Εφορία – Έξι ανατροπές στις δηλώσεις και στους ελέγχους των ακινήτων

Γιάννης Γεωργίου

11 Ιουλίου 2025, 7:30 πμ
Share

Έξι ανατροπές στον τρόπο δήλωσης των στοιχείων των ακινήτων στην Εφορία αλλά και στον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων και αδήλωτων ενοικίων αναμένεται να επιφέρει η νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

 

Η πλατφόρμα θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία εντός του τρέχοντος έτους και θα έχει την ονομασία Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ). Μέσω του Μητρώου αυτού θα γίνει διασύνδεση τριών βάσεων δεδομένων για την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων φορολογουμένων: του Εθνικού Κτηματολογίου, του αρχείου της ΑΑΔΕ (το οποίο έχει δημιουργηθεί με βάση τις δηλώσεις Ε9, Ε2 και Ε1 των φυσικών προσώπων καθώς και με βάση τις πληροφοριακές δηλώσεις μίσθωσης ακινήτων) και του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα. Τα στοιχεία από αυτές τις τρεις βάσεις δεδομένων θα μπορούν να διασταυρωθούν ευκολότερα μέσα από τη νέα αυτή πλατφόρμα, με συνέπεια να καταστεί δυνατή η μαζική διενέργεια ελέγχων για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων, αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων και αδήλωτων ενοικίων. Η ΑΑΔΕ θα μπορεί δηλαδή πλέον να εντοπίζει πιο εύκολα τις περιπτώσεις ακινήτων που έχουν δηλωθεί στο Κτηματολόγιο αλλά όχι στο Ε9, τις περιπτώσεις ακινήτων τα οποία εμφανίζονται στο Ε9 με επιφάνειες σε τετραγωνικά μέτρα μικρότερες από αυτές που εμφανίζονται στο Κτηματολόγιο και τις περιπτώσεις κτισμάτων που ηλεκτροδοτούνται κανονικά και εμφανίζουν καταναλώσεις ρεύματος αλλά έχουν δηλωθεί ως «κενά» στο έντυπο Ε9 και στο έντυπο Ε2 ή δεν έχουν δηλωθεί καθόλου.

Στο συγκεκριμένο Μητρώο, το οποίο θα διαχειρίζεται η ΑΑΔΕ, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτων θα κληθεί, κατ’ αρχάς, να επιβεβαιώσει ή να συμπληρώσει ή να διορθώσει τα ήδη υπάρχοντα βασικά περιγραφικά στοιχεία για τα ακίνητά του. Επιπλέον κάθε ιδιοκτήτης θα κληθεί να επιβεβαιώσει ή να συμπληρώσει ή να διορθώσει τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για τη χρήση κάθε ακινήτου που κατέχει, για κάθε ενοικιαστή ή δωρεάν διαμένοντα, για το ποσό ενοικίου που εισπράττει, για κάθε κενό ακίνητο που κατέχει, για τον αριθμό παροχής ρεύματος και για τον αριθμό παροχής ύδρευσης κάθε ακινήτου που του ανήκει. Πολλά από τα στοιχεία αυτά θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη μερίδα του κάθε ιδιοκτήτη, με βάση τις πληροφορίες που θα έχουν αντληθεί από την ΑΑΔΕ, το Κτηματολόγιο και τον ΔΕΔΔΗΕ.

Στοιχεία που τον αφορούν θα κληθεί να επιβεβαιώσει ή να συμπληρώσει ή να διορθώσει και κάθε ενοικιαστής στη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Γενικά, εντός των προσεχών μηνών θα κληθούν όλοι οι πολίτες, είτε όσοι είναι οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων ακινήτων, είτε αυτοί που νοικιάζουν, είτε όσοι κατέχουν ακίνητα κενά ή δωρεάν παραχωρούμενα, να μπουν σε αυτή την πλατφόρμα και να επιβεβαιώσουν ή να διορθώσουν ή να συμπληρώσουν τα στοιχεία που τους αφορούν. Τα περισσότερα από τα στοιχεία θα είναι προσυμπληρωμένα. Ειδικά οι ενοικιαστές θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι όντως αυτό το ποσό ενοικίου που καταβάλλουν είναι αυτό το οποίο αναγράφεται και να δηλώσουν γενικά ό,τι άλλο χρειάζεται για να ξέρει πλήρως η ΑΑΔΕ την εικόνα σε σχέση με τα ενοικιαστήρια. Στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι αυτόματες διασταυρώσεις και οι έλεγχοι.

Πιο αναλυτικά, η έναρξη της λειτουργίας της νέας αυτής πλατφόρμας θα έχει ως συνέπεια να επέλθουν οι ακόλουθες αλλαγές στον τρόπο δήλωσης των ακινήτων και στους ελέγχους της ΑΑΔΕ για αδήλωτα ακίνητα, αδήλωτα τετραγωνικά και αδήλωτα ενοίκια:

1) Συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων και λεπτομερειών σε μια ενιαία βάση δεδομένων της ΑΑΔΕ, που θα αφορά όλα τα ακίνητα και τη χρήση τους και θα απαιτήσει πρόσθετες υποχρεώσεις ενημέρωσης από τους ιδιοκτήτες: Για κάθε ακίνητο που έχει καταγραφεί ότι ανήκει σε Έλληνα φορολογούμενο, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) θα συσχετίζεται με τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αναγράφεται στο έντυπο Ε9 της ΑΑΔΕ και ο οποίος δεν είναι σταθερός για το κάθε ακίνητο, διότι αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου ή του μεριδίου του ακινήτου. Από κει και πέρα η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από κάθε φορολογούμενο-ιδιοκτήτη να εισέλθει στην πλατφόρμα αυτή και να δηλώσει ποια ακριβώς είναι η χρήση του κάθε ακινήτου που είναι καταχωρημένο στη μερίδα του. Ειδικότερα, ο κάθε ιδιοκτήτης-φορολογούμενος, έχοντας στην οθόνη του υπολογιστή του τα στοιχεία των ακινήτων που έχει δηλώσει ότι κατέχει, θα κληθεί να ενημερώσει την ΑΑΔΕ, ποια από τα ακίνητα αυτά νοικιάζει, πόσο νοικιάζει το καθένα και σε ποιον το νοικιάζει, ποια ακίνητα ιδιοκατοικεί, ποια παραχωρεί δωρεάν και ποια είναι «κενά». Επίσης για κάθε ακίνητό του που είναι κτίσμα θα πρέπει:

– να επιβεβαιώσει τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον αυτός είναι ήδη προσυμπληρωμένος ή να διορθώσει τον αριθμό αυτόν εάν είναι προσυμπληρωμένος λανθασμένα ή να τον δηλώσει εάν αυτός δεν έχει προσυμπληρωθεί

– να επιβεβαιώσει τον αριθμό παροχής ύδρευσης εφόσον αυτός είναι ήδη προσυμπληρωμένος ή να διορθώσει τον αριθμό αυτόν εάν είναι προσυμπληρωμένος λανθασμένα ή να τον δηλώσει εάν αυτός δεν έχει προσυμπληρωθεί.

2) Αλλαγές στον τρόπο και στις διαδικασίες δήλωσης των μισθώσεων ακινήτων στο TAXISnet. Η ΑΑΔΕ αποφάσισε να αναμορφώσει πλήρως τον τρόπο με τον οποίο δηλώνονται στο ΤΑΧΙSnet οι μισθώσεις ακινήτων. Το νέο σύστημα που ήδη αλλάζει θα είναι πολύ πιο εξελιγμένο, καθώς θα περιλαμβάνει ακριβέστερα πληροφοριακά δεδομένα. Στοχος είναι να καταγράφονται και να εμφανίζονται πάντοτε δηλωμένες οι ενεργές μισθώσεις και να ξεχωρίζουν εμφανώς από όσες έχουν δηλωθεί παλαιότερα αλλά έχουν λήξει, είτε λόγω έξωσης είτε λόγω θανάτου του ενοικιαστή είτε λόγω κανονικής διακοπής και αλλαγής ενοικιαστή. Η ορθή ενημέρωση και επικαιροποίηση των στοιχείων της εφαρμογής ξεκίνησε ήδη με στόχο να ενημερωθούν σωστά και τα στοιχεία που θα είναι προσυμπληρωμένα στο ΜΙΔΑ.

Πιο συγκεκριμένα, με πρόσφατη απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή:

α) Οι ενοικιαστές και οι συνιδιοκτήτες ακινήτων έχουν πλέον στη διάθεσή τους προθεσμία τριάντα (30) ημερών, για να αποδεχθούν τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που υπέβαλε ο μοναδικός ιδιοκτήτης-εκμισθωτής ή ένας εκ των συνιδιοκτητών – εκμισθωτής. Στο εξής μόλις υποβληθεί δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας από έναν μοναδικό ιδιοκτήτη-εκμισθωτή ή από έναν εκ των συνιδιοκτητών-εκμισθωτή, ο ενοικιαστής ή οι ενοικιαστές ή και οι λοιποί συνιδιοκτήτες του ακινήτου:

* λαμβάνουν σχετική ειδοποίηση στη θυρίδα «Τα Μηνύματά μου» της ψηφιακής πύλης myAADE (myaade.gov.gr), στη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Τα Μηνύματά μου καθώς επίσης και μέσω του myAADEapp.

* ενημερώνονται μέσω e-mail στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει.

* έχουν τριάντα (30) ημέρες από τη λήψη της σχετικής ειδοποίησης, για να αποδεχτούν ή να απορρίψουν ψηφιακά τη δήλωση που υπέβαλε ο εκμισθωτής /συνιδιοκτήτης. Σε περίπτωση απόρριψης, συμπληρώνονται και οι λόγοι μη αποδοχής σε ειδικό πεδίο της εφαρμογής.

Μετά την πάροδο αυτής της προθεσμίας, εφόσον κανένας εκ των μισθωτών / συνιδιοκτητών δεν έχει προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, η δήλωση θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.

Τα παραπάνω ισχύουν για δηλώσεις πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας που υποβάλλονται από τις 2/6/2025 και μετά.

β) Δόθηκε προθεσμία μέχρι τις 30/6/2025 στους ιδιοκτήτες, τους τυχόν συνιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές ακινήτων προκειμένου να προβούν στις ενέργειες αποδοχής ή απόρριψης των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι 1/6, εφόσον δεν το έχουν πράξει ήδη. 

γ) Η ίδια προθεσμία παρασχέθηκε επιπλέον στους ιδιοκτήτες (εκμισθωτές) προκειμένου να υποβάλουν δηλώσεις λύσης μισθώσεων χωρίς κυρώσεις για μισθώσεις που έληξαν μέχρι 30/4, εφόσον δεν το έχουν πράξει.

δ) Κάθε φορά που θα συνάπτεται μια νέα μίσθωση, αυτή θα δηλώνεται και πάλι από τον ιδιοκτήτη στο ΤΑΧΙSnet  και αυτόματα θα ενημερώνεται με τα στοιχεία της και το ΜΙΔΑ.

3) Πλήρης προσυμπλήρωση από την ΑΑΔΕ και δυνατότητα αυτόματης υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος από την ΑΑΔΕ για όλους τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων από το επόμενο έτος. Η ΑΑΔΕ, από το 2026, θα θέσει σε εφαρμογή την προσυμπλήρωση των εντύπων Ε2 και Ε1 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των ιδιοκτητών εκμισθούμενων ακινήτων και την αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους για όσους εξ αυτών δεν έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές ή έχουν και εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις και από τόκους καταθέσεων. Τα στοιχεία για τα εκμισθούμενα, τα δωρεάν παραχωρούμενα και τα κενά ακίνητα που απαιτούνται να δηλωθούν στο έντυπο Ε2 και τα στοιχεία για τα εισοδήματα από ακίνητα που πρέπει να δηλωθούν στο βασικό έντυπο Ε1 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος από κάθε ιδιοκτήτη θα είναι, δηλαδή, από το επόμενο έτος πλήρως προσυμπληρωμένα από την ΑΑΔΕ και η φορολογική δήλωση κάθε ιδιοκτήτη θα μπορεί να υποβληθεί αυτόματα, όπως έγινε φέτος με τις δηλώσεις 1.500.000 μισθωτών και συνταξιούχων. Τα δεδομένα που θα έχουν προσυμπληρωθεί στο Ε2 και στο Ε1 θα έχουν αντληθεί από το ΜΙΔΑ.

4) Γρήγορες και μαζικές διασταυρώσεις και έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων ακινήτων και αδήλωτων ενοικίων. Η λειτουργία του ΜΙΔΑ θα λύσει τα χέρια των αρμοδίων ελεγκτών της ΑΑΔΕ στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν περιπτώσεις φορολογουμένων οι οποιοι αποφεύγουν να δηλώνουν στην ΑΑΔΕ ή και στο Κτηματολογιο ολόκληρα ακίνητα για να γλιτώνουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων και την επιβάρυνση με τεκμήρια διαβίωσης αλλά και για να αποκρύπτουν τα ενοίκια που εισπράττουν «μαύρα» από τις εκμισθώσεις των συγκεκριμένων ακινήτων. Ο εντοπισμός των αδήλωτων ακινήτων θα γίνεται με δύο εναλλακτικούς τρόπους: είτε με τη διαπίστωση ότι ακίνητα που είναι δηλωμένα στο Κτηματολόγιο δεν είναι δηλωμένα και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές της ΑΑΔΕ (στα έντυπα Ε9, Ε2 και Ε1), είτε με τη διαπίστωση, βάσει των στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ, ότι κανονικά ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τα οποία μάλιστα εμφανίζονται και με καταναλώσεις ρεύματος, δεν είναι δηλωμένα ούτε στην ΑΑΔΕ ούτε στο Κτηματολόγιο.

5) Γρήγορες και μαζικές διασταυρώσεις και έλεγχοι για τον εντοπισμό ακινήτων που δηλώνονται στην ΑΑΔΕ ως «κενά», αλλά οι ιδιοκτήτες τους τα εκμισθώνουν και εισπράττουν τα ενοίκια «μαύρα», για να αποφεύγουν τη δήλωσή τους και τη φορολόγησή τους. Χάρη στη δυνατότητα διασταύρωσης των δεδομένων του αρχείου του ΔΕΔΔΗΕ για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα με καταναλώσεις ρεύματος με τα δεδομένα των αρχείων της ΑΑΔΕ, που θα παρέχει το ΜΙΔΑ, θα καταστεί δυνατό να εντοπιστούν και να ελεγχθούν υποθέσεις φορολογουμένων που έχουν δηλώσει ως «κενά» στα έντυπα Ε2 κτίσματα κατοικιών που κατέχουν, ενώ στην πραγματικότητα τα εκμισθώνουν και εισπράττουν σημαντικά ποσά ενοικίων.

6) Γρήγορες και μαζικές διασταυρώσεις και έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων τετραγωνικών μέτρων. Με τη βοήθεια του ΜΙΔΑ οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα μπορούν να εντοπίζουν και περιπτώσεις ιδιοκτητών που δεν δηλώνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των επιφανειών των κατοικιών και των λοιπών κτισμάτων που κατέχουν προκειμένου να πληρώνουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ αλλά και να επιβαρύνονται με μικρότερα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης. Η δυνατότητα αυτή θα παρέχεται μέσω της άμεσης σύγκρισης των επιφανειών που είναι δηλωμένες στο Κτηματολόγιο με τις επιφάνειες που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ.

Γιάννης Γεωργίου

Δείτε συχνότερα άρθρα από την 1VOICE στην αναζήτηση
Προσθήκη 1voice.gr on Google

VOICE Στήλες

ροή Ειδήσεων

1:00 πμ

Κυκλοφορεί σήμερα Τρίτη 2 Ιουνίου η νέα One Voice με πρωτοσέλιδο που θα συζητηθεί

4:17 μμ

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο για την απώλεια του Μάριου Οικονόμου

11:26 πμ

Αυτή τη φορά δεν θα μας το κλέψουν

10:54 πμ

Y/KNOT Invest A.E.: Πράσινο φως για τη μίσθωση γραφείων

10:10 πμ

Μιλάει ακόμα…

9:00 πμ

Προβληματισμός για τις μοβ μέδουσες στον Βόρειο Ευβοϊκό

8:02 πμ

Έρχεται ο πιο εφιαλτικός, ψηφιακός «big brother»

7:33 πμ

2,2 εκατ. ευρώ για προκάτ οικίσκους στις φυλακές

7:29 πμ

Σχόλιο αγοράς (Παρασκευή 29 Μαΐου 2026)

8:23 μμ

Η CUPRA παρουσιάζει το ‘University of the Streets’, την παγκόσμια καμπάνια λανσαρίσματος για το CUPRA Raval

7:50 μμ

Πληθωρισμός: Αυξάνονται οι πιέσεις για νέα κίνηση από την ΕΚΤ

7:24 μμ

Υεμένη: Μειώνονται οι προμήθειες τροφίμων μετά το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ

6:55 μμ

Γιορτή Αγίου Πνεύματος: Τι ισχύει για εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

6:45 μμ

Κίνα: Ξεκινά εκπαίδευση ανθρωποειδών ρομπότ στη Σαγκάη

VOICE Επικαιρότητα

VOICE Επιχειρήσεις

VOICE Αγορές