ΕΚΤ: “Έκλεισε το μάτι” στην Ελλάδα η Λαγκάρντ – Αποκλιμάκωση στα ομόλογα
Υποσχέσεις για ευελιξία στις αγορές ελληνικών ομολόγων για όσο χρειαστεί μετά τη λήξη του PEPP, τον Μάρτιο του 2022, έδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ. Ήταν ένα ευπρόσδεκτο “δώρο Χριστουγέννων” για το οικονομικό επιτελείο και τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες αναθάρρησαν χθες στο Χρηματιστήριο, στο άκουσμα της ευχάριστης είδησης.
Τα όσα ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ χθες, μείωσαν σημαντικά την αβεβαιότητα ενόψει του 2022 και της λήξης του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται -ούτε πρόκειται άμεσα να το επιτύχει- σε επενδυτική βαθμίδα.
Η Λαγκάρντ προσέφερε σαφή στήριξη στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τη συνέχιση της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ και μετά τη λήξη του PEPP, καθώς η χώρα μας εξακολουθεί να μην είναι επιλέξιμη για το «κλασικό» πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (APP), ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενες διαταραχές στις αποδόσεις των ομολόγων και στο κόστος δανεισμού.
Ανάσα στα ομόλογα
Η ανακοίνωση αυτής της μεταβατικής, έστω, στήριξης οδήγησε άμεσα σε αποκλιμάκωση το spread των ελληνικών τίτλων, που είχαν πάρει την ανηφόρα εδώ και μέρες ενόψει των αποφάσεων της ΕΚΤ.
Βέβαια, αν και τα καλά νέα από τη Φρανκφούρτη περιορίζουν προσωρινά το country risk της Ελλάδας και βελτιώνουν σε ένα βαθμό το οικονομικό κλίμα, δεν εξασφαλίζουν μακροπρόθεσμη σταθερότητα στον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου, άρα και των τραπεζών, άρα όλου του επιχειρείν γενικότερα.
Γι’ αυτό, άλλωστε, ο στόχος του οικονομικού επιτελείου παραμένει η κατά το δυνατόν ταχύτερη επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα, κάτι όμως που με τα σημερινά δεδομένα δύσκολα θα καταστεί εφικτό πριν το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και βάσει των προβλέψεων.
Αλλά, για ποια ομαλότητα μπορεί να μιλά κανείς, όταν η πανδημία εξακολουθεί να μαίνεται και το ενεργειακό κόστος έχει ανέβει πάνω από 150% μέσα σε λίγους μήνες…
Αν χρειαστεί, θα ξαναρχίσει
Πάντως στη συνέντευξη τύπου η κ. Λαγκάρντ ξεκαθάρισε ότι οι καθαρές αγορές στο πλαίσιο του PEPP θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου εάν η πανδημία το επιβάλλει, ενώ σχετικά με τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος ανέφερε πως μπορούν ανά πάσα στιγμή να προσαρμοστούν με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.
Μία τέτοια ευελιξία θα μπορούσε να συμπεριλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδει η Ελλάδα επιπλέον της αξίας που επανεπενδύεται στη λήξη τους, προκειμένου να αποφευχθεί αρνητικός αντίκτυπος την ώρα που η οικονομία θα συνεχίζει να ανακάμπτει από τις επιπτώσεις του κορονοϊού.
Πληθωρισμός: Δεν μας ανησυχεί
Τέλος, η ΕΚΤ διαφοροποιείται ξεκάθαρα από τη Fed ως προς το θέμα του πληθωρισμού, που συνεχίζει πανευρωπαϊκά να αυξάνεται.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης επιμένει να θεωρεί τον πληθωρισμό προσωρινό φαινόμενο, ενώ δεν σχεδιάζει αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022, στάση που μπορεί να μην βοηθάει το πορτοφόλι του καταναλωτή, αλλά σίγουρα κάνει… χαρούμενες τις αγορές, που μπορούν να συνεχίσουν να ανεβαίνουν με καύσιμο το φθηνό ευρώ.