fbpx

Εφορία 2022: Νέα μικρή παράταση στη ρύθμιση για τα κορονο-χρέη

0 140

Μικρή παράταση στην ένταξη στις ρυθμίσεις των χρεών του κορονοϊού δόθηκε με την απόφαση Α 1258/ 21.12.2021(ΦΕΚ Β’ 6094/ 22.12.2021) του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Με την απόφαση αυτή παρατείνεται η ημερομηνία λήξης της ένταξης στη ρύθμιση για εξόφληση των χρεών σε 36 ή 72 δόσεις, των χρεών που δημιουργήθηκαν έως 31.07.2021, λόγω πανδημίας και παρατάθηκε η εξόφλησή τους με διάφορες αποφάσεις.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης ένταξης είναι η 26η Ιανουαρίου 2021.

Η σχετική διάταξη έχει ως εξής:

«Καθορισμός προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για την υπαγωγή στη ρύθμιση των διατάξεων του άρθρου 75 του ν.4821/2021 (Α’ 134), το οποίο αντικατέστησε το άρθρο 289 του ν.4738/2020 (Α’ 207), καθώς και ειδικών θεμάτων και λεπτομερειών εφαρμογής της

Η ημερομηνία “31.12.2021” αντικαθίσταται από την ημερομηνία “26.01.2022”».

Υπαγωγή στη ρύθμιση

Στη ρύθμιση οι δικαιούχοι μπορούν να αποπληρώσουν με 36 άτοκες δόσεις ή 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι, η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση, που ανέρχεται σε ποσοστό 5%.

Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης (ως 31.01.2022). Οι δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών.

Η ρύθμιση χάνεται στην περίπτωση που δεν καταβληθούν δύο δόσεις, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την απώλεια και όλων των ευεργετημάτων, ενώ το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής θα καθίσταται άμεσα απαιτητό.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ και των 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ.

Ποιες οφειλές εντάσσονται

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι αυτές που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021 και οι οποίες είναι:

  1. Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων), που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες εντός του Ιουλίου.
  2. Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα ελεγκτικά κέντρα οφειλές.
  3. Ο φόρος εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι, δηλαδή βρίσκονται σε αναστολή.
  4. Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Ποιους οφειλέτες αφορά

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

  1. Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών.
  2. Εργαζόμενοι, που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία».
  3. Ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης Covid.
  4. Άνεργοι, εγγεγραμμένοι για το διάστημα της υγειονομικής κρίσης στον ΟΑΕΔ.

Οφειλές που εξαιρούνται

Εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση:

α. ο φόρος εισοδήματος φορολογικού έτους 2020,

β. οφειλές οι οποίες δεν δύνανται να ρυθμίζονται σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 22 του ν.4002/2011 (Α’ 180) και αφορούν ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών ή σύμφωνα με άλλες διατάξεις και

γ. δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής ή κατ’ εφαρμογή του ν.4469/2017.

ΕΦΚΑ: Επιλογή ασφαλιστικής κλάσης

Η 31η.01.2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της διοίκησης του Φορέα, την 20ή Δεκεμβρίου 2021 τέθηκε σε λειτουργία η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσω της οποίας οι ασφαλισμένοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική κατηγορία στην οποία επιθυμούν να καταταχθούν για το νέο έτος 2022. Η προθεσμία υποβολής της αίτησης-δήλωσης επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου 2022.

Η δήλωση μπορεί να γίνει στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) και συγκεκριμένα στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα (https://www.efka.gov.gr /el/asphalismenoi/me-misthotoi/ epilogi-asfalistikis-katigorias).

Η επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας δηλώνεται για τους κλάδους Κύριας και Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχής σε ενιαία αίτηση και ισχύει για όλο το έτος.

Επισημαίνεται ότι, στη συγκεκριμένη δήλωση για το έτος 2022 δεν θα περιλαμβάνεται η δήλωση παράλληλης έμμισθης απασχόλησης, καθώς η συγκεκριμένη δυνατότητα παρέχεται από ξεχωριστή ηλεκτρονική υπηρεσία. Για την πρόσβαση στην εν λόγω υπηρεσία ο χρήστης εισέρχεται, επίσης, μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ: www.efka.gov.gr και ακολουθεί τη διαδρομή: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Εισφορές Μη Μισθωτών → Δικαιώματα Κοινωνικής Ασφάλισης → Αίτηση – Δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

Διευκρινίζεται ότι, οι ασφαλισμένοι που δεν θα υποβάλλουν αίτηση-δήλωση επιλογής/μεταβολής θα παραμείνουν, για το έτος 2022, στην κατηγορία που είχαν καταταχθεί το προηγούμενο έτος.

Υπενθυμίζεται ότι, για πρώτη φορά -βάσει των σχετικών διατάξεων του νέου ασφαλιστικού ν.4670/2020- οι μη μισθωτοί μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα την ασφαλιστική τους κατηγορία σε ετήσια βάση, ανεξάρτητα από το εισόδημά τους και τα χρόνια εργασίας τους, καθορίζοντας οι ίδιοι το ύψος της μελλοντικής τους σύνταξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More