fbpx

ΕΕ: θα προτείνει σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους

0 99

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να προτείνει την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του έτους, με τους περιορισμούς στις εισαγωγές να εισάγονται σταδιακά έως τότε, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει το Bloomberg.

Η ΕΕ θα πιέσει επίσης να αποκοπούν περισσότερες τράπεζες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank PJSC, δήλωσαν oι ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν επιβάλει στο παρελθόν κυρώσεις στη Sberbank, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της Ρωσίας.

Μια απόφαση σχετικά με τις νέες κυρώσεις θα μπορούσε να ληφθεί το συντομότερο την ερχόμενη εβδομάδα σε μια συνάντηση των πρεσβευτών του μπλοκ, σύμφωνα με τους ανθρώπους.

Τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία θα αποτελέσουν το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, δεν έχουν ακόμη υποβληθεί επίσημα και θα μπορούσαν να αλλάξουν πριν συμβεί αυτό.

Οι κυρώσεις της ΕΕ απαιτούν την υποστήριξη και των 27 κρατών μελών για να εγκριθούν και αρκετές χώρες, όπως η Ουγγαρία, αντιστέκονται εδώ και καιρό στα μέτρα που στοχεύουν το ρωσικό πετρέλαιο. Η Γερμανία, που νωρίτερα ήταν είχε αρνητική στάση, έχει δώσει το “πρασινο φως” για μια σταδιακή απαγόρευση.

Ένα εμπάργκο πετρελαίου θα αυξήσει δραματικά το διακύβευμα των σχέσεων με τη Ρωσία, καθώς η ΕΕ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής αργού και καυσίμων από τη Ρωσία, επιδιώκει να ασκήσει πίεση στον Πούτιν για τον πόλεμό του και έρχεται την ώρα που οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές για τις προμήθειες φυσικού αερίου. Το 2019, σχεδόν τα 2/3 των εισαγωγών αργού πετρελαίου της ΕΕ προήλθαν από τη Ρωσία.

Άλλες επιλογές που έχουν συζητηθεί για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο περιλαμβάνουν ανώτατα όρια τιμών, ειδικούς μηχανισμούς πληρωμών και δασμούς. Η Λευκορωσία θα συμπεριληφθεί στο πακέτο για τον ρόλο της στην υποβοήθηση της ρωσικής εισβολής, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας της ως ορμητήριο για τα στρατεύματα κατά την έναρξη της επίθεσης.

Οι συζητήσεις διεξάγονται εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της ΕΕ και της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής των εισαγωγών φυσικού αερίου. Η ΕΕ έχει δηλώσει ότι ο μηχανισμός που απαιτεί η Ρωσία για την πληρωμή των προμηθειών σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις του μπλοκ. Η Ρωσία λέει ότι θα σταματήσει να στέλνει φυσικό αέριο σε χώρες που δεν συμμορφώνονται.

Η Πολωνία και η Βουλγαρία έχουν ήδη αποκοπεί επειδή δεν συμμορφώνονται με τους νέους όρους του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά άλλα έθνη είναι βέβαια ότι μπορούν να διατηρήσουν τη ροή του φυσικού αερίου.

Η ΕΕ έχει εισάγει ορυκτά καύσιμα αξίας περίπου 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (46 δισεκατομμυρίων δολαρίων) από τη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα.

Άλλες προτάσεις που θα συζητηθούν στο πλαίσιο του νέου πακέτου κυρώσεων περιλαμβάνουν περιορισμούς στις υπηρεσίες παροχής συμβουλών και στις υπηρεσίες που βασίζονται στο cloud, καθώς και στις αγορές ακινήτων, σύμφωνα με τους ανθρώπους. Θα μπορούσαν επίσης να υπάρξουν περισσότερες ατομικές λίστες, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών αξιωματούχων, μεγιστάνων και των συνεργατών τους και όσων θεωρούνται υπεύθυνοι για φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία.

Ορισμένα κράτη μέλη πιέζουν επίσης για την αυστηροποίηση των υφιστάμενων περιορισμών στο θαλάσσιο εμπόριο και τα λιμάνια ως μέρος του πακέτου, ανέφεραν οι άνθρωποι.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More