Δημοσκοπήσεις: «Μαύρο» στον Μητσοτάκη από τον επιχειρηματικό κόσμο
Όσο κι αν τα ΜΜΕ της «λίστας Πέτσα» προσπαθούν να κάνουν το μαύρο άσπρο, η αγορά αντιλαμβάνεται ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται την κρίση του Covid-19 η κυβέρνηση, οδηγεί τις επιχειρήσεις και την οικονομία κατευθείαν στην… εντατική.
Τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Prorata, «Στάσεις και Αντιλήψεις απέναντι στη διαχείριση του Covid-19 και των συνεπειών του», είναι απολύτως ενδεικτικά.
Πιο χαρακτηριστικό στοιχείο το γεγονός ότι το 38% των πολιτών πιστεύει ότι, «σε περίπτωση που υπάρξει μια περίοδος λιτότητας το επόμενο διάστημα», τη μεγαλύτερη ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ., με το σχετικό ποσοστό να εκτοξεύεται κατά 17% σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση στις αρχές του περασμένου Απριλίου και κατά 7% σε σχέση με τη μέτρηση του Μαΐου.
Αντιστρόφως, η απάντηση πως «καμία νυν η προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν θα φέρει ευθύνη, καθώς η πανδημία αποτελεί μια ασύμμετρη απειλή» υποχωρεί σε σχέση με τις προηγούμενες μετρήσεις, κάτι που δείχνει πως η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πως ναι μεν η κρίση του κορονοϊού είναι μία πρωτοφανής, παγκόσμια κατάσταση, ωστόσο το αποτύπωμά της στην εγχώρια οικονομική ζωή είναι συνάρτηση του πώς αντιμετωπίζεται η πανδημία και οι συνέπειες της από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ακόμη συντριπτικότερα είναι τα ποσοστά των συμμετεχόντων στην έρευνα της Prorata που δηλώνουν ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ληφθεί είναι ανεπαρκή. Συγκεκριμένα, το 64% των πολιτών εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι ήταν δυνατό για την προστασία των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων και των εργαζομένων σε αυτές, ποσοστό το οποίο έχει αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση του Μαΐου.
Παρόμοιο ποσοστό (63%) εκτιμάει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τα απαραίτητα για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων, ποσοστό επίσης αυξημενο σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Είναι, λοιπόν, προφανές ότι η εικόνα που αποτυπώνεται στην κοινωνία σε σχέση με την προστασία των πιο ευάλωτων επιχειρήσεων και εργαζομένων είναι εξαιρετικά αρνητική για την κυβέρνηση.
Τέλος, εξαιρετικά απαισιόδοξες παραμένουν οι εκτιμήσεις των πολιτών σε σχέση με τα οικονομικά του νοικοκυριού τους: Περίπου 7 στους 10 εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα χειροτερέψει λίγο ή πολύ, κάτι απολύτως φυσιολογικό με δεδομένο ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «επενδύσει» στον φόβο και την τρομοκράτηση των πολιτών, προκειμένου να κρατήσει υπό στοιχειώδη έλεγχο την υγειονομική απειλή.
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η οικονομική ζωή εξαρτάται πρώτα και κύρια από την ψυχολογία δεν πρέπει να μας εκπλήσσει ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών βλέπει τα πράγματα να γίνονται όλο και πιο μαύρα στο προσεχές μέλλον.
Αυτό, βεβαίως, είναι ένας φαύλος κύκλος, ένα αυτοτροφοδοτούμενο σπιράλ ύφεσης, εντός του οποίου ακόμη και εκείνες οι επιχειρήσεις που δεν αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα, αναβάλλουν επενδύσεις, μεταθέτουν αποφάσεις στο απώτερο μέλλον και γενικά λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους ακινησίας, κάτι που οδηγεί την ελληνική οικονομία σε αργό θάνατο.
Αξίζει, κλείνοντας, να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη αποτύπωση της κοινής γνώμης πραγματοποιήθηκε πριν α) ένα νέο, έστω μικρής διάρκειας lockdown αρχίσει να παρουσιάζεται ως σχεδόν βέβαιο, όπως γίνεται τις τελευταίες ημέρες και β) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσει το πρόγραμμα των 11 μέτρων άμεσης ανάγκης στη Θεσσαλονίκη, που δείχνει σαφώς ότι, αν υπάρχει βούληση, η στήριξη της αγοράς είναι απολύτως εφικτή.