Ελλάδα-Γαλλία: Υπογραφή συμφωνιών στον τομέα της ναυπηγικής
Η Πρεσβεία της Γαλλίας φιλοξένησε στις 13 Φεβρουαρίου 2020 την εκδήλωση υπογραφής μιας σειράς συμφωνιών μεταξύ γαλλικών και ελληνικών παραγόντων και φορέων της βιομηχανίας και της έρευνας.
Η Naval Group υπέγραψε συμφωνίες με εννέα Έλληνες εταίρους του βιομηχανικού και ακαδημαϊκού χώρου, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόσκτησης δύο φρεγατών άμυνας και παρέμβασης FDI (κλάση Belh@rra) για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η Thales και η MBDA, που επίσης συμμετέχουν στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες, υπέγραψαν και αυτές συμφωνίες με βιομηχανικούς ομίλους.
Τέλος, με σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των ναυπηγικών κλάδων των δύο χωρών, η Ένωση ναυπηγικών βιομηχανιών της Γαλλίας (GICAN) υπέγραψε συμφωνία εταιρικής σχέσης με τον Σύνδεσμο Ελλήνων κατασκευαστών αμυντικού υλικού (ΣΕΚΠΥ).
Οι συμφωνίες προβλέπουν τρεις άξονες:
- Τη συμμετοχή των Ελλήνων εταίρων στις βιομηχανικές δραστηριότητες κατασκευής φρεγατών και άλλων σκαφών, καθώς και συντήρησής τους
- Την αναβάθμιση της Ελλάδας σε κέντρο ναυτικής καινοτομίας, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή και συντήρηση ‘ψηφιακών’ φρεγατών τελευταίας τεχνολογίας
- Την προβολή των ελληνικών ναυτιλιακών δραστηριοτήτων στο σύνολό τους
Ο Alain Guillou, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Naval Group, ανέφερε τα εξής: «Επιθυμούμε να οικοδομήσουμε μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση με την ελληνική βιομηχανία και να προετοιμάσουμε την καινοτομία του μέλλοντος, μέσω της ανάπτυξης συνεργατικών έργων Έρευνας & Ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα με το ΕΜΠ για τα σύνθετα πρόσθετα υλικά και την ενέργεια, με το Πανεπιστήμιο Πατρών για τα drones, και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης σχετικά με τη ρομποτική και το εργοστάσιο 4.0. Κατ’ αυτόν τον τρόπο αυξάνονται οι ευκαιρίες για τους ερευνητές και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη και τη δημιουργία τεχνολογικού πλούτου προς στήριξη του βιομηχανικού ιστού στο ναυτικό τομέα».
Οι τρεις γαλλικές εταιρείες, που αποτελούν τον σκληρό πυρήνα της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, ανανέωσαν το ραντεβού τους με τους Έλληνες εταίρους τους για την Industry Day που θα διοργανωθεί στην Ελλάδα σε μερικές εβδομάδες.
Ο Patrick Maisonnave, Πρέσβης της Γαλλίας, στο πλαίσιο των προοπτικών που διανοίγονται, χαιρέτισε τις απαρχές μιας καρποφόρας συνεργασίας σε επίπεδο στρατηγικής και ασφάλειας μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας, κατόπιν της πρωτοβουλίας του Γάλλου Προέδρου της Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, και του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, που ανακοινώθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2020 στο Παρίσι. «Στο πλαίσιο αυτής της εταιρικής σχέσης, πέραν των πολιτικών διαβουλεύσεων και των κοινών ασκήσεων, ανακοινώθηκε επιπροσθέτως η πρόθεση για ενισχυμένη βιομηχανική συνεργασία. Οι συμφωνίες αυτές αντιπροσωπεύουν το απαραίτητο πρώτο στάδιο για την οικοδόμησή της. Συμπεριλαμβάνοντας και ερευνητικούς οργανισμούς, δεν προετοιμάζουμε μόνο το έδαφος για θετικά οικονομικά αποτελέσματα, αλλά και για την τεχνολογική αριστεία, η οποία, συνδυαστικά με το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων, αποτελούν τη βάση της στρατιωτικής αξίας και της δημιουργίας μιας ‘Ευρώπης της άμυνας’. »
Ο Louis Le Pivain, αντιπρόεδρος της GICAN, δήλωσε: «Είναι τιμή μας που βρισκόμαστε στην Αθήνα για την υπογραφή αυτής της ιδρυτικής πράξης για τη συνεργασία των κατασκευαστών ναυπηγικού αμυντικού υλικού των δύο χωρών. Οι εταιρείες μας, και ιδίως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης του κλάδου, πρέπει πλέον να αδράξουν την ευκαιρία που προσφέρει η συμφωνία, συμμορφούμενες με τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής άμυνας και τις διμερείς δεσμεύσεις Ελλάδος και Γαλλίας».
Ακολουθεί ο κατάλογος των συμφωνιών:
Η NAVAL GROUP ENTREPRISES υπέγραψε με τις εταιρείες AKMON, ELFON, MEVACO, METKA, MILTECH, και TELETEL, καθώς και με το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
Η THALES MBDA υπέγραψε με τις SSA και MILTECH
Η MBDA υπέγραψε με τη MILTECH
Η GICAN υπέγραψε με τη SEKPY