Αυστρία: Όχι σε αύξηση του EFSF
Σε πρόγραμμα ασφάλισης ομολόγων προτείνει να μετατραπεί το EFSF η Αυστρία, δια στόματος της υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.
Σε πρόγραμμα ασφάλισης ομολόγων προτείνει να μετατραπεί το EFSF η Αυστρία, δια στόματος της υπουργού Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ.
Η πρόταση έρχεται να συμφωνήσει με αυτή της γερμανικής ασφαλιστικής Allianz, λίγες μόλις μέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.
Παράλληλα η ΥπΟικ της Αυστρίας έκανε σαφές πως η χώρα της δεν προτίθεται να συμφωνήσει στην αύξηση του μεγέθους του Ταμείου Διάσωσης, πέρα από τα 440 δισ. ευρώ με τη χρήση κεφαλαίων που θα παρασχεθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις
«Το ασφαλιστικό μοντέλο για παράδειγμα, θα δημιουργούσε αυξημένους όγκους», δήλωσε η Fekter, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό τέτοια μοντέλα να συζητούνται σε ένα τεχνικό επίπεδο, και να βρεθούν λύσεις που να μην περιλαμβάνουν τα κεφάλαια των φορολογούμενων.
Η αύξηση της δανειστικής ικανότητας του EFSF πέρα από τα 440 δισ. ευρώ με τη χρήση κεφαλαίων που θα παρασχεθούν από τις εθνικές κυβερνήσεις, μοιάζει απίθανη, δηλώνει η Fekter.
«Δεν μπορώ να φανταστώ νέες αυξήσεις στο EFSF. Δεν μπορώ καθόλου να φανταστώ ότι τα κοινοβούλια θα επικυρώσουν την αύξηση του ταμείου σε διαστάσεις που συχνά επισημαίνονται στα media», δήλωσε η Fekter.
Σύμφωνα με την πρόταση της Allianz, το EFSF θα μπορούσε να γίνει σε ασφαλιστή ομολόγων. Αντί της τρέχουσας δανειστικής ισχύς των 440 δισ. ευρώ, ως ασφαλιστής ο μηχανισμός θα μπορούσε να καλύψει περισσότερα από 3 τρισ. ευρώ σε ομόλογα, ανέφερε η Allianz την προηγούμενη εβδομάδα.
Η Fekter δήλωσε ακόμη ότι το τρέχον πακέτο με την συμμετοχή του ιδιωτικού κλάδου όπως συμφωνήθηκε με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων το καλοκαίρι, θα πρέπει να αλλάξει.
Αν και όπως δήλωσε, η θέση της Αυστρίας είναι ότι κάθε εμπλοκή του ιδιωτικού κλάδο θα πρέπει να είναι εθελοντική, «είναι θέση της Αυστρίας πως ο ιδιωτικός κλάδος θα πρέπει να του ζητηθεί να πληρώσει λίγο παραπάνω».
Δήλωσε πως το τρέχον μοντέλο ιδιωτικής συμμετοχής, το οποίο περιγράφει ως πακέτο «κάνε μια ευχή», και δημιουργήθηκε από τις τράπεζες, έχει τους φορολογούμενους να εγγυώνται το 100% του κεφαλαίου.