fbpx

ΔΕΘ – Συνέντευξη Τύπου: Εκλογές το 2022 “φωτογράφισε” ο Μητσοτάκης

0 112

Ως ηγέτης μιας προηγμένης-ανεπτυγμένης χώρας, ο οποίος θα μοιράσει πλούσια και δίκαια το μερίδιο της ανάπτυξης στους Έλληνες πολίτες, επιχείρησε να εμφανιστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Ωστόσο αν κρίνουμε από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και των social media, αν έπεισε κάποιους αυτοί ήταν τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και μερίδα της κομματικής και εκλογικής βάσης της Ν.Δ. ενδεχομένως.

“Οι γαλοπούλες δεν βιάζονται…”

Ωσάν να λειτουργούν όλα ρολόι, ο πρωθυπουργός χθες κατα την συνέντευξη Τύπου προσπάθησε να κλείσει το μέτωπο της εκλογολογίας που φούντωσε μετά την παροχολογία της ομιλίας του το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, λέγοντας “Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την συνταγματική της θητεία και σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας, επειδή προσβλέπουμε σε νίκη στις επόμενες εκλογές, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός”.

Αυτό απάντησε σε ερώτηση στο κατά πόσο η κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μία κυβέρνηση που έχει ακόμη μπροστά της άλλη μια διετία ή μια κυβέρνηση σε αποδρομή που δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και τόνισε “Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις”.

“Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα” επισήμανε με νόημα, απευθυνόμενος εμμέσως προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η αναφορά του αυτή μάλλον κόντυνε τον ορίζοντα της 4ετίας αφού όλοι πλέον εκτιμούν ότι το 2022 θα είναι ένα έτος εκλογών και με τη νέα χρονιά μετρά αντίστροφα ο χρόνος προς τις κάλπες.

Ερωτηθείς μάλιστα για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η Ν.Δ. δεν έχει αυτοδυναμία, απάντησε μάλλον με ξεκάθαρο τρόπο: “Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης, παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά”.

Για τα λάθη του είπε “Δεν έχω διστάσει να αναγνωρίσω πράγματα που δεν έχουν γίνει καλά. Θυμίζω δύο. Είχα πει ότι μεγάλο λάθος ήταν που δεν κλείσαμε τη Θεσσαλονίκη στην αρχή της πανδημίας. Το ίδιο έκανα και για τις πυρκαγιές. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι αν μπορούμε να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Δεν κάνει λάθη αυτός που δεν κάνει έργα. Πρέπει να καταλάβουμε καλά πως αν κάπου υπάρχει πρόβλημα θα πρέπει να επιληφθούμε. Να αναλαμβάνουμε το πολιτικό κόστος με θάρρος”.

Συναίνεση τέλος!

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε και επίσημα το τέλος της συναίνεσης, λέγοντας χαρακτηριστικά “Θεωρώ πως έχω εξαντλήσει τη διάθεση μου να είμαι συναινετικός με ανθρώπους και πολιτικούς χώρους που δεν δείχνουν καμία διάθεση συναίνεσης. Συνομιλώ με την κοινωνία και αυτό θα συνεχίσω να κάνω. Με ανθρώπους, που μου ζητάνε συναίνεση από τη Βουλή και μία εβδομάδα μετά κάνουν αυτά που έκαναν, δεν έχω και πολλά να πω”, ενώ σε ερωτήσεις σχετικά με τα χρέη της Ν.Δ. και με τον ανασχηματισμό προτίμησε να μην απαντήσει “Δεν έχω καμία πρόθεση να απαντήσω” είπε ειδικά για τον ανασχηματισμό.

Η χώρα δεν θα ξανακλείσει

Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης απαντώντας με “σκονάκια” στις 40 και πλέον…”φιλικές” ερωτήσεις που δέχθηκε και αποκλείοντας Μέσα που ασκούν αντιπολίτευση και κάνουν κριτική στη κυβέρνηση, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι “η χώρα δεν θα ξανακλείσει καθώς ό,τι κι αν γίνεται δεν θα υπάρξει περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας”. Και πρόσθεσε “Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις μου”.

Σχετικά με την πορεία της οικονομίας είπε ότι αισθάνεται ασφαλής με την πρόβλεψη για ανάπτυξη 5,9% το 2021. “Αυτό είναι το ελάχιστο επίπεδο ανάπτυξης που μπορούμε να πετύχουμε το 2021” είπε, ενώ για τα μέτρα που ανακοίνωσε είπε ότι υπακούουν σε μια συνολική στρατηγική της κυβέρνησης να δημιουργεί πλούτο και να τον μοιράζει με δίκαιο τρόπο.

Σε ερώτηση για την κρατική στήριξη ενώπιον των ανατιμήσεων και αν υπάρχει ευρύτερος σχεδιασμός αν η ακρίβεια επιμείνει, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα παγκόσμιο φαινόμενο το οποίο είναι ως επί το πλείστον εισαγόμενο και είναι ένα πρόβλημα το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ανάλυσή του ανέφερε ότι στη χώρα μας είχαμε πληθωρισμό στο 1,9% έναντι 3% στην ευρωζώνη τον Αύγουστο. “Πέρα από το ότι είναι ένα προσωρινό φαινόμενο, ενισχύσαμε σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα. Εκεί ακριβώς αποσκοπούσε και αποσκοπεί η μείωση των φόρων. Έχουμε στη διάθεσή μας εργαλεία, όπως η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων, λογαριάζουμε να τα ενεργοποιήσουμε μέχρι τον Ιούνιο του 2022. Η δεύτερη γραμμή άμυνας είναι ο έλεγχος της αγοράς για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας του ανταγωνισμού. Υπάρχει η σχετική νομοθεσία της αισχροκέρδειας”.

Και υπογράμμισε “Κάνουμε μια πολύ σημαντική παρέμβαση στην περίπτωση του ρεύματος για να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις όποιες αυξήσεις. Έχουμε το δάχτυλό μας πάνω στον σφυγμό της κοινωνίας. Κινούμαστε πριν χτυπήσει το πρόβλημα. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα και μαζί τους η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, που δίνεται πολύ πιο στοχευμένα”.

“Κάνω όλα αυτά που είχε πει ότι θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Όλα τα νέα μέτρα αφορούν τη μεσαία τάξη. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μην μιλά για τη μεσαία τάξη. Αυτός τη διέλυσε με ιδεολογική εμμονή” σημείωσε.

3η δόση…

Αναφορικά με την πανδημία και τον εμβολιασμό είπε ότι η 3η δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι υποχρεωτική για τις επαγγελματικές κατηγορίες που ισχύει η υποχρεωτικότητα του εμβολίου. Παράλληλα συνέχισε ότι τα επιστημονικά δεδομένα κατατείνουν στο να κάνει την 3η δόση ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού και ότι είναι απαραίτητη στους ανοσοκατασταλμένους. Η Επιτροπή Εμβολιασμού θα αποφασίσει και πως είναι σημαντικό όσοι έκαναν το εμβόλιο νωρίς να κάνουν την 3η δόση. “Έχουμε αιτήματα από τους υγειονομικούς στους οποίους θα είναι υποχρεωτική. Πιστεύω ότι πρέπει να την επεκτείνουμε και σε άλλους” δήλωσε.

Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει

Εξάλλου ανέφερε ότι “Δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, καθώς τα προγράμματά μας δεν συμπίπτουν. Η πολιτική μας έναντι της Τουρκίας δεν αλλάζει επιζητούμε καλές σχέσεις, στη βάση του διεθνούς δικαίου και του σεβασμού των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Γνωρίζουν όλοι ότι το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα είναι παντελώς αδιαπραγμάτευτο. Θεωρώ θετικό ότι το 2021 δεν είχε τις εντάσεις του 2020. Μπορούμε να συνεργαστούμε περισσότερο στο προσφυγικό, εκεί εστιάστηκε και η πρόσφατη μεταξύ μας συζήτηση. Εκεί υπάρχει βασική συμφωνία Ευρώπης-Ελλάδας και Τουρκίας”.

“Η Ελλάδα ακολουθεί στρατηγική ενεργούς φύλαξης των συνόρων. Θα το κάνει και στο μέλλον. Έχουμε μείωση ροών και έχουμε προστατεύσει πολλές ζωές στη θάλασσα. Είπα ότι θα τσακίσω τα κυκλώματα των διακινητών. Μεγάλο ευχαριστώ στην Αστυνομία, το Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο φράκτης στον Έβρο έχει πρακτικά ολοκληρωθεί και αν χρειαστεί επέκταση θα γίνει. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά. Με αυτό τον τρόπο προφυλάσσουμε” τόνισε

“Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή”

“Είναι δεδομένο ότι το σχέδιο απολιγνιτοποίησης θα υλοποιηθεί και για περιβαλλοντικούς και για οικονομικούς λόγους. Είχαμε προβλέψει την πορεία των πραγμάτων. Ο λιγνίτης πια είναι πολύ ακριβός. Ο λιγνίτης δεν είναι επιλογή σήμερα. Είχαμε δίκιο όταν πήραμε αυτή την απόφαση. Στο Υπουργείο Ανάπτυξης έχει δημιουργηθεί δομή η οποία δρομολογεί όλο το σχέδιο της δίκαιης μετάβασης” δήλωσε και πρόσθεσε “Η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Αριστερά τι θέλει; Να συνεχίσουμε να καίμε λιγνίτη; Δεν μπορούμε να λέμε όχι στο λιγνίτη και όχι στις ανεμογεννήτριες. Να συζητήσουμε πού θα μπουν. Θα ζητούσα από όλους περισσότερη σοβαρότητα. Καταλαβαίνω το άγχος των ανθρώπων στη δυτική Μακεδονία αλλά η πορεία της περιοχής θα είναι καλύτερη. Είμαστε σε δρόμο χωρίς επιστροφή”.

5ετής αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ

Σε ερώτηση με το κατά πόσο ευσταθούν οι πληροφορίες ότι γίνεται σε πενταετή και όχι σε ετήσια βάση η συζήτηση για ανανέωση της αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και πώς συνδυάζεται με την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία ο πρωθυπουργός είπε ότι οι πληροφορίες είναι ακριβείς και τόνισε “χαίρομαι γιατί αυτό επιτρέπει και στα δύο μέρη καλύτερο προγραμματισμό, σημαντικότερη παρουσία και των ΗΠΑ στην πατρίδα μας και μία επιβεβαίωση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών που νομίζω ότι είναι στο καλύτερο σημείο από ποτέ. Και λόγω της βούλησης Μπάιντεν αλλά και της στήριξης του Κογκρέσσου για τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας που αφορούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα εμφανίζεται σήμερα στην Ουάσιγκτον ως ένας πολύ αξιόπιστος συνομιλητής στην ανατολική Μεσόγειο και η αμυντική συνεργασία αυτή θα είναι μια επιβεβαίωση. Αυτή η συνεργασία, είπε ο κ. Μητσοτάκης, σε καμία περίπτωση δεν κλείνει την πόρτα σε άλλες στρατηγικές συμφωνίες. Και τόνισε: “Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Γαλλία και όλη η συζήτηση που γίνεται για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια συζήτηση που θέλουμε να βρει την Ελλάδα πρωταγωνίστρια”.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More