ΕΦΚΑ: Της έφαγαν και τα… ψίχουλα από το επίδομα ασθενείας!
Η τρέλα του ελληνικού Δημοσίου δεν έχει τέλος, και όπως είναι γνωστό, θύμα της ανάλγητης πολιτικής του και του γραφειοκρατικού τέρατος, είναι οι ανυποψίαστοι πολίτες.
Ο ΕΦΚΑ που οφείλει και πρέπει να είναι αρωγός των ασφαλισμένων πολιτών, που καλούνται κάθε μήνα να καταβάλουν τις εισφορές τους, είτε είναι μισθωτοί, είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν είναι λίγες οι φορές που μετατρέπεται σε έναν απρόσωπο γραφειοκρατικό μηχανισμό που είτε σε έχει στο περίμενε, είτε φροντίζει με τις πράξεις και τις παραλείψεις του, να σου στερήσει και τα όποια… ψίχουλα δικαιούσαι!
Τρεις μήνες στο περίμενε
Μετά από μια τρίμηνη αναμονή, μια μισθωτή ασφαλισμένη με τα αρχικά Μ.Π. (τα πλήρη στοιχεία της οποίας βρίσκονται στην κατοχή μας) αναζήτησε εναγωνίως να διαπιστώσει μέσω των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ, το πού βρίσκονταν τελικά τα χρήματα που ο ασφαλιστικός της φορέας θα έπρεπε να της καταβάλλει. Ένα ποσό της τάξεως των 100 και κάτι ευρώ που θα έπρεπε να λάβει ως επίδομα ασθενείας.
Είναι άλλωστε γνωστό της πάσης, ότι τέτοιου είδους χορηγούμενα επιδόματα από τον ΕΦΚΑ καταβάλλονται με τη σχετική χρονική καθυστέρηση στους λογαριασμούς των ασφαλισμένων, έστω και αν μιλάμε για μικρά σχετικά χρηματικά ποσά, τα οποία όμως οι ασφαλισμένοι έχουν ανάγκη για να καλύψουν τρύπες. Μια ασθένεια κάποιων ημερών η οποία έρχεται να καθηλώσει έναν εργαζόμενο στο σπίτι -στο κρεβάτι του πόνου- χάνοντας μοιραία από τη δουλεία του πολύτιμα ημερομίσθια.
Στο τέλος του μήνα όταν ο εργαζόμενος αυτός θα δει τον λογαριασμό της μισθοδοσίας του στην τράπεζα, όπως έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρουμε, αυτός θα είναι αρκετά μειωμένος καθώς ο εργοδότης καλύπτει τις 3 πρώτες μέρες της ασθένειας και τις υπόλοιπες με χαμηλότερο ημερομίσθιο ο ασφαλιστικός φορέας.
Δεν σηκώνουν το τηλέφωνο
Στην περίπτωση όμως που σας παραθέτουμε η εργαζόμενη όταν ασθένησε, ενημέρωσε την ίδια ημέρα την εταιρεία που εργαζόταν και καθώς δεν μπορούσε λόγω της ασθένειας να μετακινηθεί, πήγε στο γιατρό την δεύτερη ημέρα.
Η γιατρός την εξέτασε,της χορήγησε την απαιτούμενη άδεια την οποία και απέστειλε με email στην εταιρεία που εργάζεται, ενώ συνάμα την ανέβασε ηλεκτρονικά στο site του ΕΦΚΑ και κάπου εδώ αρχίζει ο γραφειοκρατικός Γολγοθάς της. Οι εβδομάδες και οι μήνες περνούσαν και η εν λόγω ασφαλισμένη δεν έβλεπε στο λογαριασμό της να καταβάλλονται από τον ασφαλιστικό της φορέα τα χρήματα που αναλογούσαν στις ημέρες ασθένειας της. Τότε άρχισε να ανησυχεί και αποφάσισε να τα αναζητήσει επικοινωνώντας με τον ΕΦΚΑ του Αιγάλεω, όπου και ανήκει.
Μάταιος κόπος. Επί 3 ολόκληρες ημέρες, καθώς ως γνωστόν στο ελληνικό Δημόσιο δύσκολα βρίσκεις άνθρωπο να σηκώσει το τηλέφωνο. Πιο εύκολα πιάνεις το Λόττο από το να επικοινωνήσεις με μια δημόσια υπηρεσία. Οι μέρες περνούσαν και η ασφαλισμένη αποφάσισε εκ νέου να προσπαθήσει και πάλι να επικοινωνήσει με το αρμόδιο υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και ω του θαύματος, αυτή την φορά και αφού είχε εξαντλήσει πολλή ώρα στο να καλεί και να ξανακαλεί, κατάφερε επιτέλους να συνομιλήσει με μια υπάλληλο, που την ενημέρωσε, πως το αίτημα της για την καταβολή των χρημάτων λόγω ασθένειας απορρίφθηκε, με την αιτιολογία, πως θα έπρεπε να είχε μεταβεί στη γιατρό της πρώτη ημέρα που αρρώστησε.
Μια πραγματική ψυχρολουσία, για μια ασφαλισμένη που κανείς δεν την ενημέρωσε από τον ΕΦΚΑ για την απόρριψη του αιτήματος της επί ολόκληρους 3 μήνες, και που με το πρόσχημα μιας αυστηρής εγκυκλίου, όπως ισχυρίστηκε η υπάλληλος, έχασε τα χρήματα που εδικαιούτο. Γιατί αρρώστησε από την μια και γιατί την τιμώρησε το σύστημα από την άλλη, επειδή δεν μπόρεσε την πρώτη μέρα της ασθένειας της να μεταβεί στην γιατρό.
Αιδώς Αργείοι
Αλήθεια, αυτό είναι το νέο σύστημα εξυπηρέτησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που στον Οργανισμό και στην κυβέρνηση ευαγγελίζονται; Πόσο χρόνο και πόσα τηλέφωνα πρέπει να κάνει ένας ασφαλισμένος για να ενημερωθεί για την τύχη ενός αιτήματος του και γιατί οφείλει να ξέρει (αν τελικά είναι έτσι) πως υπάρχει μια αυστηρή εγκύκλιος που προβλέπει πως αν πας στο γιατρό την δεύτερη μέρα που θα ασθενήσεις, από τον ΕΦΚΑ δεν θα πάρεις φράγκο;
Ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι θα πούμε εμείς, όταν φροντίζουν να φάνε με φτηνά τεχνάσματα τον ιδρώτα των απλών εργαζομένων, τη στιγμή που συναινούν να ρυθμιστούν σε 180 και 240 δόσεις και να χαριστούν χρέη σε μεγαλοοφειλέτες, όπως πρόσφατα στο Καζίνο Λουτρακίου. «Αιδώς Αργείοι»…