ΔΕΗ: Ένα ακόμα καρφί στον τάφο της
Με το κλείσιμο μιας ακόμα λιγνιτοπαραγωγικής μονάδας, του ΑΗΣ Καρδιάς, η χώρα περιορίζει την ενεργειακή αυτάρκεια της, μεγαλώνει τον κατάλογο των ανέργων, σπρώχνει τους καταναλωτές στους ιδιώτες και τη ΔΕΗ στην πλήρη απαξίωση.
Εφαρμόζοντας κατά γράμμα το πρόγραμμα της βίαιης απολιγνιτοποίησης που έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση με ασφυχτικό χρονοδιάγραμμα μέχρι το 2023 -όταν η Γερμανία για παράδειγμα έχει πάρει «τράτο» μέχρι το 2038- το συγκρότημα του ΑΗΣ Καρδιάς μετά από 47 χρόνια αδιάκοπης λειτουργίας έκλεισε χθες.
«Το γεγονός ότι συνολικά οι σταθμοί Καρδιάς και Αμυνταίου απασχολούσαν εκατοντάδες εργαζόμενους συν αυτών που απασχολούνταν στα ορυχεία, αποτελεί ένα ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της περιοχής. Η δε κάλυψη του ενεργειακού κενού που δημιουργείτε με την παύση λειτουργίας των μονάδων Αμυνταίου 600MW και Καρδιάς 1200MW δημιουργεί ερωτηματικά και αμφιβολίες για την ορθότητα των κυβερνητικών επιλογών για το θέμα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Τεχνικών ομίλου ΔΕΗ-ΚΗΕ.
Έτρεξαν να απολιγνιτοποιήσουν τη χώρα
Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο μιας ακόμα μονάδας παραγωγής ρεύματος στην περιοχή, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα στην τοπική κοινωνία στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας. Κοζάνη, Φλώρινα, Αμύνταιο, Πτολεμαϊδα είχαν μάθει να ζουν από το λιγνιτικό κέντρο της Πτολεμαϊδας, ένα «δώρο» που έδωσε η φύση πριν ένα εκατομμύριο χρόνια.
Η στροφή στις ΑΠΕ προκειμένου να εναρμονιστεί η Ελλάδα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την μείωση των ρίπων και τη συνθήκη του 2015 του Παρισιού θεωρήθηκε σωστό να γίνει μέσω της βίαιης απολιγνιτοποίησης της χώρας κι ενώ υπήρχαν και άλλοι τρόποι.
«Από την κυβέρνηση έγινε η επιλογή να την “πληρώσει” ο λιγνίτης ως καύσιμο παραγωγής ηλεκτρισμού, προτιμώντας να παραμείνει το φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό, στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής της χώρας μέχρι το 2050. Έτσι “τρέχει” ένα πρόγραμμα απεξάρτησης από τον λιγνίτη μέχρι το 2023, για μια χώρα που έχει τεράστια αποθέματα, όταν ακόμα και η Γερμανία έχει προγραμματίσει την απολιγνιτοποίηση της για το 2038» λέει ο Κώστας Πασσαλίδης, παλιό συνδικαλιστικό στέλεχος της ΔΕΗ και συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης.
Για εξυπηρέτηση συμφερόντων πίσω από το σχέδιο απολιγνιτοποίησης και την συνεχή απαξίωση της ΔΕΗ κάνουν λόγο οι συνδικαλιστές της εταιρείας, σημειώνοντας τα προβλήματα που θα προκαλέσουν στη χώρα και στους πολίτες. Και θέτουν ερωτήματα για το αν είναι τελικά ορθή επιλογή και εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας από το εξωτερικό ή για τη θέση της ΔΕΗ στο νέο ενεργειακό τοποί.
Γιατί για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες είναι δεδομένο ότι θα προχωρήσουμε σε εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τις γειτονικές χώρες κι από χώρα εξαγωγέας ενέργειας, η Ελλάδα θα μετατραπεί σε «πελάτη». Από την άλλη, οι ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρισμού θα μπορούν να λειτουργούν με κανόνες απελευθερωμένου ανταγωνισμού, κάτι που συνηγορούν όλες οι κινήσεις και αβλεψίες του τελευταίου διαστήματος στη ΔΕΗ.