ΔΝΤ: Το Ισραήλ πρέπει να είναι έτοιμο να αυξήσει τα επιτόκια
Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμη να αυξήσει τα επιτόκια και να μειώσει τις παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματς, εάν οι πληθωριστικές πιέσεις ενταθούν περαιτέρω, δήλωσε την Κυριακή το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως μετέδωσε το Reuters.
Σε ανακοίνωσή του μετά την ετήσια επίσκεψή του, το ΔΝΤ δήλωσε ότι υπάρχει περιθώριο για την κυβέρνηση του Ισραήλ να αυξήσει τους φόρους, ενώ παράλληλα συμβουλεύει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις κρατικές δαπάνες.
Το ποσοστό πληθωρισμού του Ισραήλ ήταν 2,8% το 2021, εντός του επίσημου στόχου 1-3% και πολύ κάτω από τα ποσοστά που παρατηρούνται σε πολλούς δυτικούς ομολόγους του, αλλά το ΔΝΤ δήλωσε ότι οι αυξανόμενες τιμές των υπηρεσιών, το υψηλό ποσοστό της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση των μισθών σε ορισμένους τομείς “δείχνουν σημάδια υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων”.
“Εάν οι υποκείμενες ανοδικές πιέσεις γίνουν πιο εμφανείς, η Τράπεζα του Ισραήλ θα πρέπει να είναι έτοιμη προχωρήσει σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής”, δήλωσε το ΔΝΤ.
Η Iva Krasteva Petrova, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ για το Ισραήλ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εφόσον ο πληθωρισμός είναι εντός του στόχου δεν υπάρχει ανάγκη για νομισματική σύσφιξη τώρα, αλλά ότι η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία της για τις υψηλές τιμές των κατοικιών.
Παράλληλα, το ΔΝΤ δήλωσε ότι “οι αγορές συναλλάγματος θα πρέπει να μειωθούν, επιτρέποντας στο σεκέλ να καθορίζεται από τις δυνάμεις της αγοράς, χωρίς να αποκλείονται μελλοντικές αγορές σε περίπτωση που οι πιέσεις ανατίμησής του απειλήσουν να μετακινήσουν τον πληθωρισμό ή τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό κάτω από το στόχο”.
Η κεντρική τράπεζα έχει δηλώσει ότι δεν ανησυχεί για μια έξαρση του πληθωρισμού και αυτό της επιτρέπει υπομονή στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής.
Το ΔΝΤ επαίνεσε τη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 από την κυβέρνηση και τον στόχο της να μειώσει το χρέος του Ισραήλ μεσοπρόθεσμα.
Προειδοποίησε όμως ότι η σχεδιαζόμενη εξυγίανση βασίζεται σε μειώσεις δαπανών που μπορεί να αποδειχθούν πρόκληση, δεδομένων των ήδη χαμηλών δημοσίων δαπανών. “Η διενέργεια επανεξέτασης της αποτελεσματικότητας των δημοσίων δαπανών θα ήταν χρήσιμη”, ανέφερε
Η κυβέρνηση έχει περιθώρια αύξησης των φορολογικών εσόδων, ανέφερε το ΔΝΤ, προσθέτοντας: “Το φορολογικό σύστημα θα μπορούσε να γίνει πιο προοδευτικό και η φορολογική βάση θα μπορούσε να διευρυνθεί, μεταξύ άλλων με τη μείωση των φοροαπαλλαγών για τις συντάξεις και των ατομικών και εταιρικών φορολογικών κινήτρων για επιλεγμένες ομάδες”.
Μετά την ανάπτυξη 6,5% το 2021, το ΔΝΤ αναμένει σταθερή οικονομική ανάπτυξη στο Ισραήλ το 2022, η οποία θα υποστηριχθεί από τις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.
Είπε ότι οι νέες παραλλαγές του COVID θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή για την οικονομική ανάπτυξη, ενώ η σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα μπορούσε να ταρακουνήσει τις χρηματιστηριακές αγορές, να μειώσει τα κρατικά έσοδα και να αυξήσει το κόστος κεφαλαίου.