fbpx

Εκλογές την Άνοιξη μετά την δεύτερη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης

0 839

Γράφει ο Αλέξανδρος Κοντοπάνος

Ήρθαν τα πρωτοσέλιδα, άρχισαν τα σενάρια και οι εκλογές τοποθετήθηκαν από τους επαΐοντες στις αρχές του Οκτώβρη. Όμως όπως όλα δείχνουν τοποθετούνται χωρίς τελικά τον «ξενοδόχο» που στην περίπτωση μας δεν είναι άλλος από το Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μπορεί και ο ίδιος μέσα του να επιθυμούσε να προχωρήσει σε μια εκλογική αναμέτρηση πριν εξαντλήσει τα όρια της τετραετίας αν ήξερε πως η διαφορά που θα έπαιρνε θα συμβάδιζε με τα δημοκοπικά ευρήματα, όμως ξέρει καλά πως άλλο οι ιαχές από τα εξαπτέρυγα και άλλο η σκληρή πραγματικότητα. Μπροστά του έχει ένα καλοκαίρι που από τα τέλη του Μάη έδειξε τα δόντια του στο μέτωπο των πυρκαγιών και από την άλλη την τιμή της βενζίνης και του ρεύματος να καίει οδηγούς και καταναλωτές.

Με ένα πληθωρισμό που τρέχει και τις τιμές στα ράφια μέρα με την μέρα να γίνονται υψηλότερος και εν όσω ο πόλεμος στην Ουκρανία καλά κρατεί η προσφυγή στις κάλπες σε τέσσερεις μήνες φαντάζει ως πολιτική αυτοκτονία. Με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να μην έχουν μπει στην ελληνική οικονομία, πλην των 3,1 περίπου δισεκατομμυρίων ευρώ και με το δεύτερο πακέτο των 5,5 δις ευρώ (γιατί τα υπόλοιπα καλό είναι να τα ξεχάσουμε, αφού οι Βρυξέλλες τα μηνύματα τους μας τα έχουν στείλει εδώ και πολλές μέρες) να εκταμιεύεται σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους και τις αρχές του επόμενου η… Μαξίμου Α.Ε. ταμείο δεν μπορεί να κάνει. Μπορεί κάποιοι να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους πως οι εκλογές έχουν κλειδώσει και να γίνεται και λόγος για υπαλλήλους που ετοιμάζουν στο Μαξίμου τις εκκρεμότητες ώστε να είναι όλα έτοιμα όλα για την εκλογική αναμέτρηση του Φθινοπώρου, όμως οι εκλογές ως γνωστόν δεν προαναγγέλλονται.

Το χαρτί του ανασχηματισμού δεν έχει ακόμη βγει στο τραπέζι παρά το γεγονός πως κάποιοι είχαν σπεύσει να τον κάνουν από το Μάη και ο χρόνος που θα επιλεγεί για να γίνουν οι εκλογές θα είναι σίγουρά ο χρόνος που θα εκτιμηθεί από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και που θα επιβάλλεται και από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Με πολίτες να καλούνται να βάλουν πετρέλαιο τον Οκτώβρη για να ζεσταθούν στα δυο ευρώ το λίτρο, με δόσεις στην εφορία και με ένα γέμισμα στο ρεζερβουάρ με περισσότερα από 2,50 ή 2,60 το λίτρο στο κλεινόν άστυ και με 3 ευρώ το λίτρο στην περιφέρεια, εκλογές με καμιά …κυβέρνηση δεν κάνεις. Εκτός και αν κάποιοι πιστεύουν πως η γαλάζια παράταξη αποφάσισε να αυτοκτονήσει.

Τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, θα εξαγγείλει το όποιο πρόγραμμα επιδοματικής πολιτικής στηριζόμενος στο αφήγημα των τουριστικών εσόδων και θα περιμένει από την μια την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία όπου αυτό μπορεί να δώσει μια ανάσα στην μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και από την άλλη να απελευθερώσει κάποιους ευρωπαϊκούς πόρους στο κομμάτι των επιδοτήσεων του ενεργειακού κόστους. Ως τότε η κυβέρνηση θα συνεχίζει την επικοινωνιακή τακτική της, θα στηρίζεται στην όποια ασφάλεια της παρέχουν τα προσκείμενα σε αυτή μέσα ενημέρωσης (και δεν είναι καθόλου λίγα) και θα χρησιμοποιήσει τον ανασχηματισμό όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να κερδίσει και άλλο πολιτικό χρόνο.

Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ευρωεκλογές και περιφερειακές έχει μπροστά του, ούτε ομόλογα θηλειά όπως αυτό του Ιούνη του 15 των (5,9δις ευρώ) που είχε ο Τσίπρας, ούτε βρίσκεται με 151 βουλευτές με την πλάτη ουσιαστικά στον τοίχο. Πλειοψηφία έχει στην βουλή και νόμο ψηφισμένο για απευθείας αναθέσεις που μέσα σε 22 μήνες ξεπέρασαν τα 6,7 δις κάνοντας ρεκόρ δεκαετίας και που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης, άλλα συνηγορούν ώστε οι εκλογές να γίνουν κοντά στην ώρα τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More