fbpx

Ε.Ε.: Εξευτελίζεται! Τρέχουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλι

0 146

Από αυτή την Ευρώπη, που με μία υπέροχη κυβίστηση κάλεσε εμμέσως πλην σαφώς τις ευρωπαϊκές εταιρίες να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε ρούβλια για να πληρώσουν το ρωσικό αέριο, περιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Άραγε είναι βαθιά νυχτωμένος, ή απλώς τη δουλειά –των αφεντικών του- πασχίζει να φέρει σε πέρας;

Προχτες λοιπόν, για όποιον δεν το κατάλαβε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεφτιλίστηκε. Καθώς, αν και είχε αναλωθεί τεράστιος χρόνος για τις… κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και την άρνηση οι πληρωμές να γίνουν σε ρούβλια, χτες, το ανδρείκελο των ΗΠΑ, κάλεσε τις ευρωπαϊκές εταιρίες ν’ ανοίξουν λογαριασμό σε ρούβλια για να πληρώσουν το φυσικό αέριο.

«Οι ενδεχόμενες πληρωμές σε ρούβλια θα συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας», τόνιζε πριν από ενάμιση μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Και ξαφνικά, η εν λόγω κυρία, ουσιαστικά έκανε… κωλοτούμπα αποδεχόμενη τις απαιτήσεις του Πούτιν.

Το εξοργιστικό είναι πως με τις ηλίθιες μεθοδεύσεις της, η Ε.Ε. συνέβαλε τα μέγιστα στην εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου, και κατ΄ επέκταση της ηλεκτρικής ενέργειας, στέλνοντας τους ευρωπαίους πολίτες στα όρια της φτώχειας και της απόγνωσης.

Τώρα, το ερώτημα είναι αν την ρήτρα αναπροσαρμογής στην Ελλάδα θα πρέπει να την πληρώσει η παντελώς ανίκανη Λάιεν και η Ε.Ε. και όχι ο ελληνικός λαός που ουδεμία ευθύνη φέρει για το μπάχαλο. Πέραν του Μητσοτάκη, που ακόμη και χτες, στις συνεντεύξεις που έδινε, μιλούσε για τα μέτρα κατά τη Ρωσίας.

Χαμπάρι δεν είχε πάρει το άτομο…

Διαβάσαμε, λοιπόν, στο ieidiseis.gr, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση απεφάνθη μέσω της Κομισιόν ότι οι εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν χωρίς να παραβιάζουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα. Ωστόσο, στη σχετική αναθεωρημένη οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αναφέρεται στην απαίτηση της Μόσχας να ανοίξουν οι εταιρείες και έναν δεύτερο λογαριασμό σε ρούβλια.

Η Κομισιόν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, λέει στις εταιρείες των κρατών-μελών της Ε.Ε. να προχωρήσουν στις πληρωμές, χωρίς να δείχνει ότι λέει «ναι» και στη δεύτερη απαίτηση της Ρωσίας, προκειμένου να μην είναι πλήρως εκτεθειμένη. Επί της ουσίας, όμως, άνοιξε τον δρόμο στο να εξυπηρετηθεί η Ρωσία ακριβώς όπως το απαίτησε η Μόσχα. Πλέον, δηλαδή, όλες οι εταιρείες των κρατών-μελών της ΕΕ αναμένεται να ανοίξουν και λογαριασμό σε ρούβλια.

Οι νέες συστάσεις της Επιτροπής, σύμφωνα με το Bloomberg, έρχονται τη στιγμή που πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει το ρωσικό αέριο ανοίγοντας διπλό λογαριασμό στην Gazprombank, όπως έχει ζητήσει η Ρωσία για να γίνεται η μετατροπή των νομισμάτων σε ρούβλια.

Ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA θα προχωρήσει και αυτός σε άνοιγμα λογαριασμών σε ρούβλια και ευρώ στην Gazprombank έως την Τετάρτη, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει τις πληρωμές εγκαίρως αυτόν τον μήνα και να αποφύγει τυχόν κινδύνους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More