ΔΕΗ: Άνοδος κερδών και ενίσχυση ΑΠΕ

Νίκος Σακελλαρίου

13 Μαΐου 2026, 7:14 μμ
Share

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα παρουσίασε στο πρώτο τρίμηνο του 2026 η ΔΕΗ, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή ανάπτυξή της μέσα από επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη στρατηγική μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μοντέλο.

Η ΔΕΗ κατέγραψε ιδιαίτερα ισχυρές οικονομικές επιδόσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2026, επιβεβαιώνοντας τη δυναμική πορεία του Ομίλου και θέτοντας σταθερές βάσεις για τη συνέχεια της χρονιάς. Το προσαρμοσμένο EBITDA διαμορφώθηκε σε 0,7 δισ. ευρώ, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 0,2 δισ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική βελτίωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην ενισχυμένη απόδοση των επενδύσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις ευνοϊκές υδρολογικές και ανεμολογικές συνθήκες που επικράτησαν.

Οι συνολικές επενδύσεις της περιόδου ανήλθαν σε 0,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους, περίπου 82%, να κατευθύνεται σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ευέλικτης παραγωγής και αναβάθμισης των δικτύων διανομής. Η στρατηγική αυτή εντάσσεται στο ευρύτερο επιχειρηματικό πλάνο του Ομίλου, το οποίο δίνει έμφαση στη μετάβαση προς ένα πιο καθαρό και αποδοτικό ενεργειακό μοντέλο.

Η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ έφτασε τα 7,2 GW στο τέλος του τριμήνου, αντιπροσωπεύοντας το 59% της συνολικής ισχύος της ΔΕΗ. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο επενδυτικό πρόγραμμα, καθώς έργα συνολικής ισχύος 6,7 GW είτε κατασκευάζονται ήδη είτε βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ωρίμανσης. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το «πράσινο» αποτύπωμα του Ομίλου μέσα στα επόμενα τρίμηνα.

Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν από 0,5 δισ. ευρώ σε 0,7 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν από 0,1 δισ. ευρώ σε 0,2 δισ. ευρώ. Παράλληλα, ο δείκτης Καθαρό Χρέος προς EBITDA διατηρήθηκε στο 3,0x, παραμένοντας κάτω από το όριο της χρηματοοικονομικής πολιτικής του Ομίλου, γεγονός που αποτυπώνει τη σταθερότητα της κεφαλαιακής του διάρθρωσης. Ο καθαρός δανεισμός ανήλθε στα 6,9 δισ. ευρώ.

Για το σύνολο του 2026, η ΔΕΗ επιβεβαιώνει τους στόχους της για προσαρμοσμένο EBITDA ύψους 2,4 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 0,7 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπει και διανομή μερίσματος 0,80 ευρώ ανά μετοχή.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, υπογράμμισε τη δυναμική εκκίνηση της χρονιάς, τονίζοντας την πρόοδο σε όλους τους στρατηγικούς πυλώνες, με έμφαση στις ΑΠΕ, στην ευέλικτη παραγωγή και στα δίκτυα.

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google
#Tags

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

7:24 μμ

Υεμένη: Μειώνονται οι προμήθειες τροφίμων μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

6:55 μμ

Γιορτή Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

6:45 μμ

Κίνα: Ξεκινά εκπαίδευση ανθρωποειδών ρομπότ στη Σαγκάη

6:14 μμ

Νέοι εκτεταμένοι έλεγχοι για τα νέα κόλπα στη φοροδιαφυγή

5:45 μμ

ΗΠΑ: 11 οι νεκροί από το δυστύχημα σε εργοστάσιο του Λόνγκβιου

5:38 μμ

Νέα έρευνα: Εξέταση αίματος μπορεί να εντοπίζει έγκαιρα το Αλτσχάιμερ

5:26 μμ

ΕΕ: Εξετάζει προσωρινό «πάγωμα» του πλαφόν στην τιμή ρωσικού πετρελαίου

5:02 μμ

Κάσος: Σεισμός 3,5 βαθμών Ρίχτερ

4:42 μμ

Spotify αλλάζει τα δεδομένα στα εισιτήρια συναυλιών

4:33 μμ

Παρίσι: Βίαια επεισόδια μετά τη «στέψη» της Παρί Σεν Ζερμέν

4:04 μμ

Ίση αμοιβή για ίση εργασία: Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη μισθολογική διαφάνεια

3:41 μμ

Ύποπτο κρούσμα Έμπολα στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας

3:35 μμ

Τηλεφωνικές ειδοποιήσεις από την ΑΑΔΕ σε χιλιάδες οφειλέτες

3:07 μμ

Νέες διασώσεις αλλοδαπών σε Κρήτη και νότια Πελοπόννησο

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές