fbpx

ΔΕΘ: “Πονοκέφαλος” Μητσοτάκη για Καραμανλή και εκλογικό νόμο

0 151

Όλοι, εντόςκαι εκτός ΝΔ, αναμένουν την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης και ιδίως τι θα πει για τη οικονομική και κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις και το ενδεχόμενο νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου στη σκιά του σκανδάλου των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων.

Είναι προφανές πως η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο και η αυριανή συνέντευξη Τύπου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας άτυπης και μακράς προεκλογικής περιόδου και ενώ όλοι μιλούν μετά βεβαιότητας και αγωνίας για το δύσκολο χειμώνα πού έρχεται υπό την πίεση του ενεργειακού κόστους και της ακρίβειας και μέσα σε ΄ένα πολιτικό περιβάλλον πόλωσης.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου, την οποία η ίδια η κυβέρνηση σχεδόν επισήμως, με δηλώσεις στελεχών της, έχει βάλει στο τραπέζι είναι το κλειδί των εξελίξεων και το πώς θα τοποθετηθεί επ’ αυτού ο Κ. Μητσοτάκης είναι ένα από τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα των ημερών.

Τι θα πεί; Είτε θα επαναλάβει τις πολλαπλές διαβεβαιώσεις που ο ίδιος έχει δώσει, περί μη αλλαγής των κανόνων διότι είναι σοβαρός, υπεύθυνος και θεσμικός πρωθυπουργός που σέβεται τους κανόνες του παιχνιδιού, είτε θα αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, είτα θα επιβεβαιώσει τις φήμες και τις πληροφορίες ότι η νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ειλημμένη απόφαση, κάτω μάλιστα από την πίεση συνεργατών, υπουργών και βουλευτών στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας.

Σημειώνεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Πέμπτη άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς κληθείς να αποσαφηνίσει το αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου παρέπεμψε στις απαντήσεις που πρόκειται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ΔΕΘ.

Ο κ. Οικονόμου μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι κανείς δεν πρέπει να προεξοφλήσει τις απόψεις του πρωθυπουργού προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, δηλαδή είτε της αλλαγής είτε της διατήρησης του ισχύοντος εκλογικού νόμου.

Συγκεκριμένα ο κ. Οικονόμου απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε “Ο πρωθυπουργός στην παρουσία του στη ΔΕΘ, θα απαντήσει, θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Εγώ δύο πράγματα θέλω να προσθέσω προς την κατεύθυνση αυτή:

– Πρώτον ότι ο εκλογικός νόμος είναι ένα εργαλείο, δεν είναι αυτοσκοπός, είναι ένα εργαλείο αποτύπωσης της λαϊκής βούλησης με τρόπο τέτοιο που να τη μετουσιώνει σε ότι καλύτερο για την πατρίδα και την κοινωνία. Το τελευταίο διάστημα έχουν κατατεθεί στο δημόσιο διάλογο απόψεις, έχουν προσδιοριστεί με σαφήνεια οι πολιτικές διαστάσεις του περιβάλλοντος έτσι όπως έχει διαμορφωθεί.

– Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα απαντήσει στο ζήτημα αυτό, θα κλείσει οριστικά το θέμα. Εκείνο το οποίο εγώ θα σας καλούσα είναι το να μη σπεύδει κανείς να προεξοφλεί τις απόψεις του προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση”.

Εκτός από το σταυρόλεξο του εκλογικού νόμου το Μαξίμου έχει να αντιμετωπίσει τον πονοκέφαλο που λέγεται Κώστας Καραμανλής, καθώς ο πρωην πρωθυπουργός μετα τα όσα είπε στα Ανώγεια για την υπόθεση των υποκλοπών επισημοποίησε την αποστασιοποίηση του από την δια-κυβέρνηση Μητσοτάκη

Σε συνέχεια μάλιστα του πρώτου επεισόδιο υπάρχει φημολογία για το αν ο πρωην πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και εφόσον είναι παρών αν θα κάνει κάποια δήλωση, ως είθισται και βέβαια αν τα όσα πει θα διασκεδάζουν τις εντυπώσεις ή θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο το ρήγμα “καραμανλικών”- “μητσοτακικων”

Αξιοσημείωτο το γεγονός τέλος ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέχρι στιγμής έχει αποφύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις, αν και φέρεται δυσαρεστημένος για τη επέκταση των ερευνών στο πλαίσιο της “απόρρητης” Εξεταστικής Επιτροπής για τη διοίκηση Θεωδ. Δραβίλλα στην ΕΥΠ επί των ημερών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More