Δράση για την προώθηση της ελληνικής βιομηχανίας από την ΑΜ4GR
Η Πρωτοβουλία Additive Manufacturing For Greece (AM4GR) που επιταχύνει τη μετάβαση της ελληνικής βιομηχανίας στο 4.0 παρουσιάστηκε σήμερα στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.
Ιδρυτικά μέλη του AM4GR είναι η SIEMENS AE, το ΕΛΚΕΜΕ, (Ελληνικό Κέντρο Ερεύνης Μετάλλων ΑΕ), θυγατρική της Viohalco, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και το επίσημο Smart, Software & Technology Partner της Siemens Digital Industries Software, FEAC Engineering.
Στόχος του AM4GR είναι η προώθηση των τεχνολογιών της προσθετικής κατασκευής (ΑΜ) και της τρισδιάστατης εκτύπωσης και απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής βιομηχανίας.
Η προσθετική κατασκευή (AM) και η τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι οι τεχνολογίες αιχμής οι οποίες αλλάζουν ριζικά τον τρόπο κατασκευής σε όλους τους κλάδους της βιομηχανίας παγκοσμίως, εξαλείφοντας τα παραδοσιακά μοντέλα παραγωγής, προς όφελος των επιχειρήσεων και της κοινωνίας. Υπό αυτό το πρίσμα, το AM4GR έχει ως στόχο τη δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος προσθετικής κατασκευής και τρισδιάστατης εκτύπωσης, μιας ζωντανής πλατφόρμας επικοινωνίας, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και διασύνδεσης των μελών του AM4GR στην Ελλάδα με ένα παγκόσμιο δίκτυο συνεργατών.
Το AM4GR θα συμβάλει στο να αποκτήσουν οι συμμετέχουσες εταιρείες/μέλη ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και να δημιουργήσουν μέσω αυτού, νέες επαγγελματικές και εμπορικές ευκαιρίες, μέσα από την επαφή τους με ένα παγκόσμιο δίκτυο αναγνωρισμένων και έμπειρων συνεργατών, που θα παρέχει λύσεις και προσφορές συνεργασίας στις επιχειρηματικές τους ανάγκες. Παράλληλα, ως μέλη του AM4GR, θα έχουν πρόσβαση σε τεχνολογίες αιχμής και ψηφιοποίησης, να συν-δημιουργούν νέες τεχνολογίες, να ανταλλάσσουν βέλτιστες πρακτικές, να εκπαιδεύονται από τους κορυφαίους παρόχους τεχνολογικών λύσεων, να είναι σε επαφή με έμπειρους ειδικούς και σημαντικές εταιρείες του κλάδου, να αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και συμβουλές και να έχουν πρόσβαση σε πρωτότυπα προϊόντων και παραγωγή χαμηλού όγκου (3D Printing).
Σημειώνεται ότι μέλη του AM4GR μπορούν να γίνουν υφιστάμενες εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής και κατασκευής, που στοχεύουν στην αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των εγκαταστάσεων παραγωγής τους, έμποροι, κατασκευαστές, νεοφυείς επιχειρήσεις του βιομηχανικού κλάδου, εταιρείες παροχής εξοπλισμού, όπως τρισδιάστατοι εκτυπωτές, ρομποτικά συστήματα, CNC, AGV, ακαδημαϊκά ιδρύματα και πανεπιστήμια, κέντρα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και ιδιώτες, επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων, επιστήμονες, ερευνητές, ακαδημαϊκοί κ.λπ. με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσθετική κατασκευή (ΑΜ).