Ελλάδα: Ποιος έχει δίκιο; Η ΕΚΤ ή η Moody΄s
Και εμείς αν παίρναμε αμοιβή 60 εκατομμύρια για να καθόμαστε, αυτά θα λέγαμε στην αγορά. Αυτά που μας είπε χθες στην έκθεση του ο οίκος Moody΄s. Για “τις μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη”.
Μόνο από την αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, UBS και Goldman Sachs, φούσκωσαν τους λογαριασμούς τους κατά 60 εκατομμύρια. Και τι έκαναν; Έβαλαν την υπογραφή τους σε ένα προκαθορισμένο οικονομικοπολιτικό σχέδιο αναδιανομής της περιουσίας της πρώτης σε μέγεθος τράπεζας της αγοράς από το Δημόσιο (ΤΧΣ) και τους άλλους παλαιούς μετόχους προς τους Πόλσον και Μυστακίδη.
Μην μας απαντήσει κανείς ότι άλλα μαγαζιά η Moody΄s, η UBS και η Goldman Sachs. Γιατί θα τον χαρακτηρίσουμε επιεικώς “αφελή”. Πάντα, τα συμφέροντα όλων αυτών των χρηματοπιστωτικών κολοσσών είναι κοινά. Όταν έχουν μπροστά τους πλούσιο μενού σαν αυτό των 37 δις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Και μην ξεχνάμε τα άλλα 37 δις του “μαξιλαριού” του Αλέξη Τσίπρα, όπως μας είπε προχθές ο υπουργός… Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης. Μετά τον Καρανίκα και την συμφωνία των Πρεσπών, η κυβέρνηση αναγνώρισε την αξία του “μαξιλαριού Τσίπρα”.
Άρα είναι χοντρά τα λεφτά. Για να σπαζοκεφαλιάζει η Moody΄s από το “υψηλό δημόσιο χρέος” της Ελλάδας και για αυτό το υποβαθμίζει απλώς ως την “βασική πρόκληση για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας”. Μόνο που αν προστεθεί στο δημόσιο χρέος το ιδιωτικό, τότε η πατρίδα μας χρωστά γύρω στα 600 με 650 εκατομμύρια ευρώ.
Με τόσες αυξήσεις κεφαλαίου και ομολογιακά δάνεια που έρχονται από την Alpha Bank, από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, από την Prodea, τις άλλες εισηγμένες, καθώς και από το Δημόσιο, και εμείς αν ήμασταν στην θέση της Goldman Sachs ή της HSBC τα ίδια θα λέγαμε.
Για αυτό φοβόμαστε ότι η περίπου ειδυλλιακή εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την αιφνιδιαστική αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank, είναι πλασματική. Για αυτό εκτιμάμε ότι το “αόρατο χέρι” της αγοράς έχει λόγους να συντηρεί πάνω από τις 870 μονάδες το χρηματιστήριο. Μέχρι να έλθει η στιγμή που η αγορά θα υποχωρήσει και μάλιστα αισθητά.
Άλλωστε μόλις πριν ελάχιστα 24ώρα η Λαγκάρντ και η ΕΚΤ στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας βάρεσαν καμπάνες για την ελληνική οικονομία. Μιλώντας για “αναιμική ανάκαμψη” και προειδοποιώντας για νέα λουκέτα 20% περισσότερα σε σχέση με το 2019. Στις εκτιμήσεις της ΕΚΤ συνυπολογίστε την πρόβλεψη Στουρνάρα για νέα γενιά “κόκκινων δανείων”, ύψους 10 δις ευρώ.
Ύστερα από όλα αυτά γίνεται εμείς να τρώμε το κουτόχορτο της αισιοδοξίας των πυλώνων του συστήματος που οδήγησε την παγκόσμια οικονομία λίγο πριν τον γκρεμό με τα ενυπόθηκα δάνεια και όχι μόνο;
Ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο και κάνει τις επιλογές του. Στο τέλος της ημέρας μετράει τα λεφτά του.