Δεν ευθύνονται, δεν διώκονται, δεν εξετάζονται
Μέσα σε έξι λέξεις συμπυκνώνεται ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις ευθύνες υπουργών και επιστημόνων που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας, παρέχοντας πολιτική προστασία και ασυλία, λίγες μέρες μάλιστα μετά τη δημοσιοποίηση μέρους των πρακτικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων που αποκάλυψαν τη “διαπλοκή” Μαξίμου-επιστημόνων στη διαχείριση της πανδημίας.
Με μια προκλητική τροπολογία λοιπόν των συναρμόδιων υπουργών προβλέπεται η θέσπιση του ακαταδίωκτου για τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊου Covid 19, της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.
Ειδικότερα το άρθρο 4 αναφέρει ότι τα μέλη των παραπάνω επιτροπών “δεν ευθύνονται, δεν διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας των ως άνω επιτροπών. Δίωξη επιτρέπεται μόνο για συκοφαντική δυσφήμιση ή εξύβριση”.
Η τροπολογία προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν ή αποχώρησαν από την ψηφοφορία, καλώντας την κυβέρνηση να τη αποσύρει διότι προσβάλει το κύρος και την αξιοπιστία των ίδιων των επιστημόνων, οι οποίοι σε τελική ανάλυση έχουν γνωμοδοτικό ρόλο. Αίσθηση προκαλεί η αναφορά πως τα μέλη όχι μόνο δεν μπορούν να διωχθούν, αλλά ούτε μπορεί να εξεταστούν τώρα ή μελλοντικά από μια πιθανή εισαγγελική έρευνα ή μια εξεταστική-προανακριτική επιτροπή της Βουλής.
Μιλώντας στην Ολομέλεια, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για “ενοχική τροπολογία” και ζήτησε να αποσυρθεί η διάταξη σημειώνοντας “βάζετε ταφόπλακα στην εμπιστοσύνη των πολιτών για την επιστημονική κοινότητα στη διαχείριση της πανδημίας. Δεν θα συμμετάσχουμε στην ψηφοφορία διότι δεν θα νομιμοποιήσουμε αυτό που κάνετε, φέρνετε μια τροπολογία κρυπτοαμνήστευσης”.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Θάνος Πλεύρης, τόνισε “η διάταξη προστατεύει τους επιστήμονες από τον κανιβαλισμό που ζούμε, από ψεκασμένους και από fake news. Τα μέλη των επιτροπών αυτών δεν ασκούν διοίκηση και συνεπώς δεν έχουν ποινική ευθύνη, αλλά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με σωρεία μηνύσεων από εκείνους που νομίζουν ότι με το self test μπορεί να σου βάλουν τσιπάκι στον εγκέφαλο”. Και τόνισε “Θα είστε δε ιλοί πολιτικά αν δεν μείνετε εδώ να ψηφίσετε”.
Και ο γραμματέας της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου, τάχθηκε κατα της ρύθμισης, αν και επισήμανε ότι έχει περιεχόμενο αντίστοιχο με το περιεχόμενο διάταξης που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ για το ακαταδίωκτο των μελών του ΤΧΣ.
‘Εδώ μιλάμε για ανθρώπινες ζωές και εγκλήματα, ίχιψ για το ΤΧΣ” ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Χήτας και πρόσθεσε “Η κυβέρνηση και ο κ. Πλεύρης είναι αμετανόητοι. Διχάσατε πάλι την κοινωνία μιλώντας για ψεκασμένους. Ποιος είστε εσείς κύριε Πλεύρη που μιλάτε για ψεκασμένους; Ένας βουλευτής είστε! Εσείς είστε ψεκασμένοι, δεν μπορείτε να μιλάτε έτσι για τον ελληνικό λαό”. Και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθούν τα πρακτικά της επιτροπής Λοιμωξιολόγων.
“Εσείς είστε το κόμμα που στηρίζει τους αρνητές των εμβολιασμών. Εσείς είστε το κόμμα που διχάζει τον ελληνικό λαό”, απάντησε ο Θ. Πλεύρης.
Να σημειωθεί ότι εξαιτίας της τροπολογίας ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε συνολικά από τη ψήφιση του νομοσχεδίου για το Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Χριστόφορο Βερναρδάκη “Η τροπολογία για το ακαταδιωκτο αποτελεί ομολογία ευθύνης των επιστημόνων. Κυρίως γιατί δεν είχαν αίσθηση ότι συμμετείχαν σε γνωμοδοτική επιτροπή συγκροτημένη βάσει του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας έχοντας συγκεκριμένες ευθύνες και υποχρεώσεις (πρακτικά κ,έγγραφες εισηγήσεις)”.