fbpx

Εκλογές στη Γαλλία – Τελικά αποτελέσματα: 4,7 μονάδες η διαφορά Μακρόν – Λεπέν

0 123

Στις 4,7 μονάδες ανήλθε η διαφορά ανάμεσα στον Εμανουέλ Μακρόν και τη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα.

Μακρόν και Λεπέν θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών στις 24 Απριλίου.

 

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας του πρώτου γύρου, ο Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει το 27,85% των ψήφων, η Μαρίν Λεπέν το 23,15% και ο Ζαν-Λοκ Μελανσόν το 21,95%.

Η αποχή έφθασε στο 26,31%, στο υψηλότερο επίπεδο για ψηφοφορία πρώτου γύρου μετά το 2002, όταν είχε ανέλθει στο 28,4%.

Μακρόν: Τίποτα δεν έχει κριθεί

Στις πρώτες του δηλώσεις, το βράδυ της Κυριακής, ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί και χαρακτήρισε καθοριστικές για τη Γαλλία τις επόμενες δύο εβδομάδες.

«Μπορείτε να βασιστείτε πάνω μου για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου προόδου, διαφάνειας και ανεξαρτησίας -σε Γαλλία και Ευρώπη- που υπερασπίστηκα», υπογράμμισε

Ο κ. Μακρόν ζήτησε από τους πολίτες να σταθούν απέναντι στην ακροδεξιά και τόνισε θα εργαστεί για να πείσει όλους τους ψηφοφόρους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απείχαν ή ψήφισαν άλλους υποψηφίους, να τον ψηφίσουν.

«Καλώ όλους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν με ψήφισαν στον πρώτο γύρο, να συσπειρωθούν πίσω μας» τόνισε.

Η Λεπέν δηλώνει ότι θα ενώσει τη διχασμένη Γαλλία

Η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν κάλεσε από την πλευρά της τους Γάλλους να «συγκεντρωθούν» γύρω από ένα «μεγάλο εθνικό και λαϊκό έργο».

«Αυτό που θα παιχτεί στις 24 Απριλίου θα είναι μια επιλογή της κοινωνίας και του πολιτισμού», δήλωσε η κ. Λεπέν, δεσμευόμενη κυρίως να «αποκαταστήσει την κυριαρχία της Γαλλίας», να προκηρύξει δημοψήφισμα με πρωτοβουλία των πολιτών και να περιορίσει «κοινωνικό χάσμα», στην πρώτη της ομιλία μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Η Λεπέν δήλωσε ότι θα θεραπεύσει τους διχασμούς στη Γαλλία εάν εκλεγεί πρόεδρος στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Η επόμενη ημέρα

Σε γενικές γραμμές το αποτέλεσμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ικανοποιητικό για τον Μακρόν, τη Λεπέν και τον Μελανσόν, αρνητικό για τον Ερίκ Ζεμούρ και «καταστροφικό» για τα κάποτε παραδοσιακά κόμματα της Γαλλίας, δηλαδή τους Ρεπουμπλικανούς, τους Οικολόγους, τους Σοσιαλιστές και τους Κομμουνιστές.

Η εκστρατεία για τον δέυτερο γύρο των εκλογών ξεκινά από σήμερα Δευτέρα και πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα ψηφίσουν στις 24 Απριλίου οι ψηφοφόροι που δεν επέλεξαν τον Εμανουέλ Μακρόν ή τη Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο.

Ο ακροδεξιός Έρικ Ζεμούρ, ο οποίος συγκεντρώνει 7%, έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να στηρίξουν τη Λεπέν. Οι άλλοι υποψήφιοι, από τους κεντροδεξιούς έως τους σοσιαλιστές και τους πράσινους, κάλεσαν ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν.

Μελανσόν: Ούτε μία ψήφος στη Λεπέν

Ο υποψήφιος της αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν, ο οποίος συγκεντρώνει άνω του 20%, δεν υποστήριξε τον Μακρόν, αλλά κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην ψηφίσουν υπέρ της Λεπέν. Το πόσοι από τους ψηφοφόρους του θα προτιμήσουν την αποχή αντί της ψήφου στον Μακρόν, θεωρείται κρίσιμος παράγοντας.

«Ξέρουμε ποιον δεν θα ψηφίσουμε ποτέ… Δεν πρέπει να υπάρξει ούτε μία ψήφος υπέρ της Λεπέν στον δεύτερο γύρο», είπε ο Μελανσόν.

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας υπέρ της ψήφου στον Μακρόν

Το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων της Γαλλίας, CFDT, κάλεσε τα μέλη του να ψηφίσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δεν γίνει πρόεδρος.

Το CFDT διευκρίνισε ότι το μήνυμά του δεν συνιστά επιδοκιμασία του έργου ή του προγράμματος του Μακρόν.

Οι εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο

Σύμφωνα με εκτιμήσεις εταιρειών δημοσκοπήσεων για λογαριασμό γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται, έστω και με οριακή διαφορά, να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών επί της Μαρίν Λεπέν, με το σκηνικό πάντως που διαμορφώνεται να διαφέρει πολύ σε σύγκριση με το 2017, όταν ο Γάλλος πρόεδρος είχε συγκεντρώσει 66% των ψήφων στην τελική αναμέτρηση.

Οι πρώτες εκτιμήσεις εμφανίζουν τον Εμανουέλ Μακρόν να συγκεντρώνει στον δεύτερο γύρο ποσοστό μεταξύ 51% και 54% και τη Μαρί Λεπέν 46% με 49%.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ifop για τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό TF1, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών στις 24 Απριλίου με 51% των ψήφων.

 

Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών συγκεντρώνοντας 54% έναντι 46% της Λεπέν, σύμφωνα με εκτίμηση της Ipsos.

 

Αν ο δεύτερος γύρος γινόταν την επόμενη Κυριακή, το 54% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα έδιναν την ψήφο τους στον Εμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με έρευνα της OpinionWay.

 

Βάσει εκτίμησης των ELABE και BFM TV, η διαφορά στον δεύτερο γύρο αναμένεται να κυμανθεί στο επίπεδο των τεσσάρων μονάδων (52%-48% υπέρ Μακρόν).

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More