fbpx

Deutsche Bank: Ανακόπηκε το σερί υπεραπόδοσης του Χρηματιστηρίου

0 84

Φρένο μπήκε στην πορεία της υπεραπόδοσης του Γενικού Δείκτη τον Μάιο, παρά τις υψηλές εισροές στη χθεσινή τελευταία ημέρα με το rebalancing του MSCI Greece.

Στη μηνιαία ανασκόπηση των αγορών της Deutsche Bank, αναδεικνύεται ωστόσο το δύσκολο περιβάλλον των αγορών αλλά και η συνέχιση της υπεραπόδοσης της εγχώριας αγοράς από τις αρχές του έτους.

Η καλύτερη πορεία του τους προηγούμενους μήνες, διατήρησαν την εγχώρια αγορά στις υψηλές θέσεις απόδοσης, μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί η γερμανική τράπεζα.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στις συνθήκες της αγοράς τον προηγούμενο μήνα ήταν η αλλαγή του «αφηγήματος» στους επενδυτές από τους κινδύνους του πληθωρισμού στους κινδύνους της ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη, τη συνεχιζόμενη στρατηγική μηδενικής Covid στην Κίνα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η DB εξηγεί ότι μετά από ένα πολύ κακό ξεκίνημα του έτους, ο Μάιος σηματοδότησε την πρώτη φορά μέχρι στιγμής το 2022 που η πλειοψηφία των μη νομισματικών περιουσιακών στοιχείων ήταν σε θετικό έδαφος.

Σε αυτό συνέβαλε ένας συνδυασμός παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της προοπτικής λιγότερων επιθετικών αυξήσεων από τη Fed, καθώς και η χαλάρωση των περιορισμών της Covid-19 στην Κίνα.

Ο κίνδυνος ύφεσης, ωστόσο, εξακολουθεί να υφίσταται και ο δείκτης S&P 500 μόλις γνώρισε τη μεγαλύτερη απώλεια σε ετήσια βάση μετά από 5 μήνες από το 1970.

Επιπλέον, 29 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δείγμα της γερμανικής τράπεζας εξακολουθούν να καταγράφουν απώλειες από τις αρχές του έτους, η δεύτερη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη τον Μάιο
Πετρέλαιο: Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent με +12,3% κινήθηκε ανοδικά για έκτο συνεχόμενο μήνα, που είναι η μεγαλύτερη σειρά κερδών του από το 2011 και με την άνοδο αυτή επιστρέφει πάνω από τα 120 δολάρια/βαρέλι και πάλι. Το πετρέλαιο τύπου WTI ήταν υψηλότερα κατά +9,5%, επίσης υψηλά του μηνιαίου πίνακα κατάταξης. Οι μετοχικοί δείκτες DJ Stoxx Banks και ο δείκτης στην Πορτογαλία PSI ακολούθησαν σε κέρδη το πετρέλαιο.

Ομόλογα ΗΠΑ: Η προοπτική ενός λιγότερο επιθετικού κύκλου αυξήσεων από τη Fed αποδείχθηκε υποστηρικτική για τα αμερικανικά ομόλογα. Τα κρατικά ομόλογα (+0,03%) σημείωσαν την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο πέρυσι, όταν εμφανίστηκαν οι ανησυχίες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον για πρώτη φορά. Η αμερικανική πιστωτική αγορά σημείωσε επίσης αξιοπρεπείς επιδόσεις, καθώς τόσο τα αμερικανικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας (IG) +0,9% όσο και τα υψηλής απόδοσης (HY) με +1,0% σημείωσαν τα πρώτα μηνιαία κέρδη τους μέχρι στιγμής φέτος.

Τα περιουσιακά στοιχεία με τις μεγαλύτερες απώλειες τον Μάη

Πολύτιμα και βιομηχανικά μέταλλα: Ενώ ορισμένα εμπορεύματα όπως το πετρέλαιο είδαν ισχυρά κέρδη, η επίδοση των μετάλλων τον Μάιο δεν ήταν τόσο καλή. Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά με -3,1% και το ασήμι με υψηλότερες απώλειες -5,4% και έχασαν έδαφος για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τα βιομηχανικά μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού (-2,3%), αγωνίστηκαν επίσης και στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου το αλουμίνιο κινήθηκε πτωτικά κατά -8,7%, ο κασσίτερος -13,9%, το νικέλιο -10,6%, ο ψευδάργυρος -4,7% και ο μόλυβδος -3,5%, ήταν όλα σε αρνητικό έδαφος.

Δολάριο ΗΠΑ: Έχοντας βιώσει μια ισχυρή σειρά κερδών μέχρι στιγμής φέτος, το δολάριο άρχισε να αντιστρέφεται τον Μάιο, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά -1,2%, αλλά παραμένει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις των χωρών G-10 σε ετήσια βάση.

Ευρωπαϊκά ομόλογα: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές συνέχισαν να επιλέγουν τις προσδοκίες τους για έναν πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων από την ΕΚΤ, εν μέσω υψηλότερου από ό,τι αναμενόταν πληθωρισμού. Αυτό επηρέασε αρνητικά τα κρατικά ομόλογα, με τα γερμανικά ομόλογα στο -1,8%, τα γαλλικά ομόλογα στο -1,9% και τα ιταλικά ομόλογα στο -2,1% να συνεχίζουν το σερί των απωλειών τους σε κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος. Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα ΙG κινήθηκαν χαμηλότερα στο -1,4% και τα υψηλής απόδοσης στο -1,2% χάνουν έδαφος επίσης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More