Διαδικασία επανασυσπείρωσης σε εξέλιξη…
Μπορεί τα “μπάνια του λαού” να βρίσκονται σε εξέλιξη όμως όπως φαίνεται η κυβέρνηση δεν προτίθεται να τα αφήσει… αναξιοποίητα. Οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες (Νομοσχέδια για Παιδεία και Υγεία)πριν το θερινό κλείσιμο της Βουλής αλλά και οι δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών αποκαλύπτουν ότι Μαξίμου και Κουμουνδούρου έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες επανασυσπείρωσης της κομματικής τους βάσης και παράλληλα την αποστολή διακριτών μηνυμάτων στο προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας με στόχο την… επανασύνδεση.
Όσον αφορά τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών ξεχωρίζει η χθεσινή τοποθέτηση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που μιλώντας στην ΕΡΤ αναφέρθηκε στις σχολικές παρελάσεις, την “αριστεία” αλλά και τις σχέσεις με την Ορθοδοξία, ερεθίζοντας τα αντανακλαστικά της Νέας Δημοκρατίας σε σημείο να τον κατηγορεί ότι “αμφισβητεί ακόμη και τη θρησκεία του ελληνικού λαού”, αλλά και προκαλώντας την αντίδραση -διαφοροποίηση του δεξιάς προέλευσης κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου.
Αυτή η τελευταία, προφανώς συνεισφέρει θετικά στον στρατηγικό στόχο Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ που είναι η υπογράμμιση της διαφορετικής πολιτικής αντίληψης τόσο με τον κυβερνητικό τους εταίρο (γεγονός που δεν συνιστά πρόβλημα) όσο και με τη Νέα Δημοκρατία και τους… συνοδοιπόρους της, δηλαδή το Ποτάμι και τον Σταύρο Θεοδωράκη που δεν χάνει ευκαιρία να επιδεικνύει την πλήρη ταύτισή του με την ακραία δεξιά ατζέντα Μητσοτάκη.
Για την ιστορία ο Πρόεδρος της Βουλής είπε για τις παρελάσεις ότι δεν είναι ό,τι το καλύτερο προσθέτοντας ότι δεν είναι τυχαίο πως δεν πραγματοποιούνται πουθενά στην Ευρώπη.
Για την “αριστεία” είπε πως “ο συναγωνισμός είναι μία έμφυτη και δημιουργική διαδικασία” προσθέτοντας πως «αλίμονο εάν δημιουργούμε “σφραγίδες” για τον άριστο. Λέμε όχι στις σκιαμαχίες μέσα από ταμπέλες».
Και όσον αφορά την ορθοδοξία είπε πως “η μεταμνημονιακή Ελλάδα δεν μπορεί να βασίζεται σε ατζέντα “Ελλάς Ελλήνων χριστιανών” ούτε “Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”. “Δεν είμαστε λαός ορθόδοξος. Η θρησκευτική συνείδηση είναι για κάθε άνθρωπο κάτι ιδιαίτερο. Είμαστε ένα σύγχρονο κράτος και όχι “ταλιμπάν της Ορθοδοξίας”. Οι παραδόσεις σε πολύ μεγάλο βαθμό κρατούνται όσο τις κρατάει η εποχή τους”.