fbpx

Εκλογική, αντί επενδυτική βαθμίδα

0 107

Και ξαφνικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εκλογές γαρ, αποφάσισε να τα βάλει με τους “νταβατζήδες” όπως θα έλεγε και ο Κώστας Καραμανλής.

Από τότε που έσκασε το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών ο πρωθυπουργός αναζητά τρόπος διαφυγής από τη δίνη το σκανδάλου και προκειμένου να το πετύχει και να αποπροσανατολίσει ταυτόχρονα την κοινή γνώμη ενεργοποίησε το σενάριο σύγκρουσης με τα “συμφέροντα” δηλαδή τους “μιντιάρχες-εφοπλιστές” και τους Τραπεζίτες για να αναδείξει και να τονώσει το “διάφανο” και “κοινωνικό” προφίλ της εξουσίας του.

Στόχος του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, μιας και η επενδυτική βαθμίδα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας ενόψει εκλογών μοιάζει να είναι πλέον στόχος μακροπρόθεσμος, η…”εκλογική βαθμίδα” δηλαδή η διαμόρφωση ενός προ-εκλογκού περιβάλλοντος με τη συμβολή και των “μιντιαρχών” που “παζαρευουν” ακόμη μαζί του με σκοπό τη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν σε μια ακόμη θητεία του “επιτελικού κράτους”.

Παράλληλα στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει στις αγορές η Ελλάδα, η πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα, αν δεν εχει συστηματικά πρωτογενή πλεονάσματα που να μεταφράζονται σε πτώση του λογου Χρέος/ΑΕΠ και κυρίως αν δεν ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες τα στελέχη της Morgan Stanley και άλλοι επενδυτές βλέποντας μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και άρα μεγάλη πολιτική αστάθεια, στη συνάντησή που είχαν πριν από λίγες μέρες με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Λονδίνο φέρονται να ήταν κατηγορηματικοί: τα επενδυτικά σχέδια και η αξιολογηση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορούν να προχωρήσουν, όσο υπάρχει ανοιχτό το θέμα του χρόνου των εκλογών και ο κίνδυνος ενδεχομένως μετεκλογικής πολιτικής αβεβαιότητας.

Ίσως και γι΄αυτό χθες στο κύριο άρθρο της η κυριακάτικη “Καθημερινή” καλεί τον πρωθυπουργό να ορίσει το χρόνο των εκλογών, γιατί όπως τονίζει”η χώρα έχει ανάγκη τη θεσμική υπευθυνότητα και την πολιτική σταθερότητα”

Γράφει λοιπόν η “Κ” ότι “Ενας τρόπος για να υπηρετηθούν και οι δύο ανάγκες είναι να ανακοινώσει αμέσως ο πρωθυπουργός την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, όποτε και αν επιλέξει να τις κάνει. Στο παρελθόν, η δημόσια ζωή ταλαιπωρήθηκε από το παιχνίδι των αντικρουόμενων διαρροών περί πρόωρων εκλογών, που τελικά διαψεύδονταν, ενώ τώρα χύνεται ακόμη πολύ μελάνι για τις πιθανές ημερομηνίες που θα στηθούν οι κάλπες. Ας ανακοινωθούν λοιπόν αμέσως, για να καθαρίσει ο ορίζοντας των επόμενων μηνών, όπως θα συνέβαινε στις περισσότερες δυτικές δημοκρατίες”

Επιπροσθέτως να σημειωθεί ότι τα σενάρια που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών έχουν αδρανοποιησει επί της ουσίας την κυβέρνηση, καθώς οι υπουργοί κάνουν απλώς τα απαραίτητα, η αντιπολίτευση πιέζει με αφορμή και το σκάνδαλο των υποκλοπών και παράλληλα επιχειρηματικοί και μιντιακοί παράγοντες παίζουν το δικό τους…προεκλογικό παιχνίδι.

Συνεπώς εκτιμάται βάσιμα ότι μέχρι το τέλος τους έτους ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ξεδιαλύνει το προ-εκλογικό τοπίο. Οι παρεμβάσεις του στο νομοσχέδιο για τη ΕΥΠ στις 8 Δεκεμβρίου, η ομιλία του για το προϋπολογισμό στις 17 Δεκεμβρίου και το Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα ίσως αποτελούν τις ευκαιρίες που έχει πρωθυπουργός για να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πολιτικών εξελίξεων, διαφορετικά θα βυθίζεται ο ίδιος και η χώρα ακόμη περισσότερο στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας.

Αφήστε μια απάντηση

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More