Γράφει ο Μιχάλης Μπάιλας
Την ώρα που στη Βουλή η Ν.Δ. έκλεινε βιαστικά την Εξεταστική συγκαλύπτοντας το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, στο πολιτικό παρασκήνιο διαμορφώνεται ήδη η επόμενη πράξη, καθώς οι πληροφορίες θέλουν μια νέα δικογραφία της Λάουρα Κοβέσι να φτάνει μέσα στον μήνα. Και αυτή φαίνεται πως θα είναι πολύ πιο δύσκολη.
Η Ν.Δ. έκλεισε προχτές, Τρίτη, την Εξεταστική για το τεράστιο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαδικασίες που περισσότερο έμοιαζαν με… «μπάζωμα» παρά με ουσιαστική διερεύνηση μιας σοβαρής υπόθεσης, κάτι που στηλίτευσε σύσσωμη η αντιπολίτευση. Το μήνυμα ήταν σαφές – να τελειώνουμε γρήγορα, να φύγει το θέμα από την επικαιρότητα και να προχωρήσουμε παρακάτω.
Μόνο που η πραγματικότητα φαίνεται πως έχει άλλα σχέδια.
Γιατί, σύμφωνα με ενημέρωση από καλά πληροφορημένες πηγές, μέσα στον Μάρτιο φτάνει στη Βουλή η δεύτερη δικογραφία για την ίδια υπόθεση. Και αυτήν τη φορά δεν πρόκειται για μια απλή συμπληρωματική αναφορά, αλλά για έναν φάκελο που, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, θα δημιουργήσει νέο πολιτικό πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.
Και η νέα δικογραφία προέρχεται από την Ευρωπαία Εισαγγελέα, Λάουρα Κοβέσι, η οποία έχει δείξει ότι δεν συνηθίζει να στέλνει φακέλους για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Όταν φτάνει κάτι στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημαίνει ότι έχει προηγηθεί σοβαρή έρευνα.
Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ήδη στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους, στη λίστα των προσώπων που εξετάζονται βρίσκονται δέκα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Υπάρχουν μάλιστα αναφορές και για δύο ακόμη πολιτικά πρόσωπα που δεν ανήκουν στο κυβερνών κόμμα. Αν αυτά επιβεβαιωθούν, τότε η υπόθεση αποκτά σαφώς μεγαλύτερη πολιτική διάσταση.
Ακόμη πιο ενδιαφέρον, και πολιτικά βαρύ, είναι ότι σε περίοπτη θέση στον φάκελο φέρεται να βρίσκεται το όνομα του Κώστα Σκρέκα, ο οποίος σήμερα κατέχει τη θέση του γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν είναι ποτέ καλό σημάδι για έναν κορυφαίο κομματικό παράγοντα να εμφανίζεται το όνομά του σε τέτοιου είδους δικογραφίες, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για αναφορές που πρέπει να διερευνηθούν. Και οι… γνωρίζοντες λένε ότι δεν θα είναι απλές αναφορές.
Και κάπου εδώ προκύπτει το προφανές πολιτικό ερώτημα: Γιατί τόση βιασύνη να κλείσει η Εξεταστική Επιτροπή την Τρίτη, παρά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν σε βάρος του Μάκη Βορίδη;
Διότι εάν η νέα δικογραφία φτάσει πράγματι στη Βουλή όπως όλα δείχνουν, τότε το θέμα δεν κλείνει. Αντίθετα, ανοίγει ξανά. Και σε αυτή την περίπτωση, μια νέα κοινοβουλευτική διαδικασία θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Δεύτερη επιτροπή, νέες καταθέσεις, νέες πολιτικές εντάσεις.
Με απλά λόγια, το ουσιαστικό πολιτικό κεφάλαιο της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ ίσως μόλις αρχίζει.
Το ενδιαφέρον όμως δεν έγκειται μόνο στο περιεχόμενο της δικογραφίας. Έγκειται και στον τρόπο που θα επιλέξει να το διαχειριστεί η κυβέρνηση. Θα επιχειρήσει ξανά μια γρήγορη θεσμική «εκτόνωση»; Θα ανοίξει πραγματικά τη συζήτηση; Ή θα επιχειρήσει ένα νέο… μπάζωμα;
Προς το παρόν, το μόνο βέβαιο είναι ότι η ιστορία δεν τελείωσε προχτές στη Βουλή. Μάλλον απλώς τελείωσε η πρώτη πράξη και θα ακολουθήσει η επόμενη.
Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google#Tags
Κοβέσι - Μητσοτάκης - ΟΠΕΚΕΠΕ





































