Deutsche Bank: Ποιοι κίνδυνοι ανησυχούν τις αγορές
Φαίνεται ότι οι εξελίξεις πάνε αρκετά καλά στις αγορές αυτή τη στιγμή. Ο δείκτης S&P 500 κινείται σε επίπεδα ρεκόρ όσον αφορά τη συνολική απόδοση, ενώ τα ομόλογα έχουν σημειώσει πέντε συνεχόμενους μήνες κερδών για πρώτη φορά από το 2010. Παρόλο που η Deutsche Bank είναι γενικά αισιόδοξη για τις αγορές, οι αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να διατηρούν κάποια απαισιοδοξία.
Για παράδειγμα, οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές εντάσεις οδήγησαν την περασμένη εβδομάδα σε σημαντική άνοδο στις τιμές του Brent. Οι ανησυχίες για ύφεση δεν έχουν εξαλειφθεί, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υπολογίζουν πιο γρήγορες μειώσεις επιτοκίων από ό,τι δείχνει το dot plot της Fed. Την ίδια στιγμή, οι κίνδυνοι πληθωρισμού παραμένουν, κάτι που βοήθησε τον χρυσό να φτάσει σε ιστορικά υψηλά, ενώ και οι παραδοσιακοί δείκτες αποτίμησης παραμένουν υψηλοί.
Ποιοι είναι, λοιπόν, οι κίνδυνοι για τους επενδυτές;
**Πληθωρισμός:** Μετά από μια περίοδο όπου ο πληθωρισμός ξεπερνούσε τους στόχους, οι επενδυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο επανόδου του. Οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες, όπως η Fed και η ΕΚΤ, μειώνουν τα επιτόκια, γεγονός που ιστορικά αυξάνει τους κινδύνους πληθωρισμού. Οι τιμές του χρυσού, ένας κλασικός δείκτης πληθωρισμού, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ενώ το 2ετές swap πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.
**Ύφεση:** Οι επενδυτές δεν είναι ακόμα βέβαιοι ότι η οικονομία θα πετύχει μια “ήπια προσγείωση”. Η καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί πλήρως, γεγονός που οδηγεί σε προσδοκίες για ταχύτερες μειώσεις επιτοκίων, περισσότερο από αυτές που υποδεικνύει η Fed. Οι προβλέψεις για ύφεση παραμένουν περίπου στο 30%, υψηλότερα από τα ιστορικά επίπεδα.
**Γεωπολιτική:** Οι γεωπολιτικές εντάσεις, όπως αυτές στη Μέση Ανατολή, μπορούν να προκαλέσουν απότομες μεταβολές στις αγορές. Η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου συνδέεται με τους φόβους για κλιμάκωση των εντάσεων, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό. Το 2022, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε σοκ προσφοράς, το οποίο οδήγησε σε εδραίωση του πληθωρισμού και επηρέασε την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
**Αποτιμήσεις:** Οι αποτιμήσεις παραμένουν υψηλές λόγω του πρόσφατου ράλι στις αγορές. Ο δείκτης CAPE βρίσκεται σε επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί μόνο κατά τη διάρκεια της φούσκας του dot com και το 2021, πριν από την bear market.