ΕΑΣ: Τι συμβαίνει, κύριε Νίκο, με τις οβίδες;
Όπου υπάρχει καπνός, κάπου υπάρχει φωτιά!
Θέλει ο κ. Νίκος και η διοίκηση να «δώσει» την ΕΑΣ με τρία χρόνια σύμβαση στην σλοβακική MSM EXPORT s.r.o. σε τιμή για παλιοσίδερα; Είναι τουλάχιστον περίεργο να θέλει να το κάνει, ξαφνικά, στη μέση του διαγωνισμού. Δηλαδη θέλει να δώσει το εργοστάσιο στους Σλοβάκους για τρία χρόνια, χωρίς λογική και κυρίως χωρίς συμφέρον για την εταιρεία, με στόχο μάλλον την απαξίωση του διαγωνισμού και ζημιώνοντας έτσι το Ελληνικό Δημόσιο την στιγμή που η κρίση έχει φτάσει την ζήτηση στα ύψη!
Όταν δυσκολεύουν τα πράγματα, τότε κάνουμε «Σύμβαση πλαίσιο για γόμωση κενών κορμών πυρομαχικών για άρματα και πυροβολικό». Δηλαδή «Έργο υπεργολαβίας για την MSM EXPORT για οβίδες 155, 120 και 105». Σε τιμές «κλείνουμε και ξεπουλάμε» για τα δεδομένα της παγκόσμιας κρίσης.
Η δικαιολογία ότι η συμφωνία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για την ΕΑΣ, δεν είναι πειστική αν συνυπολογιστεί, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός της σλοβακικής MSM EXPORT s.r.o., επιχειρηματικά σχέδια στο Μαξίμου για την ΕΑΣ έχουν καταθέσει και δύο αμερικανικές εταιρίες, η Day & Zimmerman και η Global Ordnance. Οπότε το ερώτημα είναι αν οι προσφορές αξιολογήθηκαν από κάποιο αρμόδιο κυβερνητικό όργανο ή το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ή αφέθηκαν στην κρίση της διοίκησης της ΕΑΣ.
Σε κάθε περίπτωση η επίσκεψη του Ευρωπαίου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Άμυνας Μπρετόν στην ΕΑΣ και η στη συνέχεια πρόσκληση της σε κλειστή συνάντηση στις Βρυξέλλες, υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου Μπορέλ, ως μία εκ των μόλις 10 ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής πυρομαχικών που κλήθηκαν σε αυτή, αποτελούν σαφέστατες ενδείξεις, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν λογίζει την ελληνική εταιρία ως «κομπάρσο», αλλά το αντίθετο, ως κύριο βιομηχανικό «παράγοντα».
Προφανώς στην περίπτωση που οικειοθελώς η διοίκηση της ΕΑΣ αποφασίζει να αναλάβει ρόλο «κομπάρσου», ισχύει μεν το «άξιος της μοίρας» της, αλλά τις ευθύνες φέρουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας. Το πρώτο ως κύριος μέτοχος που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των φορολογούμενων και το δεύτερο, γιατί σύμφωνα με το Άρθρο 149 του Νόμου 4782/2021, οφείλει:
«Να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής βιομηχανικής βάσης, συμπεριλαμβανομένων μέτρων που αφορούν σε έρευνα και ανάπτυξη, σε συγκεκριμένους στρατηγικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Η βάση αυτή διασφαλίζει την ταχεία και απρόσκοπτη λειτουργία της αλυσίδας εφοδιασμού των Ε.Δ. σε υλικά, αναλώσιμα, εξαρτήματα, υπηρεσίες άμεσης συντήρησης και τεχνικής υποστήριξης και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων σε όλες τις περιπτώσεις, εγκαίρως και υπό κάθε περίσταση».
Όταν η εγχώρια τεχνολογική βιομηχανική βάση βρίσκεται ενώπιον της απώλειας της εθνικής δυνατότητας παραγωγής πλήρων πυρομαχικών μεγάλων διαμετρημάτων, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που εποπτεύει την ΕΑΣ, υποχρεούται δια νόμου να παρέμβει και μάλιστα άμεσα.
Ποιος καλύπτει τον κ. Νίκο και τη διοίκηση; Γιατί έστω δεν έχει κάνει διαγωνισμούς; Γιατί η κυβέρνηση δεν τον συμβουλεύει να μην κάνει τίποτα μέχρι να τελειώσει ο διαγωνισμός; Γιατί αυτή η αναπάντεχη αγάπη με την μητρική σλοβακική εταιρεία, όταν υπάρχουν πολύ μεγαλύτεροι υποψήφιοι συνεργάτες!
Δύο σημαντικοί γερουσιαστές ήδη σήκωσαν το θέμα στην Αμερικανική κυβέρνηση. Σύντομα τα νεότερα θα φτάσουν στο γραφείο του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα.