Το διήμερο ταξίδι στη Βόννη του Μ. Τσαμάζ. Τι είπαν οι Γερμανοί στην διοίκηση του Οργανισμού για τα δάνεια των 3,1 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2014. Επί τάπητος η πώληση συμμετοχών για να εξασφαλιστεί ρευστότητα Το διήμερο ταξίδι στη Βόννη του Μ. Τσαμάζ. Τι είπαν οι Γερμανοί στην διοίκηση του Οργανισμού για τα δάνεια των 3,1 δισ. ευρώ που λήγουν μέχρι το 2014. Επί τάπητος η πώληση συμμετοχών για να εξασφαλιστεί ρευστότητα
Εάν το εργασιακό λύθηκε για τον ΟΤΕ, μετά την υπογραφή της πολυσυζητημένης ΣΣΕ, εξασφαλίζοντας εργασιακή ειρήνη, ένα δεύτερο μείζον θέμα, κλειδί για την επόμενη μέρα, τώρα αρχίζει να… πονά τον Οργανισμό. Και δεν είναι άλλο από την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του και την εξεύρεση ρευστότητας, αφού μέχρι το 2014 λήγουν ομολογίες και δάνεια 3,1 δισ. ευρώ, με τον βασικό μέτοχο, την Deutsche Telekom να αρνούνται να την καλύψουν.
Με αυτό το θέμα στην κορυφή της ατζέντας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα (Πέμπτη και Παρασκευή), ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ και η διοικητική του ομάδα στη Βόννη και τα κεντρικά της Deutsche Telekom. Και οι απαντήσεις που έλαβαν, σύμφωνα με πληροφορίες της FMVoice.gr, δεν είναι διόλου καθησυχαστικές.
Αυτό που φέρονται να είπαν οι Γερμανοί είναι ‘προχωρήστε και διαχειριστείτε το ζήτημα αυτόνομα’, όταν στο πλαίσιο του business review που έκανε η διοίκηση του ΟΤΕ στους Γερμανούς ήταν και ο τρόπος αναχρηματοδότησης των δανείων του – μόνο για το 2012 απαιτούνται ζεστά κεφάλαια ύψους 769 εκατ. ευρώ και το 2013 λήγουν δάνεια 1,85 δισ. ευρώ. Αυτόν το μήνα πληρώνονται ομόλογα αξίας 276 εκατ. ευρώ, ενώ δεν έχουν προ-εξοφληθεί ομόλογα που ωριμάζουν αργότερα, όπως είχε γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν.
Ακόμη και η ανακυκλούμενη πίστωση των 150 εκατ. ευρώ, δεσμευμένη από τη DT, σαν ‘κουμπαράς ανάγκης’ για τον ΟΤΕ τέθηκε επί τάπητος, με την ελληνική πλευρά να επαναδιαπραγματεύεται πρώτον, εάν οι Γερμανοί θα το δώσουν και δεύτερον, εάν θα ανανενωθεί για την νέα χρόνια. Αυτό το ποσό, που ‘ενεργοποιήθηκε’ τον Ιανουάριο του 2011 δεν έχει εκταμιευθεί από τον ΟΤΕ, αντιμετωπίζοντάς το σαν ρευστότητα ασφαλείας και λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2012.
Πώληση συμμετοχών
Πρακτικά πλέον, η διοίκηση του ΟΤΕ καλείται να εφαρμόσει μια στρατηγική τριών πυλώνων: πρώτον, πρέπει να… κάνει τα κουμάντα της και την πιο χρηστή διαχείριση κεφαλαίων – στο 9μηνο του 2011 τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου ξεπερνούσαν οριακά το 1 δισ. ευρώ και της μητρικής ανέρχονταν σε 344,8 εκατ. ευρώ. Επίσης, καλείται να επιδοθεί σε έναν μαραθώνιο επαφών με τράπεζες, σε ένα χρηματο-οικονομικό περιβάλλον ιδιαίτερα αρνητικό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά συνολικά για την Ευρώπη.
Τρίτον, να δει πώς θα εξασφαλίσει ρευστότητα από την πώληση συμμετοχών που ήδη έχουν τεθεί υπό συζήτηση, όπως το 20% της Telekom Serbia και η Hellas Sat, χωρίς πλέον να αποκλείεται και κάποια… έκπληξη. Για την Σερβία δε, οι εξελίξεις πλέον φαίνεται να έχουν ξεμπλοκάρει, με τον ΟΤΕ να έχει δηλώσει επίσημα ότι επιθυμεί να απο-επενδύσει και την κυβέρνηση της χώρας να αναζητά την απαιτούμενη χρηματοδότηση μέσω δανείου για να αγοράσει την συμμετοχή του ελληνικού Οργανισμού, έχοντας την αποτιμήσει στα περίπου 380 εκατ. ευρώ.
Όλες αυτές οι εξελίξεις καθιστούν το 2012 ίσως και την πιο δύσκολη περίοδο στην λειτουργία του ΟΤΕ, αφού η διοίκηση καλείται να εξασφαλίσει νέα κεφάλαια για να αναχρηματοδοτήσει ή να αποπληρώσει δάνεια, με τις πλάτες της DT να μην είναι ιδιαίτερα πρόθυμες.
Η ωρίμανση των δανειακών υποχρεώσεων του ΟΤΕ
Έτος Λήξης |
Ποσό δανείου |
2012 |
769 εκατ. ευρώ από δάνεια |
2013 |
1,244 δισ. ευρώ ομόλογα και 604 εκατ. ευρώ δάνεια |
2014 |
500 εκατ. ευρώ ομολογίες που εκδόθηκαν τον περασμένο Απρίλιο |
2015 |
598 εκατ. ευρώ ομόλογα |
2016 |
889 εκατ. ευρώ από ομόλογα |