ΔΝΤ: Βλέπει περαιτέρω ύφεση για την Ελλάδα το 2016 – Ανάπτυξη από το 2017
Ύφεση και το 2016 θα υποστεί η Ελλάδα, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), που δημοσιοποιήθηκε σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του οργανισμού στην Ουάσιγκτον. Από το 2017 όμως, η ελληνική οικονομία επανέρχεται σε τροχιά δυναμικής ανάπτυξης, με επέκταση 2,7%.
Ήδη όμως από το τέταρτο τρίμηνο του 2016 αναμένεται επέκταση κατά 0,5% ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2017 αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,2%. Το 2021, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, αναμένεται ανάπτυξη 1,5%.Το Ταμείο υπολογίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί περαιτέρω φέτος, κατά 0,6%, ενώ παράλληλα επιμένει στη μέχρι τώρα εκτίμησή του ότι και το 2015 η ελληνική οικονομία υπέστη ύφεση της τάξης του 0,2% – αν και διευκρινίζει ότι οι μετρήσεις του για πέρυσι δεν βασίζονται σε τελικά στοιχεία και μπορεί να αναθεωρηθούν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.
Στην έκθεση αποτυπώνεται η συνεχιζόμενη διάσταση που υπάρχει μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων εταίρων αναφορικά με το κατά πόσον είναι επιτεύξιμοι οι δημοσιονομικοί στόχοι του τρίτου Μνημονίου, τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις θέλουν το Ταμείο να θεωρεί πρακτικά ανέφικτο τον στόχο που συμφωνήθηκε το καλοκαίρι ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Αθήνα για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018.
Εν μέσω αυτών των διαφωνιών με τους ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση, το ΔΝΤ αποφεύγει στη μελέτη του οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της Ελλάδας από φέτος έως και το 2021 – δηλαδή τρία χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης.
Αντ’ αυτού, το Ταμείο αναφέρει λιτά ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες εκτιμήσεις για τη χώρα μας, λόγω της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης πάνω στα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πιθανή συμμετοχή του στο πρόγραμμα στήριξης.
Σύμφωνα με τον φερόμενο διάλογο Τόμσεν – Βελκουλέσκου που διέρρευσε στα WikiLeaks, η αποστολή του ΔΝΤ πιστεύει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για του 2018 πρέπει να μειωθεί τουλάχιστον στο 2,5% του ΑΕΠ, ή ιδανικά στο 1,5%.