Δημήτρης Παπαλεξόπουλος: Ο Τιτάνας που σπάει τα ρεκόρ
Η εντυπωσιακή πορεία του Τιτάνα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, όπου δραστηριοποιείται, έχει κεντρίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, οδηγώντας τη μετοχή σε ένα μεγάλο ράλι διαρκείας, καταρρίπτοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Υπό την καθοδήγηση του Δημήτρη Παπαλεξόπουλου, και έχοντας πάνω από 120 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο, ο ΤΙΤΑΝ έχει εξελιχθεί σε διεθνή παραγωγό τσιμέντου και δομικών υλικών, που εξυπηρετεί πελάτες σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλο τον κόσμο, μέσω ενός δικτύου 14 εργοστασίων κλίνκερ-τσιμέντου και τριών μονάδων άλεσης τσιμέντου. Ο όμιλος διαθέτει επίσης λατομεία, μονάδες έτοιμου σκυροδέματος και άλλες εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής και απασχολεί περίπου 5.700 εργαζομένους.
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Titan Cement International S.A. από την 1η Ιανουαρίου 2023. Ξεκίνησε την καριέρα του ως σύμβουλος επιχειρήσεων στη McKinsey & Company Inc στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Εντάχθηκε στην Α.Ε. Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ το 1989, επιστρέφοντας στο φυσικό του περιβάλλον και διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου από το 1996 έως το 2019. Από το 2019 έως το 2022, διετέλεσε πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ομίλου της Titan Cement International S.A.
Είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Ενεργειακή Μετάβαση και την Κλιματική Αλλαγή της Ευρωπαϊκής Στρογγυλής Τράπεζας για τη Βιομηχανία (European RoundTable for Industry – ERT), μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και της Endeavor Greece. Τον Σεπτέμβριο του 2024 εξελέγη αναπληρωτής σύμβουλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος.
Σπούδασε Ηλεκτρολόγος – Μηχανικός στο Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (ETHZ) και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Harvard (ΜΒΑ).
Βαριά ιστορία… 122 ετών
Το 1902 ιδρύεται ο ΤΙΤΑΝ με την ταυτόχρονη έναρξη λειτουργίας τού εργοστασίου του στην Ελευσίνα και δέκα χρόνια αργότερα η εταιρία εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι εξαγωγές της εταιρίας αναστέλλονται σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Από το 1951 η παραγωγή του εργοστασίου της Ελευσίνας αυξάνεται κατακόρυφα και φθάνει σε επίπεδα 15 φορές υψηλότερα, προκειμένου να καλύπτεται η συνεχής άνοδος των εξαγωγών, οι οποίες πλέον υπερβαίνουν το 50% των πωλήσεων και επεκτείνονται οι δραστηριότητες με δημιουργία νέων μονάδων στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια ξεκινάει η εντυπωσιακή επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό με σταθμούς διανομής στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στις ΗΠΑ όπου κατασκευάζει σταθμό διανομής στο λιμάνι Νιούαρκ στην πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ, στην Ιταλία (Βενετία), στη Γαλλία (Μασσαλία) και στη Μεγάλη Βρετανία (Χαλ).
Ακολουθούν εξαγορές εταιρειών στη Βουλγαρία, στην Αίγυπτο και στις ΗΠΑ (η σημερινή TITAN America). Σειρά έχει η Τουρκία, η Αλβανία, το Κόσοβο, η Βραζιλία.
Πλέον, η TITAN Cement International S.A είναι εισηγμένη στο Euronext Βρυξελλών, στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
To όνειρο της Wall Street
Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 θα διαβεί τις πύλες της Wall Street η TITAN America, αντλώντας σημαντικά κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν, προκειμένου η ΤΙΤΑΝ να ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου «η διαδικασία εισαγωγής των δραστηριοτήτων της Titan America σε χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προχωρά σύμφωνα με το πρόγραμμα. Σημαντικά στάδια έχουν ολοκληρωθεί, ενώ στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να γίνει η εισαγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2025».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Titan Cement έχει στόχο να συγκεντρώσει τουλάχιστον 500 εκατ. δολάρια.
Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 2%, φτάνοντας τα 376,6 εκατ., ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν, επίσης, κατά 10,4%.
Κατά τους πρώτους εννέα μήνες οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 4,2% σε 1.151,3 εκατ., ενώ τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 13,8% και διαμορφώθηκαν σε 269,9 εκατ. δολάρια (248,7 εκατ. ευρώ), παρά τα έκτακτα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους των 14 εκατ. δολαρίων, που σχετίζονται με τη διαδικασία εισαγωγής της Titan America στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ.
Υψηλές πτήσεις για τη μετοχή
Ασταμάτητη η μετοχή κινήθηκε πάνω και από τα 37 ευρώ με τους επενδυτές να αγκαλιάζουν το growth story της εταιρίας. Η μετοχή με μικρά διαλείμματα κινείται την τελευταία διετία, στο ταμπλό τού ελληνικού χρηματιστηρίου, από ρεκόρ σε ρεκόρ, με τα κέρδη της να ξεπερνούν το 200%.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι, υπάρχουν περιθώρια συνέχισης της ανοδικής κίνησης. Βέβαια, και τα αποτελέσματα του ομίλου δικαιολογούν το ράλι που έχει γίνει.
Οι πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 4,9% σε 1.985 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο, με όλους τους γεωγραφικούς τομείς να καταγράφουν άνοδο, χάρη στους αυξημένους όγκους πωλήσεων των βασικών προϊόντων και στα βελτιωμένα επίπεδα τιμών.
Τα κέρδη EBITDA για το εννεάμηνο αυξήθηκαν κατά 14,6% και ανήλθαν σε 455 εκατ., σε συγκρίσιμη βάση, αναπροσαρμοσμένα για μη επαναλαμβανόμενα έξοδα ύψους 18 εκατ., εκ των οποίων 8 εκατ. κατά το γ’ τρίμηνο. Τα περιθώρια κερδοφορίας αυξήθηκαν ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης λειτουργικής αποδοτικότητάς, του βελτιωμένου ενεργειακού μείγματος και του μειωμένου κόστους καυσίμων.
Αύξηση 20% στα καθαρά κέρδη
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 20% το εννεάμηνο του 2024 και ανήλθαν σε 238 εκατ. ευρώ, σε συγκρίσιμη βάση, και τα κέρδη ανά μετοχή για την ίδια περίοδο διαμορφώθηκαν σε 3,19 ευρώ.
Ο δείκτης Καθαρού Δανεισμού προς EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,1x και η πιστοληπτική ικανότητα του Τιτάνα αναβαθμίστηκε από τον οίκο S&P σε «BB+». Ο όμιλος ανακοίνωσε τη δημιουργία Χρηματοδοτικού Πλαισίου συνδεδεμένου με Ρήτρα Αειφορίας (Sustainability-Linked Financing Framework).
Οι επενδυτικές δαπάνες διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και διαμορφώθηκαν σε 181 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο της Στρατηγικής Πράσινης Ανάπτυξης 2026, ο όμιλος υπέγραψε τον Σεπτέμβριο σύμβαση για μελέτη Βασικού Σχεδιασμού (FEED) για το έργο δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα IFESTOS στην Ελλάδα.
Ο όμιλος έχει συμφωνήσει έως και σήμερα εξαγορές τριών λατομείων αδρανών υλικών, ενός λατομείου αργίλου και μίας μονάδας έτοιμου σκυροδέματος.
Θετικές είναι οι προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους, χάρη στα σταθερά επίπεδα τιμών και στους υψηλούς όγκους πωλήσεων.
Πηγή: Εφημερίδα ONE VOICE