«Ελ. Βενιζέλος»: Ο δανεισμός φουσκώνει
Κάθε τρεις και λίγο στο… γκισέ των τραπεζών βρίσκεται η Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε., που συνολικά έχει «σηκώσει» δανειακά βάρη ύψους 1,7 δισ. ευρώ από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, χωρίς κανείς να μπορεί να μας πει με βεβαιότητα πού θα πάει τελικά αυτή η… βαλίτσα.
Παράλληλα στη σύναψη ενός νέου ομολογιακού δανείου, ύψους 806 εκατ. ευρώ, καταφεύγει το ΔΑΑ, με στόχο όπως δηλώνει η διοίκηση της εταιρίας να προχωρήσει το πρόγραμμα της επέκτασης του αερολιμένα που έχει εξαγγείλει.
Την ώρα που τα δάνεια όπως και οι υποχρεώσεις αυξάνονται με αριθμητική πρόοδο, οι επιδόσεις που παρουσιάζει το «Ελ. Βενιζέλος» στα οικονομικά του αποτελέσματα, μάλλον, ως ισχνές μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς με τις σημερινές εγκαταστάσεις δεν δείχνει να μπορεί να εξυπηρετήσει στον βαθμό που απαιτείται την όποια αύξηση της επιβατικής κίνησης, αλλά ούτε και να… απογειώσει τα μεγέθη του.
Η αλήθεια των αριθμών
Ο κύκλος εργασιών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αυξήθηκε κατά 10%, στα 509 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κέρδη EBITDA ανήλθαν στο ύψος των 339 εκατ. ευρώ, που μεταφράζεται σε μια αύξηση της τάξεως του 16,9%. Όσο για τα καθαρά κέρδη, αυτά αυξήθηκαν κατά 3,4% φτάνοντας στα 195 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας αύξησε τις αμοιβές του Διοικητικού του Συμβουλίου σε ένα ποσοστό της τάξεως του 40,6% και τις αμοιβές των υψηλόβαθμων στελεχών σε ένα ποσοστό της τάξεως του 69,8%, ενώ όπως η ίδια η εταιρία αναφέρει, τα λειτουργικά έξοδα του αεροδρομίου αυξήθηκαν κατά 11%, φτάνοντας στα 157 εκατ. ευρώ.
Τα δάνεια και η μετοχή
Με τον συνολικό, λοιπόν, δανεισμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών να ανέρχεται στο δυσθεώρητο ύψος του 1,7 δισ. ευρώ και με την ιστορία του νέου ομολογιακού δανείου των 800 εκατ. να προστίθεται στις «πλάτες» του, ο δείκτης καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη θα εκτοξευθεί στον… Θεό, αν κανείς λάβει υπόψιν του το γεγονός πως το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο εν λόγω δείκτης βρισκόταν κιόλας στον αριθμό δύο.
Για να πούμε, όμως, συνολικά τα πράγματα με το όνομά τους, πριν την πολυδιαφημισμένη και πολλά υποσχόμενη εισαγωγή της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το ΔΑΑ είχε προβεί με βάση τα σχετικά στοιχεία σε αναχρηματοδότηση του δανεισμού του με ένα ποσό της τάξεως των 700 εκατ. ευρώ και έναν χρόνο μετά έρχεται να συνάψει και νέο δανεισμό.
Η εταιρία, δηλαδή, κάθε τρείς και λίγο καταφεύγει στην εύκολη λύση του δανεισμού, όπως μαρτυρούν οι ημερομηνίες και οι αριθμοί που σας παραθέτουμε. Για του λόγου το αληθές, των Ιούλιο που μας πέρασε έλαβε το ποσό των 135 εκατ. ευρώ, με τα 35 εκατ. από αυτά να προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων τα 22 εκατ. ευρώ από πόρους του Ελληνικού Δημοσίου και ένα ομολογιακό 100 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Πειραιώς, Εurobank, Alpha Βank και Εθνική.
Λίγους μόλις μήνες μετά, και πιο συγκεκριμένα στις 23 Οκτωβρίου, η εισηγμένη προχώρησε σε νέα σύμβαση ομολογιακού δανεισμού, ύψους 806 εκατ. ευρώ με λήξη έως το 2042. Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει η διοίκηση της εταιρίας, το νέο δάνειο «παρέχει ανταγωνιστικούς όρους και επιτρέπει και τη σταδιακή ανάληψη». Αν τώρα σε όλο αυτό το εκρηκτικό «χαρμάνι», με τον μεγάλο δανεισμό και τα αυξημένα κόστη, προσθέσουμε και την πορεία της μετοχής μετά τη δημόσια εγγραφή, που από τα 9 ευρώ της πρώτης ημέρας εισαγωγής της παραμένει κάτω από τα 7,7 ευρώ, θα αντιληφθούμε εύκολα κανείς πως και στο ταμπλό του Χ.Α., η πορεία του ΔΑΑ μάλλον ως… χαμηλή πτήση μπορεί να χαρακτηριστεί.