fbpx

ΔΕΗ: Με έξι νέα σημεία εξόρυξης λιγνίτη στο Νότιο Πεδίο

0 163

Στην προκήρυξη έξι μεγάλων έργων στα ορυχεία του Νότιου Πεδίου θα προχωρήσει η ΔΕΗ το αμέσως επόμενο διάστημα για την εξόρυξη λιγνίτη, ενώ ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την πρώτη εργολαβία χωματουργικών.

Ο προγραμματισμός της Διεύθυνσης Ορυχείων προβλέπει την διάνοιξη νέων σημείων λόγω της ανάγκης για αυξημένη συμμετοχή του λιγνίτη στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Οι εργασίες πρόκειται να πραγματοποιηθούν σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της αρμόδιας διεύθυνσης από τοπικές κυρίως εργοληπτικές εταιρίες και κατά δεύτερον από την συμμετοχή εποχιακών που θα προσλάβει η ΔΕΗ.

Στο μικροσκόπιο των εργοληπτικών εταιρειών έχουν μπει οι κινήσεις της ΔΕΗ με αποτέλεσμα οι εταιρίες να τρέχουν για να ξαναμαζέψουν μέρος του προσωπικού τους. Πολλοί από τους εργαζόμενους των εταιρειών αυτών έχασαν την δουλειά τους εδώ και πολλούς μήνες καθώς είχαμε αφήσει πίσω τον λιγνίτη και η πολιτεία με τις επιλογές της είχε στραφεί σε άλλες ενεργειακές μορφές όμως το ενεργειακό αδιέξοδο στην ευρωπαϊκή ήπειρο επιτάσσει την επανένταξη του λιγνίτη στο σύστημα και θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να επιστρέψουν στις περιοχές τους, οι χειριστές υπερβαρέων σκαπτικών μηχανημάτων, που εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών είχαν «δραπετεύσει» στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε εταιρείες της Μέσης Ανατολής.

Στην ίδια σχεδόν κατάσταση φαίνεται να βρίσκεται και τα φορτηγά μηχανήματα όπου πριν από την απολιγνιτοποίηση στα ορυχεία δραστηριοποιούνταν περίπου 2.100 φορτηγά, ενώ ο σημερινός αριθμός είναι πάρα πολύ μικρός καθώς πολλοί από του οδηγούς ή τα πούλησαν ή τα έθεσαν σε αδράνεια. Τώρα ο στόλος αυτός πρέπει να συγκεντρωθεί εκ νέου για να προχωρήσουν κατά ομαλό τρόπο οι εργασίες διάνοιξης νέων σημείων στα ορυχεία της ΔΕΗ.

Η «επένδυση» από πλευρά της ΔΕΗ στις εργοληπτικές εταιρίες είναι μια επιτακτική αναγκαιότητα για την εξόρυξη καυσίμου, γιατί ενώ υπάρχουν τα απαραίτητα, δεν υπάρχει τούτη την ώρα στο δυναμικό της εταιρείας ο αναγκαίος αριθμός του εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς εργοδηγοί και χειριστές των γιγάντιων καδοφόρων εκσκαφέων και μια σειρά από άλλες ειδικότητες τεχνικών, είτε μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες της επιχείρησης ή έκανα χρήση των σχετικών κινήτρων και αποχώρησαν ή βγήκαν σε σύνταξη.

Σε πολύ καλό επίπεδο είναι τα αποθέματα λιγνίτη στην αυλή του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, ενώ έχει ξεκινήσει η τροφοδοσία με λιγνίτη της αυλής της 5ης εκσυγχρονισμένης μονάδας της Πτολεμαΐδας. Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα η δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας αυτής θα ξεκινήσει το Σεπτέμβριο. Ο στρατηγικός σχεδιασμός προβλέπει η αποθήκευση στον παρόντα χρόνο να κυμανθεί γύρω στους 100.000 τόνους και αυτό το μέγεθός θα αυξηθεί λίγο πριν από την δοκιμαστική λειτουργεία.

Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More