήματος».