Δένδιας – Ντι Μάιο: Παράνομα και ανυπόστατα τα τουρκολιβυκά μνημόνια
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σήμερα στη Ρώμη με τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Λιβύη και η σχετικές προσπάθειες για ειρήνευση, ο παράνομος χαρακτήρας των μνημονίων που υπεγράφησαν από την κυβέρνηση της Τρίπολης με την Τουρκία αλλά και η ενεργειακή συνεργασία της χώρας μας με την Ιταλία.
Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ιταλό ομόλογό του, υπήρξε κοινή αντίληψη ότι τα memoranda Τουρκίας-κυβέρνησης Τρίπολης «είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη», ενώ «με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων».
«Είχα σήμερα την μεγάλη χαρά και ευκαιρία να ανταλλάξω απόψεις με τον Ιταλό ομόλογό μου, τον Λουίτζι Ντι Μάιο. Είναι η τρίτη μας συνάντηση μέσα σε διάστημα δυο εβδομάδων, αλλά είναι η πρώτη συνάντηση που έχουμε σε αμιγώς διμερές επίπεδο. Συζητήσαμε εκτεταμένα για τα ζητήματα ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και για τα ευρύτερα ζητήματα που δημιουργήθηκαν στην Μεσόγειο, μετά την υπογραφή των δυο memoranda μεταξύ της Τουρκίας και του κυρίου Σάρατζ. Έχουμε την κοινή αντίληψη ότι τα memoranda αυτά είναι παράνομα και ανυπόστατα, προκαλούν αποσταθεροποίηση στην περιοχή μας και απειλούν την ειρήνη. Επίσης, ανατροφοδοτούν την εμφύλια σύγκρουση στο εσωτερικό της Λιβύης. Πέρα από αυτό, με το ένα από αυτά, επιχειρείται ο σφετερισμός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
Ο υπουργός ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης «για τις σημαντικές προοπτικές που ανοίγονται στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, με τα ευρήματα στην ανατολική Μεσόγειο» και πως συμφώνησαν «ως προς την προστιθέμενη αξία του αγωγού Eastmed, και για τις χώρες, αλλά κυρίως για τις κοινωνίες μας και τους λαούς μας».
«Εύλογα, περιμένουμε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, η Ιταλία θα υπογράψει την σχετική συμφωνία», πρόσθεσε ο κύριος Δένδιας, και ολοκλήρωσε:
«Επιβεβαιώσαμε την ιδιαίτερα στενή σχέση μας στο οικονομικό επίπεδο, αλλά και την αμοιβαίας μας βούληση για μεγαλύτερη ανάπτυξη στις μεταξύ μας σχέσεις. Είμαστε, άλλωστε, φίλοι και γείτονες. Με τον ομόλογό μου, συμφωνήσαμε, επίσης, ότι θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση, τόσο όσον αναφορά την Λιβύη, όσο και γενικά, την κατάσταση στην περιοχή, και να ενεργούμε συντονισμένα και ανάλογα».
Διπλωματικές πηγές, επίσης, αναφέρουν ότι στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκε η βούληση της Ιταλίας να αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες για την σταθερότητα στην Λιβύη, οι οποίες να αφορούν στενότερα τις μεσογειακές χώρες και ότι η Ρώμη θεωρεί σημαντική τη συμμετοχή της Ελλάδας στην διαδικασία του Βερολίνου. Παράλληλα, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Ρώμης συμφωνούν στην ανάγκη επανεκκίνησης της ευρωπαϊκής αποστολής που έως τώρα φέρει την ονομασία “ Σοφία”, με στόχο την τήρηση του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, τέλος, Ελλάδα και Ιταλία συνεχίζουν τον αποδοτικό διάλογο και τη διαδικασία για τον καθορισμό της ΑΟΖ και θεωρούν, επίσης, ότι πρέπει να γίνει σαφές πως τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν σε ευρωπαϊκή τροχιά.
Θέματα μετανάστευσης, η κρίση της Λιβύης, οι πρόσφατες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο και ενεργειακά θέματα, στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια-Ντι Μάιο
Τη γενική αρχή ότι μόνο με αυθεντική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή, επανέλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ιταλίας Νίκος Δένδιας και Λουίτζι Ντι Μάιο, όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείο Εξωτερικών, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των δύο υπουργών στη Ρώμη.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, και στο πλαίσιο αυτό επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους.
H ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:
«Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιταλίας και της Ελλάδας συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη για να συζητήσουν τις άριστες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και θέματα μετανάστευσης, την κρίση της Λιβύης, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά θέματα.
Όσον αφορά τη μετανάστευση, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι οι προσεχείς μήνες θα είναι καθοριστικοί για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στόχος των οποίων θα είναι να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών για δίκαιες και μόνιμες λύσεις, κατάλληλες για την πρόληψη και την κατάλληλη διαχείριση των ροών που μπορεί να προκύψουν από την αστάθεια σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στην Ένωση.
Όσον αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ενεργειακά ζητήματα, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν τη γενική αρχή ότι μόνο με αυθεντική και καλόπιστη συνεργασία οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή.
Ως εκ τούτου, οι δύο υπουργοί επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν πλήρως το ενεργειακό δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου, να προωθήσουν ενεργά τη συνεργασία σε περιφερειακό επίπεδο και με την ιδιότητά τους ως ιδρυτικά μέλη του East Med Gas Forum και ως μέρη του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Σε αυτό το ευρύτερο σενάριο, και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν ότι αναγνωρίζουν τον αγωγό EastMed ως έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI) στο ευρύτερο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ομοίως, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση Aποκλειστικών Oικονομικών Zωνών και υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπισθεί μέσω διαλόγου και καλόπιστων διαπραγματεύσεων, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Στο πλαίσιο αυτό, και με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, οι δύο υπουργοί επανέλαβαν την προθυμία τους να ανανεώσουν τις διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία με στόχο την ταχεία οριοθέτηση των αντίστοιχων θαλάσσιων ζωνών τους.
Οι δύο υπουργοί επανέλαβαν επίσης ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν είναι σύμφωνο με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες (Δεκέμβριος 2019). Μόνο μέσω μιας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι στη Μεσόγειο θα αποτελέσουν όφελος για όλους τους λαούς που ζουν στην περιοχή.».